Allt fler köper elsparkcyklar – men få är lagliga
Funderar du på att köpa en elsparkcykel och undrar vilka regler som gäller när du tar ut den på vägarna? Då har du hamnat helt rätt. Här berättar vi vilka regler som gäller och tipsar om bra modeller som är lagliga att framföra på svenska vägar.
Elsparkcyklar har vuxit till ett fenomen på marknaden med ett växande intresse hos både tillverkarna och konsumenter. På Prisjakt var intresset för elsparkcyklar 21 procent större under juni och juli i år jämfört med samma period förra året.
– Elsparkcyklar har haft en uppåtgående trend under lång tid och nu i augusti ser vi för första gången att elsparkcyklar genererar ett större köpintresse än cyklar och elcyklar tillsammans på Prisjakt. Många tänker nog att de sparar en del pengar jämfört med om de hade hyrt en elsparkcykel från uthyrningsföretagen, men då är det viktigt att undersöka att modellen uppfyller alla krav, säger Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker på Prisjakt.
Det är ett problem att så få elsparkcyklar uppfyller lagkraven så att de kan användas direkt när de köpts. Frågan är hur många som faktiskt undersöker vilka regler som gäller och köper rätt tillbehör när reflexer, ringklocka och belysning saknas.
Populära elsparkcyklar & elscootrar
- Xiaomi Mi Electric Scooter 4 Lite(1)2 990 kr
- Acer Predator Extreme13 899 kr
- Xiaomi Mi Electric Scooter 3 Nordic Edition3 299 kr
- Mi Electric Scooter Essential(17)3 389 kr
- Ninebot by Segway Kickscooter E2E3 830 kr
- Ninebot by Segway Kickscooter MAX G2 E 25 km/h(2)9 499 kr
- Xiaomi Mi Electric Scooter 4 Lite (2nd Gen)(1)3 780 kr
- Xiaomi Mi Electric Scooter 4 Ultra(1)7 990 kr
- Xiaomi Mi Electric Scooter 4 Pro (2nd Gen)5 980 kr
- 8%Mi Electric Scooter 3 Lite2 590 kr
- Xiaomi Mi Electric Scooter 4 Pro4 690 kr
- Navee V25I PRO3 983 kr
Det här gäller när du ska köra elsparkcykel på allmän plats
För att få köra en elsparkcykel på allmän väg gäller det att den har ringklocka och broms. Den som är under 15 år måste ha hjälm.
Om elsparkcykeln ska köras i mörker måste den ha både reflexer och belysning. Lamporna måste kunnas ses från 300 meters håll både framför och bakom elsparkcykeln.
Motorn på elsparkcykeln får inte vara starkare än 250 watt och inte heller kunna köras snabbare än 20 km/h. Om elsparkcykeln är kraftfullare eller snabbare än så får den bara köras på inhägnat område.
Det är inte alla elsparkcyklar som har rätt tillbehör som reflexer, lampor eller ringklocka. Om det inte följer med när du köper elsparkcykeln måste du själv köpa och montera dem.
– I och med att långt ifrån alla modeller uppfyller kraven för att klassas som cykel är min rekommendation att vara extra noga med sin research. Man bör också vara beredd på att behöva göra några modifikationer för att få elsparkcykeln godkänd, så som att installera ljus och reflexer fram och baktill. Om modellen inte uppfyller kraven för att bli klassad som cykel är den närmaste klassificeringen moped klass II, men där gäller ännu strängare krav, säger Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker på Prisjakt.
Så här lagliga är de fem populäraste elsparkcyklarna på Prisjakt
(september 2020)
Xiaomi Mijia M365
- För snabb (25 km/h)
- Laglig maximal motoreffekt (250 W).
- Har ringklocka och belysning
- Har rätt reflexer framtill och på sidorna
Xiaomi Mijia M365 Pro
- För snabb (25 km/h)
- För hög motoreffekt (300 W)
- Har ringklocka och belysning
- Saknar rätt reflexer framtill och på sidorna
Ninebot by Segway KickScooter Max G30
- För snabb (25 km/h)
- För hög motoreffekt (350 W)
- Har belysning och rätt sidoreflexer
- Saknar ringklocka och saknar främre reflex
Xiaomi Mi Essential
- Laglig maxhastighet (20 km/h)
- Laglig maximal motoreffekt (250 W)
- Har ringklocka och belysning
- Har rätt reflexer framtill och på sidorna
Ninebot by Segway ES2Ls
- Laglig maxhastighet (20 km/h)
- Laglig maximal motoreffekt (250 W)
- Har belysning
- Saknar ringklocka och rätt reflexer framtill och på sidorna
Svårt att veta vilka elsparkcyklar som får köras på allmän väg
Det är inte alla butiker som skriver ut när elsparkcyklarna inte får köras på allmän väg. Det är alltså upp till dig att själv kolla vad som gäller innan du köper en elsparkcykel.
