Prisjakt

Vad kan man laga i en airfryer? Läs allt om årets hetaste kökstrend.

Matbloggaren ger sina bästa recepttips och köpråd

Vad är en airfryer och hur använder du den? Matbloggaren Åse Falkman Fredrikson delar med sig av sina bästa råd och recept. Det här är en oväntat mångsidig köksapparat.

Åse Falkman Fredriksson är matskribent och kostrådgivare på 56kilo.se. Foto: Lars Jansson

Airfryern, ibland kallad varmluftsfritös, är en kompakt och kraftfull varmluftsugn som ger ett tillagningsresultat som liknar fritösens. Airfryern jobbar snabbt och fettsnålt men ger ändå maten en god och krispig yta med ett saftigt inre, så det är inte konstigt att den har blivit en favorit hos många.

Matbloggaren och kokboksförfattaren Åse Falkman Fredrikson på 56kilo.se har blivit ett hängivet airfryer-fan och lagar allt fler rätter i den.

– Jag har verkligen märkt att intresset har ökat för jag får mycket frågor när jag lägger ut recept för airfryern, och den är ju verkligen enkel att använda – alla kan lyckas, säger hon.

Sin första airfryer köpte hon för flera år sedan.

– Jag är lite av en nörd på köksmaskiner och hakade säkert på någon reklam jag sett, och då var det nog mest för att göra lite nyttigare pommes, berättar Åse.

– Min första airfryer var från Tefal. Tyvärr var den var lite omständlig att använda så jag fastnade inte för den. Men för ett par år sedan var det en vän som köpte en modell från Philips. Hon pratade så gott om den att jag köpte en likadan – sen var jag frälst. Nyligen uppgraderade jag till en variant med "smart sensing"-teknik och nu går min airfryer varje dag!

Hur fungerar en airfryer?

Airfryern tillagar maten genom att snabbt cirkulera het luft, vilket ger en kortare tillagningstid än i en ugn. Hettan förstärks av luftens rörelse – som när någon viftar med handduken i bastun. Olika varumärken använder olika teknik, men principen är densamma.

Airfryern blir snabbare varm än en ugn och du behöver minimalt med olja, ibland ingen olja alls, för att maten ska få färg och krispig yta. Airfryern är därför ett fettsnålt alternativ till fritösen men har många fler användningsområden. Beroende på modell finns olika inställningsmöjligheter för temperatur och tid, en del har snabbval med förinställda program eller programmeringsbara knappar för dina favoriträtter. Vissa har också varmhållnings- eller uppvärmningsfunktioner.

Airfryern är dessutom lätt att rengöra.

– Det är hur enkelt som helst: korgen handdiskas eller körs i diskmaskin, allt har non-stick-beläggning, säger Åse Falkman Fredrikson.

Varför köpa en airfryer?

Åse Falkman Fredrikson beskriver airfryern som en liten ugn med fritösegenskaper. Hon köpte den mest som ett alternativ till just en fritös, men den fick stå framme på köksbänken och hon började använda den allt mer. Att skapa recept är hennes jobb så hon lagar mat flera timmar varje dag.

– Airfryern är väldigt effektiv och snabbt igång, vilket sparar tid. Och den är ett bra komplement i vår familj där ugnen ofta är upptagen till annat.

Den är också bra för barn som inte har så bra koll på ugnsgrader och tålamod att vänta på att ugnen ska bli varm, tipsar hon.

– Mina barn använder den till snacks och mellanmål, den är perfekt för att värma en pizzabit eller nuggets – tänk allt som du kan värma i mikron, fast det blir godare, säger Åse.

– Knepet är att ha den framme, då använder du den mer.

Åses bästa köpråd:

  • Se till att inte köpa en för liten airfryer. Fundera på vad du vill använda den till – tänker du enbart tillaga tillbehör eller hela middagar? Hur många är ni i familjen?
    – Jag har en variant som rymmer 1,4 liter och vi är en familj på fem. Ska du använda den enbart som en fritös eller även som en miniugn? Det påverkar också storleksvalet.
  • Jämför effekt och luftcirkulation. Ju högre effekt desto snabbare blir airfryern varm, men en snabb luftcirkulation har större betydelse för ett bra resultat.
  • Kolla upp vad som följer med airfryern. En korg och ett galler brukar vara basutrustningen. De lite dyrare varianterna har ofta extra tillbehör som följer med eller som du kan köpa till separat, till exempel baktråg.
    – Du kanske inte behöver allt? Dessutom kan du själv stoppa ner en liten teflonform i den, tipsar Åse.

