Prisjakt

Bra att veta om crêpesjärn och pannkaksjärn

Här får du smarta tips och råd så att du väljer rätt produkt innan plånboken åker fram.

En bra träskrapa fördelar enkelt smeten. Foto: Lauren, Adobe Stock

Skillnaden på crêpesjärn och pannkaksjärn

  • Högre ytterkant på pannkaksjärnet
  • Dyrare crêpesjärn saknar ofta kant
  • Elektriska järn fungerar till både crêpes och pannkakor

Om du köper ett elektriskt järn för under tusenlappen så fungerar det till både crêpes och pannkakor. Nästan alla modeller har den kant som behövs för att fungera med pannkakssmet. Crêpessmet är normalt mycket tjockare i konsistensen och behöver inte samma upphöjning som pannkaksjärn har.

Du kan ha i princip vad som helst på dina crêpes och pannkakor. Foto: VLRS, Adobe Stock

Bästa funktionerna som crêpesjärnet och pannkaksjärnet måste ha

  • Helst 1 200 watt eller högre effekt
  • Ställbar värme och temperaturlampa
  • Svalt hölje och lång strömsladd

Det är viktigt att det elektriska järnet har en effekt på 1 000 watt eller mer. Järnet måste komma upp tillräckligt i temperatur för att grädda dina crêpes och pannkakor ordentligt. Med ställbar temperatur är det lätt att justera temperaturen för tunnare respektive tjockare smet. Tänk på att många elektriska järn har en kort sladd och utsidan måste vara isolerad så att du inte riskerar att bränna dig när järnet är igång.

En spatel av trä repar inte non-stick-beläggningen. Foto: vchalup, Adobe Stock

Tillbehören du inte klarar dig utan när du gör crêpes och pannkakor

  • Skrapa av trä
  • Spatel av trä
  • Skopa för rätt mängd smet

Elektriska järn använder normalt en non-stick-beläggning, precis som vanliga stekpannor med teflon. Därför ska du aldrig använda kökstillbehör av metall när du gör crêpes eller pannkakor. Ofta medföljer trätillbehör i form av en skrapa och spatel som inte repar beläggningen. Ett tips är att hitta en bra skopa med exakt rätt mängd för smeten så slipper du ögonmåtta varje gång du göra en ny lagg.

Pannkakor på hög. Något godare finns nog inte.

Recept på crêpes (ca 8 tunna crêpes)

  • 1,6 dl vetemjöl (cirka 100 gram)
  • 2 krm salt
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 1/2 tsk socker (valfritt)
  • 3 ägg (medelstora)
  • 1 msk smör
  • 2 msk smör att steka i

Recept på pannkakor (ca 10 pannkakor)

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk smör, smält
  • 0,5 tsk salt
  • ev 1 tsk strösocker
  • smör, till stekning

Smeten gör du på nästan samma sätt oavsett om det är crêpe eller pannkaka du ska göra. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl och salt i en bunke. Lägg till sockret om du vill ha det. Mixa ner hälften av mjölken i bunken så att det blir en slät smet utan klumpar. Därefter vispar du ner resten av mjölken och sedan äggen. Häll i äggen ett i taget.

Häll i det smälta smöret och se till att det är ordentligt mixat. Om du gör pannkakor så kan du använda smeten direkt. Är det crêpes som gäller så ska smeten i minst en halvtimme innan du börjar grädda, gärna längre. Svårare än så är det inte. Och du kan så klart lägga till i princip vad som helst för att göra det hela ännu godare. Bär, frukter, svamp, skinka, lök. Din fantasi sätter gränsen för hur gott det kan bli.