– Just nu är det som konsument väldigt svårt att veta om en elsparkcykel uppfyller Transportstyrelsens krav för att klassas som cykel eller moped. Bara när vi skulle göra den här undersökningen tog det allt för lång tid att hitta rätt information. Vissa butiker skriver ut Transportstyrelsens regler, men det är sällan som man får tydlig information om modellen faktiskt uppfyller kraven. Jag uppmanar branschen att tydligare specificera om respektive elsparkcykel uppfyller kraven, säger Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker på Prisjakt.
Om du redan har köpt en elsparkcykel kan du kolla om den kan registreras som moped. Då måste den ha ett giltigt typgodkännande eller vara godkänd vid en mopedbesiktning enligt fordonsförordningen kap 2 § 2.
SVT granskar elsparkcyklarna
Många elsparkcyklar är snabbare än vad lagen tillåter och måste klassas som mopeder. Det betyder att de inte får framföras likt en vanlig cykel, vilket lagliga elsparkcyklar får göra. SVT har granskat marknaden och Prisjakt har hjälpt till med information om hur många av de populäraste modellerna idag som är olagliga.
Nya regler för elsparkcyklar införs den 1 september 2022
Regeringen har beslutat om två nya regler för elsparkcyklar som införs under hösten 2022. Reglerna ska göra det säkrare för de som går på gångbanor och samtidigt göra det enklare för polis och kommuner att flytta parkerade elsparkcyklar. Här är de nya reglerna som införs:
- Elsparkcyklar får inte framföras på trottoarer och gångbanor
- Elsparkcyklar får endast parkeras på speciella uppställningsplatser eller anordningar specifikt för elsparkcyklar
Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) så är det här ett sätt att förbättra ordningen i trafiken och minska risken för att elsparkcyklar blockerar gångbanor.
Den som cyklar på gångbanor kan idag bötfällas med 500 kronor och de nya reglerna för elsparkcyklar öppnar för att även den som framför en sådan på trottoar eller gångbana kan bötfällas efter den 1 september 2022.
Kraftig ökning av olyckor med elsparkcyklar
Rapporterade trafikolyckor som involverar elsparkcyklar har ökat kraftigt de senaste åren. Under 2022 skadades 3 334 personer och 4 personer förolyckades i olyckor där elsparkcykel var inblandad. Det är en ökning av antalet skadade med 35 procent jämfört med året innan enligt Transportstyrelsen. Samtidigt minskar antalet olyckor som involverar A-traktorer och mopedbilar.
Anledningen till att antalet olyckor ökar har delvis med enkelheten i att skaffa sig åtkomst till elsparkcyklar. I ett uttalande säger Staffan Berge, statistiker på Transportstyrelsen, att det är enkelt att hyra en elsparkcykel i nästan varje större stad och att det privata ägandet av elsparkcyklar har ökat. Det gör att fler barn och unga är med om olyckor som involverar elsparkcyklar.
Det är viktigt att använda korrekta skydd både när man cyklar och åker på en elsparkcykel. Det gäller också att det finns ordentlig broms, belysning när förhållandena kräver det och så klart reflexer både fram, bak och på sidorna.
Statistik från Transportstyrelsen
- Totalt 3 283 elsparkcykelolyckor under 2022.
- 3 334 personer skadades och 4 personer dog i olyckor med elsparkcykel under 2022, en ökning med 35 % från året innan.
- Nästan en fjärdedel (25 %) av de skadade personerna är under 18 år.
- 75 % av olyckorna är singelolyckor, det vill säga de involverar inte en kollision med andra trafikanter.
- 90 % av olyckorna sker i tätbebyggt område, oftast i större städer.
Källa: Statistiken hämtades den 30 maj 2023 från Transportstyrelsen hemsida.
Populära cykelhjälmar
- TEC Lelle MIPS Cykelhjälm Barn(1)767 kr
- POC Ventral Air MIPS Cykelhjälm1 124 kr
- 11%POC Omne Air MIPS Cykelhjälm(1)851 kr
- Stiga Sports Play Cykelhjälm Barn449 kr
- Scott Arx Plus MIPS Cykelhjälm(1)851 kr
- Lazer Gekko MIPS Cykelhjälm Barn639 kr
- Specialized Mio MIPS Cykelhjälm Barn299 kr
- Specialized Align 2 MIPS Cykelhjälm429 kr
- Stiga Play Hjälm, Rosa239 kr
- Stiga Play Hjälm, Rosa399 kr
- Lazer Lil'Gekko MIPS Cykelhjälm Barn499 kr
- Lazer Chiru MIPS Cykelhjälm459 kr
Text: Carl Lindholm och Daniel Haaf
Publicerad: 14 september 2020
Uppdaterad: 29 maj 2023
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.
Så väljer du rätt elcykel
Är du mer intresserad av elcyklar än elsparkcyklar? Kanske funderar du på att skaffa en elcykel, men är osäker på hur du väljer rätt cykel? I vår guidande artikel om hur man väljer elcykel får du tips och råd som gör att du gör ett bättre val. Vi har pratat med konsumentrådgivare och cykelexperter för att reda ut allt det viktiga åt dig.