Prisjakt

Rengöringstips: Så rengör du hemelektronik enkelt

Alla prylar blir smutsiga förr eller senare. Här tipsar vi om hur du rengör dina saker på enkelt och skonsamt vis.

Alla prylar samlar på sig damm och smuts med tiden. Prylar du använder varje dag – som mobiltelefonen och tangentbordet till datorn – är extra mottagliga för bakterieansamlingar.

För att minska risken för spridning av bakterier och virus, samt bara för att hålla dina prylar fräschare längre, är det viktigt att du rengör dem regelbundet.

Du behöver inga avancerade städmedel. Allt som krävs är några minuter ledig tid och några vanliga hushållsgrejer. Här tipsar vi om hur du rengör några av hemmets mest använda prylar.

Generella tips för att rengöra teknik

  • Använd bara milda rengöringsmedel som godkänts av tillverkarna. Såpa som blandats med vatten fungerar utmärkt för generell rengöring av smutsiga och dammiga ytor.
  • Undvik kemikalier som blekmedel, fönsterputs och nagellacksborttagare. Skärmar har ofta en specialbehandlad yta som kan förstöras om du använder fel rengöringsmedel.
  • Tänk på att aldrig använda mer väta än nödvändigt för att fukta en trasa eller öronpinne. Det får inte droppa eller kännas vått när du känner på delen du ska använda till att rengöra dina prylar.
  • Kolla manualen som medföljer dina saker hur du bäst rengör dem, alternativt kolla på tillverkarens webbsajt om det finns guider för just dina saker.

Praktiska saker att ha när du rengör dina prylar

  • Öronpinnar
  • Isoprypanol
  • Desinficeringsduk
  • Luddfri trasa / mikrofiberduk
  • Tandpetare
  • Mild såpa
  • Liten, mjuk borste
  • Blåsbälg för kameror eller komprimerad luft på burk
iStock.com / ViewApart

Mobiltelefoner och surfplattor

Mobiltelefoner och surfplattor är riktiga bakteriehärdar och vi använder dem flera gånger varje dag. Många tänker inte på att rengöra sina telefoner regelbundet – trots att de kan sprida både influensa- och vanligt förkylningsvirus.

Det är enkelt att rengöra mobiltelefonen eller surfplattan själv och det krävs inte mer än en mikrofiberduk och några desinficeringsdukar. Så länge du är varsam och inte använder andra kemikalier än vad mobiltillverkarna rekommenderar så har du en ren pryl igen på nolltid.

Tänk på att aldrig använda mer väta än absolut nödvändigt när du torkar av prylen. Du ska inte heller använda blekmedel eller andra kemikalier som kan påverka det yttre materialet. Det gäller även eventuella tillbehör som skal av läder vilka kan bli missfärgade med fel rengöringsmedel. Undvik också att använda tryckluft.

Så rengör du mobiltelefonen och surfplattan

  1. Stäng av mobiltelefonen eller surfplattan och ta av skalet om den har ett sådant på
  2. Använd en torr och ren mikrofiberduk för att torka av utsidan på enheten
  3. Med en desinficeringsduk rengör du försiktigt hela utsidan
  4. Låt enheten torka i några minuter och torka sedan av med mikrofiberduken igen
  5. Upprepa rengöringsprocessen med skalet – glöm inte att använda en helt ny desinficeringsduk

Glöm inte laddningsporten

  1. Stäng av mobiltelefonen eller surfplattan
  2. Använd en ficklampa för att lysa in i porten så att du ser hur mycket smuts och skräp som eventuellt har samlats där
  3. Använd en tandpetare (helst platt) för att peta ut skräp, damm och annat som fastnat

Tänk på att laddningsporten är mycket känslig för skador på kontakterna. Använd aldrig föremål av metall i porten och undvik komprimerad luft eftersom det kan pressa in smutsen inuti telefonen om du tar i för mycket. Mellan varje rensning kan du prova att ansluta laddningskabeln och se om den sitter ordentligt i porten.

Om du är det minsta osäker på hur man rengör laddningsporten bör du lämna in telefonen för rengöring istället. Det kostar några hundralappar, men då blir det ordentligt gjort och chansen ökar att det blir helt rent och fint utan skador.

iStock.com / Deagreez

Hörlurar – både in-ear och over-ear

Hörlurar kan snabbt blir riktigt smutsiga och behöver åtminstone torkas av med en fuktig trasa då och då. Speciellt hörlurar av typen in-ear som placeras inuti örat där vax kan fastna på öronplupparnas in- och utsida.