Sparar airfryern energi jämfört med en ugn?

Ja, generellt kan man säga att airfryern förbrukar mindre el än en varmluftsugn och därmed är billigare att använda.

En varmluftsugn, eller konvektionsugn som den också heter, ligger omkring 3000–3500 W. Ugnen använder mest effekt under uppvärmingen och mindre under tillagningstiden. En riktigt energisnål modell kan förbruka strax under 1 kWh på ett varmluftsprogram, men det kan variera mycket.

Airfryerns effekt ligger ofta kring 1800–2000 W. Den använder sin effekt jämnare men blir varm betydligt snabbare och tillagar maten på kortare tid. Airfryern släpper heller inte ut så mycket värme till rummet som en ugn gör. Men vill du göra så stora mängder mat i din airfryer att du behöver tillaga i flera omgångar kan det vara energimässigt smartare att använda ugnen.

En enkel beräkningsmodell – (effekt i W x användningstid i h) / 1000 = förbrukning i kWh – gör gällande att en airfryer med 1800 W effekt som används i 30 minuter förbrukar 0,9 kWh. Samma beräkning för en varmluftsugn på 3000 W i 45 minuter ger 2,25 kWh.

Koka ägg i airfryern? Javisst!

Åse Falkman Fredrikson tycker det är synd att fokus ofta hamnar på pommes frites och snabba grejer när airfryern i själva verket är väldigt mångsidig.

– Jag bakar ju till och med i den, jättegoda bagels till helgfrukosten. När jag väl fick upp ögonen för den började jag använda den allt mer. Jag började googla, hittade massor av tips och har nu själv skapat flera recept. Att koka ägg i den är något jag ramlade över, nu gör vi det hela familjen, säger Åse.

Hon provar hela tiden att tillaga nya saker i den.

– Jag lagar rotfrukter, grönsaker, hamburgare, korv och mycket mer, bara fantasin sätter gränser.

Finns det något man inte kan laga i den?

– Kanske inte koka pasta och annat som innehåller väldigt mycket vatten, men å andra sidan kan det funka med en insats, jag har inte provat, säger Åse.

Hennes fundersamma min avslöjar att hon troligen kommer att testa, så vi ber att få återkomma om hur det gick. Men tills hennes första pastarätt i airfryern är klar bjuder hon på två andra recept:

Ät och njut! Foto: Åse Falkman Fredrikson

Åses snabblagade bagels

4 st

2 1/2 dl kakmjöl (Kungsörnen)
2 1/4 dl grekisk yoghurt
1/2 tsk bakpulver (det höjer brödet lite extra)
1/2 tsk salt
sesamfrön

Gör så här:

  1. Häll av eventuell vätska från yoghurten först och blanda ihop alla ingredienser, gärna i en köksmaskin, i 3-4 minuter. Degen ska vara lite kletig men ändå formbar.
  2. Ta lite mjöl i händerna och rulla bollar. Använd tummen till att göra ett hål i mitten och tänj ut degbollen lite. Hålet ska bli ca 3-4 cm i diameter.
  3. Pensla degen med ägg och strö lite sesamfrön och flingsalt över.
  4. Grädda två bagels i taget i airfryern, använd en bakinsats eller lägg dem direkt i insatsens korg. Kör på 160 grader i 15–18 minuter. Stick gärna i en termometer, innertemperaturen ska vara 96–97 grader.
  5. Låt svalna ordentligt, dela dem och lägg på ditt favoritpålägg.

Foto: Åse Falkman Fredrikson

Perfekta ägg i airfryern

För att få en härligt krämig gula, gör så här:

Lägg önskat antal kylskåpskalla och jämnstora ägg i airfryern, sätt den på 140 grader och timern på 10 minuter. När de är klara, kyl äggen i kallt vatten direkt – skala och ät.

"Perfekt när man är många och det tar 2 sekunder att sätta på den, 10 minuter igång, avkylning – klart!"

Brunch i helgen? Foto: Åse Falkman Fredrikson

Text: Jessika Jellbom
Publicerad: 9 mars 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.