Prisjakt

Apple Vision Pro – här är nya AR/VR-headsetet

Äntligen har Apple presenterat sitt nya AR/VR-headset – Vision Pro. En produkt som kombinerar ditt digitala liv med verkligheten på ett helt nytt sätt. Men om du vill skaffa Vision Pro så finns två riktigt stora hinder idag – pris och tillgänglighet.

Vision Pro är integrerad med Apples ekosystem

Apple Vision Pro är ett nytt AR/VR-headset med avancerad teknik, skyhög prislapp och en design som kan jämföras med ett par stilrena skidglasögon. Insidan döljer många nya funktioner och tekniska lösningar som aldrig tidigare skådats i en Apple-produkt – exempelvis iris-skannern Optic ID och det specialdesignade AR/VR-chippet Apple R1.

Vision Pro är ett komplett AR/VR-headset med kameror, rörelsesensorer, skärmar och högtalare. Du styr vad som händer med ögonen, rösten och händerna. Några fysiska handkontroller finns inte.

Headsetet är designat för att fungera med Apples breda ekosystem med appar och tjänster. Du kan använda det fristående om du vill, men först måste du använda en iPhone för att göra alla inställningar. Med de inbyggda kamerorna ser du allt som händer runt dig och kan projicera digital grafik i rummet. Eller se en film som tar upp hela synfältet om du vill det.

Det finns inget inbyggt batteri i Vision Pro. Däremot medföljer ett separat batteripack som ansluts till headsetet med en kabel. Upp till två timmars batteritid är möjligt. Du kan även ansluta headsetet till en strömadapter om du behöver mer tid.

  • Helt ny systemkrets – Apple R1
  • 12 kameror, 6 mikrofoner och 5 sensorer
  • Stöd för iPad-appar
  • Skapar en digital avatar av ditt ansikte
  • Skannar ansiktet och dina ögon
  • Nytt operativsystem kallat visionOS
  • Kräver en iPhone för att ställas in
  • Kan visa 3D-video och stöder rumsligt ljud
  • Kostar uppåt 47 000 kronor utan tillbehör
  • Släpps den 2 februari 2024

Då släpps Apple Vision Pro – här är datumet

Det tog flera månader för Apple att bekräfta när AR/VR-glasögonen släpps, men nu har vi äntligen två datum att förhålla oss till.

  • 19 januari 2024: Förhandsbokningarna av Vision Pro öppnar
  • 2 februari 2024: Vision Pro kan köpas i butik och skickas till de som förhandsbokat

Det är inte fastställt om konsumenter i Sverige kan köpa AR/VR-glasögonen från en amerikansk butik och använda ett svenskt Apple ID.

Nyheter om Vision Pro direkt i din inkorg. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Helt ny systemkrets – Apple R1

Vision Pro använder två skärmar som tillsammans har 23 miljoner pixlar. Skärmarna kan visa högupplöst 4K-material med både HDR och riktigt hög ljusstyrka. Apple har designat ett speciellt linssystem med tre linser som är speciellt gjorda för Vision Pro. De gör att du får hög skärpa över hela synfältet, även när du kollar i utkanterna.

Vision Pro använder två systemkretsar som tillsammans utgör hjärnan och hjärtat i headsetet. Den ena är samma M2-chipp som Apple använder i flera av sina datorer. Den andra är en helt ny systemkrets som heter Apple R1. Den är specialdesignad för AR/VR-produkter och används för att hantera de många kameror och sensorer som sitter i headsetet.

R1-kretsen hanterar totalt 12 kameror, 6 mikrofoner och 5 sensorer. Tillsammans bearbetas och tillhandahålls datan för att kontrollera spårningen av ditt huvud, ögonen och händerna; även 3D-mappning av rummet.

Apple R1 använder ett specialdesignat DRAM-minne

Förutom en helt ny systemkrets så har Apple ett specialdesignat RAM-minne som sitter inbyggt i själva R1-kretsen. Anledningen till det nya minnet är att Apple behövde ett minne med extra låg fördröjning, så kallad ”latency” för att nå den önskvärda prestandan.

Enligt nyhetssidan The Korea Herald så lyckades Apple fördubbla prestandan genom att använda det optimerade DRAM-minnet. Det är dock uppgifter som inte har bekräftats av det Cupertino-baserade företaget.