Att rengöra hörlurarna är inte knepigare än någon annan teknisk pryl. Allt som behövs är en mikrofiberduk, isopropanol och öronpinnar. Tänk på att olika tillverkare har olika råd om hur just deras hörlurar bör rengöras. Kolla manualen eller tillverkarens hemsida för tips på hur du gör. Här är Apples råd för AirPods och EarPods.

Det är enkelt att rengöra hörlurarna.  Så här gör du:

  1. Se till att hörlurarna är frånkopplade och avstängda
  2. Torka av hörlurarna med en mikrofiberduk så att allt ytligt damm och smuts tas bort
  3. Om hörlurarna har avtagbara kuddar eller öronpluggar kan du ta av dem och försiktigt rengöra under dem. Peta bort eventuellt öronvax med en öronpinne eller blås försiktigt med en blåsbälg – undvik att använda vassa föremål!
  4. Blanda lite mild såpa och vatten, doppa en luddfri trasa i blandningen så att den blir fuktig (Obs. den får inte vara droppande blöt, bara fuktig)
  5. Torka av alla ytliga delar med den fuktiga trasan. Om du rengör högtalarnäten eller mikrofonerna använder du en torr bomullstuss och inte den fuktiga trasan.
  6. Vänta tills alla delar är ordentligt torra innan du sätter på hörlurarna igen.

Rengöra in-ear-lurar

Det är extra utmanande att rengöra hörlurar av typen in-ear. Anledningen är att det ofta fastnar öronvax längst in på nätet som sitter i kuddarna. Och det kan vara riktigt knepigt att få bort utan att skada de känsliga delarna på lurarna.

När du rengör öronkuddarna kan du göra följande:

  1. Stäng av hörlurarna
  2. Ta av kuddarna från hållarna och lägg dem i varmt vatten med mild såpa
  3. Låt dem ligga kvar i vattnet i minst en timme
  4. Torka hörlurarna i rumstemperatur över natten
  5. Om det är kvar smuts torkar du bort det med en luddfri trasa

Med lite tur sitter det inget öronvax kvar på nätet till hörlurarna eftersom såpan har gjort processen kort med vaxet.

iStock.com / Mykola Churpita

Tangentbordet till datorn

Tangentbord till datorn behöver rengöras precis som mobiltelefonen och surfplattan. Till skillnad från den smutsiga skärmen på dina mobila pryl så är det sällan lika uppenbart att tangenterna är smutsiga, men tro oss när vi säger att de är minst lika stora bakteriesamlare som mobiltelefonen du går runt med.

En viktig skillnad mot mobiltelefonen och surfplattan är att rengöringen av tangenterna inte är lika riskfritt. Under tangenterna sitter exponerad elektronik som gör att du måste vara extra försiktig när du utför rengöringen. Med lite försiktighet och rätt saker hemma så är det dock inga större problem.

Här är några saker du måste tänka på innan du börjar:

  • Använd aldrig rengöringsmedel som sprayas direkt på tangentbordet. Då kan det läcka ner till elektroniken och du riskerar att förstöra tangentbordet, och i värsta fall göra din bärbara dator obrukbar om det är en sådan du har. 
  • Om det har samlats mycket skräp och damm under tangenterna kan du behöva ta bort dem temporärt från tangentbordet. Tänk dock på att endast göra det om tangentbordet är designat för att tangenterna ska kunna tas bort – kolla manualen först!
  • Använder du komprimerad luft på burk ska du vara extra försiktig. Håll munstycket en bit från tangentbordet för att inte riskera små droppar av väta som kan samlas på elektroniken. Var extra försiktig, eller undvik helt, på bärbara datorer.

Så här rengör du tangentbordet i bärbara datorn

  1. Stäng av datorn och vänd hela enheten upp och ner – skaka försiktigt så att löst sittande damm och skräp ramlar ut
  2. Använd en liten borste och ta försiktigt bort sånt som sitter lite hårdare fast mellan tangenterna. Om din dammsugare har en borste kan du med fördel använda den och suga upp skräpet direkt.
  3. Doppa spetsen på en öronpinne i isopropanol, se till att det inte droppar från spetsen och tvätta försiktigt på och runt alla tangenterna. Tänk på att inte använda för starka medel då det kan skada tangenterna.
  4. Torka av tangentbordet med en mikrofiberduk och se till att allt är helt torrt innan du sätter igång datorn igen.

