6 sätt att handla mer hållbart
Vi hjälper dig att shoppa ekovänligt
Det råder ingen tvekan om att koldioxidutsläppen från konsumtion påverkar miljön. Även om det ibland kan kännas överväldigande så finns det många saker du som konsument kan göra för att minska ditt klimatavtryck och minska längden avfall. Här ger vi några tips på miljövänligare shopping och hur du kan fatta välgrundade beslut om vad du köper, och välja produkter med mindre påverkan på miljön.
Gör en lista
Börja med att bestämma om du verkligen behöver köpa nytt. Återvinning är viktigt, men det som verkligen gör skillnad är att konsumera mindre.
Det finns massor av alternativa sätt numera, till exempel att hyra, köpa begagnat eller helt enkelt byta kläder och prylar med andra. Kanske du kommer fram till att det finns saker som du inte klarar dig utan, och en bra start är att skapa en lista över det som är viktigt. På PriceSpy kan du enkelt göra det genom att logga in på ditt konto och använda sidofältet till vänster för att skapa listor.
Kolla upp produkten
Dagens elektronik är inte tillverkad för att hålla. En del apparater har till och med inbyggt åldrande, vilket innebär att de är designade för att fungera under ett begränsat antal år. Inte så konstigt att man måste köpa nytt ofta, och att tillverkarna säljer mer.
Mobiltelefoner är exempel på produkter som har kort livslängd. De behöver bytas ut redan efter några år när det inte längre går att installera programuppdateringar och när batterierna blir sämre. Kontrollera alltid livslängden på en produkt, om delar kan bytas ut eller om prylen är designad för att kastas bort, och läs användarrecensioner.
Titta efter certifieringar och miljömärkningar
Som konsument kan du hålla utkik efter certifieringar om du vill att din pryl ska hålla.
- EU-Ecolabel/EU-blomman – en miljömärkning som ges till produkter och tjänster som uppfyller höga miljönormer under hela livscykeln. Det uppmuntrar tillverkare att producera produkter som är hållbara, lätta att reparera och återvinna.
Det finns också flera organisationer som sätter standarder för miljö och arbetsvillkor i klädindustrin:
- Ethical Trading Initiative – en organisation som arbetar globalt för att förbättra arbetsvillkoren för människor som tillverkar eller odlar konsumtionsvaror.
- Fair Trade Foundation – erbjuder jordbrukare och arbetare i utvecklingsländer bättre priser och handelsvillkor, anständiga arbetsförhållanden och lokal hållbarhet.
- Soil Association – den ledande ekologiska certifieraren för jordbrukare, odlare, textilproducenter, livsmedelstillverkare, tillverkare och importörer av produkter för skönhet och hälsa.
- Global Organic Textile Standard – en internationell märkning för kläder och textilier som omfattar både sociala och miljömässiga krav, från odling till tillverkning.
- Oeko-Tex Standard 100 – en global certifiering för textilier som testats för skadliga ämnen under hela tillverkningsprocessen.
Välj rätt material
Slow fashion (konsumera mindre och köp mer hållbara plagg) är det nya fast fashion. Om du är på jakt efter kläder just nu, tänk långsiktigt och välj kläder med lång livslängd.
Kontrollera vad kläderna är gjorda av och leta efter miljövänliga tyger.
De miljövänligaste tygerna är tillverkade av förnybara fibrer som är lätta att producera och kräver mindre energi och vatten i processen. Tygerna bör också vara återvinningsbara. Några exempel på hållbara tyger är linne, lyocell, alpacka, silke, hampa, ekologisk bomull och bambu.
Försök att undvika petroleumbaserade syntetmaterial (plast) som polyester och nylon, eftersom oljeindustrin står för en stor del av föroreningarna i världen.
Dessa plaster är inte biologiskt nedbrytbara och det tar evigheter att bryta ner dem när de kasseras. Varje gång oljebaserade tyger tvättas hamnar tusentals mikrofibrer i hav och floder som förorenas.
En annan sak att ta hänsyn till är vattnet från textilfärgningen som orsakar allvarliga skador på växt- och djurliv när det släpps ut i avlopp och floder. Textilfärg är också mycket giftigt för de arbetare och människor som utsätts för det.
Du kan hitta olika tyger med hjälp av vår filterfunktion på PriceSpy. Några företag som arbetar med hög standard för hållbarhet är Fristads (arbetskläder), Veja (som tillverkar träningsskor av återvunnen plast), Filippa K (som använder återvunna tyger och har minskat användningen av kemikalier i färgningsprocessen av sina kläder) och Patagonia (friluftskläder).
Sist men inte minst, glöm inte din guppy bag, en tvättpåse som fångar upp mikrofibrerna innan de når haven.
Välj företag som gör skillnad
När det gäller smink och hudvårdsprodukter finns det också företag som försöker göra skillnad, antingen genom att använda växtbaserade ekologiska ingredienser, försöker hitta bra förpackningar, eller stödjer en god sak genom att arbeta med välgörenhetsorganisationer. Dr Hauschka, Weleda, Neil's Yard och REN är bara några exempel. Håll utkik efter certifieringar som Ecocert och Peta, och undvik om möjligt produkter som innehåller palmolja och mikroplaster.
Gruppera dina inköp och välj miljövänliga leveransalternativ
Frakt och förpackning är bland de största orsakerna till utsläpp och avfall när du handlar på nätet. Om du köper varor på nätet, försök att göra en enda beställning per butik och gruppera dina inköp i så få beställningar som möjligt. På så sätt minskar du antalet förpackningar. Du kan också påverka den sista delen av leveransen genom att välja var du hämtar ditt paket.
Vissa företag erbjuder numera miljövänliga leveranser, till exempel med avlämning på flera platser under transporten, och återvunna förpackningar. Om du vill gå ett steg längre kan du mejla dina favoritbutiker och fråga om miljövänliga leveranser och förpackningar. Och försök att undvika returer eftersom det bidrar till ännu en transport till lagret.
Eller kanske inte köpa alls?
Det är sällan bra för miljön att impulsshoppa. Titta på prishistoriken på Prisjakt. Kanske borde du helt enkelt vänta? Kanske är det bättre att du hyr klänningen som du bara kommer att använda en gång, eller trädgårdsverktygen som lär samla damm i garaget. Kanske kan du till och med reparera eller byta ut delar på din bärbara dator?