Så här rengör du tangentbordet till stationära datorn

  1. Koppla ur tangentbordet från datorn och vänd det upp och ner –  skaka försiktigt så att löst sittande damm och skräp ramlar ramlar ut
  2. Använd en liten borste och ta försiktigt bort sånt som sitter lite hårdare fast mellan tangenterna. Om din dammsugare har en borste kan du med fördel använda den och suga upp skräpet direkt.
  3. Vissa mekaniska tangentbord har tillhörande verktyg som gör att du kan lyfta av tangenterna och rengöra under dem. Om du har tangenter som känns klibbiga eller stela bör du konsultera manualen för att rengöra under dem.
  4. Doppa spetsen på en öronpinne i isopropanol, se till att det inte droppar från spetsen och tvätta försiktigt på och runt alla tangenterna. Tänk på att inte använda för starka medel då det kan skada tangenterna.
  5. Torka av tangentbordet med en mikrofiberduk och se till att allt är helt torrt innan du sätter igång datorn igen.
iStock.com / Veresovich

Så rengör du datormusen

Precis som med tangentbordet så behöver datormöss rengöras då och då. Processen är i stort likadan. Se till att ha en torr mikrofiberduk, öronpinnar, isopropanol och eventuellt en tandpetare tillgänglig.

  1. Se till att datormusen är avstängd och frånkopplad från datorn. Om det är en trådlös datormus med AA- eller AAA-batteri tar du ur dessa.
  2. Torka av datormusens utsida med mikrofiberduken. Ta sedan en luddfri trasa doppad i vatten eller en mild blandning med såpa och torka försiktigt bort hela ytan. Tänk på att trasan bara ska vara lätt fuktig och inte droppa.
  3. Fukta spetsen på en öronpinne med isopropanol. Rengör försiktigt sensorn på datormusens undersida. Svep lätt över sensorn, tryck inte.
  4. Använd en ny öronpinne med isopropanol och torka försiktigt av skrollhjulet, även sidorna, och vid alla platser där hudavlagringar och smuts kan fastna. Exempelvis vid kanterna på knapparna.
  5. Låt datormusen torka ordentligt och torka eventuellt av den en extra gång med mikrofiberduken innan du sätter igång den igen.
  6. Glöm inte musmattan! Musmattor samlar snabbt på sig hudavlagringar från handen. Ta en fuktig trasa och torka av ordentligt. Nu har du både en ren datormus och en musmatta!
Adobe Stock © Rawpixel.com

Så rengör du kameran och objektiv

Förr eller senare måste du rengöra din kamerautrustning. Med rätt prylar tar det bara några minuter att göra.

Bra tillbehör när du rengör din kamera: Blåsbälg, microfiberduk, linsrengöringsmedel, rengöringspensel, linspenna

Rengör din kamera i ett rent och dammfritt rum så riskerar du inte att det kommer in mer skräp i kameran när du tar av objektivet.

De flesta delarna på din kamera är inte speciellt känsliga när du rengör utrustningen. Men var lite extra försiktig vid objektivets linsytor eftersom även små partiklar kan repa glaset. Mindre repor påverkar sällan bildkvaliteten, men det är nog så irriterande och onödigt att de är där.

Känsligast i en kamera är sensorn. Om du har en spegellös kamera eller systemkamera kommer det förr eller senare att samlas damm just där. Det kan synas när du bländar ner till f/8 eller mer. När dammet börjar bli synligt bör senorn rengöras.

En repa på sensorn kan bli en mycket dyr upplevelse, så använd bara speciell rengöringsutrustning till sensorn. Är du det minsta osäker ska du kontakta en expert som hjälper dig. Det kostar några hundralappar att få sensorn rengjord.

Ta bort skräp och damm från kameran – så gör du

  1. Ta bort damm och annat löst skräp med blåsbälgen
  2. Partiklar som sitter kvar tar du bort med rengöringspenseln
  3. Använd rengöringspenseln ellre linspennan för att ta bort partiklar från objektivets glas
  4. Eventuellt måste du använda linsrengöringsmedel för att ta bort fingeravtryck och liknande
  5. Torka av kamerautrustningen med microfiberduken

Tips: Elektronikspray rengör prylarna

Med en elektronikspray är det lätt att rengöra känslig utrustning. Sprayen är speciellt framtagen för att avlägsna smuts, oljor och skräp utan att elektroniken vattenskadas. Innehållet avdunstar snabbt och lämnar inga spår inuti enheten som rengörs.

Exempel på användningsområde är handkontroller för spelkonsoler. Med tiden kommer knapparna att fastna och spakarna uppleva så kallad drifting där de drar åt ett håll även när kontrollen inte används. Elektroniksprayen rengör du kontaktytorna utan risk för skador på kretskort eller kablar.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 2020-03-18

Uppdaterad: 2024-02-12