DRAM-minnet i fråga kallas för ”Low Latency Wide IO” och anledningen är att antalet anslutningspunkter för inkommande och utgående data är åtta gånger fler än normala DRAM-kretsar.

Vision Pro skapar en realistisk avatar av ditt ansikte

Första gången du använder Vision Pro så skapas en digital profil av ditt ansikte. AR/VR-headsetet skapar en realistisk karaktär, en så kallad avatar, som du kan använda när du exempelvis kommunicerar digitalt med familj och vänner via Vision Pro.

Om det befinner sig någon i samma rum som dig så vet headsetet om det och dina ögon visas för den andra parten. Tim Cook sa under presentationen att det är Apples första produkt som du tittar igenom och inte på.

Och om du är osäker på vad det finns för appar till Vision Pro när AR/VR-headsetet släpps under nästa år så behöver du inte vara orolig. VisionOS är anpassat för att köra flera hundra av de populäraste iPhone- och iPad-apparna från App Store idag. Apple har även samarbetat med flera stora utvecklare för att optimera deras appar för Vision Pro, samt med Unity så att appar baserade på deras grafikmotor är optimerade för headsetet.

Här ser du när Vision Pro finns i svenska butiker

MyTrendyPhone
1.5
(2)
577 kr
Se priset

4 snabba om AR/VR-headsetet

Apple R1

Vision Pro har en ny systemkrets som heter Apple R1. Den arbetar tillsammans med Apple M2 som är hjärnan och hjärtat i AR/VR-headsetet. Tillsammans gör de alla avancerade beräkningar, läser av de 12 kamerorna och kontrollerar styrningen.

visionOS

Vision Pro använder ett helt nytt operativsystem som använder teknik från bland annat iOS. Systemet är designat för AR/VR-glasögon samtidigt som Apple har inkluderat stöd för hundratals iPhone-appar direkt från start.

EyeSight

Vision Pro använder en framsida av glas som visar dina ögon när det finns andra personer i rummet om du använder AR-funktionen. Kollar du på VR-material i fullskärm visas en glödande skärm istället för dina ögon för att indikera att du är upptagen.

3D-kamera & rumsligt ljud

Vision Pro har stöd för 3D-video i 180 grader med hjälp av de inbyggda kamerorna. Du kan dra föremål från meddelanden till din virtuella värld och när du deltar i videosamtal med FaceTime kan du placera ut deltagarna som du vill i rummet.

Apple Vision Pro skannar dina ögon

Med Vision Pro introducerar Apple en ny teknik som heter "Optic ID". Det är en biometrisk säkerhetsfunktion som skannar dina ögons iris för att låsa upp AR/VR-headsetet varje gång du använder det.

Tekniken använder exponering av ögonen med hjälp av LED-belysning. Informationen från dina ögon lagras i en så kallad "Secure Enclave" som finns lokalt i headsetet, precis som med iPhone och nyare Mac-datorer.

Enligt Apple är Optic ID-tekniken så effektiv att den ser skillnader i ögonen hos identiska tvillingar.

På grund av hur Vision Pro är designad så går det inte att använda headsetet med vanliga glasögon. För att lösa det problemet har Apple samarbetat med Zeiss för att skapa korrigerande linser som fästs på insidan med magneter. Linserna gör att även de med synfel kan använda Vision Pro.

De som har fått testa Vision Pro efter WWDC 2023 säger att headsetet sitter åt ordentligt runt huvudet, så pass att den främre delen har ett markant tryck framför ögonen och runt näsan. Tillräckligt för att du inte ska glömma bort att headsetet sitter där, vilket kan påverka hur omslutande upplevelse du faktiskt får.

Fästet som löper bakom huvudet för att hålla fast headsetet är modulärt och kan användas med flera olika remmar för maximal passform. Det finns exempelvis ett extra band som går över huvudet istället för runt som minskar risken för att Vision Pro ska halka neråt.

Så mycket kostar Vision Pro

Och så var det den där lilla detaljen med priset. Apple avslöjade under presentationen att Vision Pro kostar 3 499 USD. Omräknat blir det cirka 37 800 kronor exklusive moms eller 47 300 kronor inklusive moms. Om den omräkningen står sig när Vision Pro släpps på den svenska marknaden vet vi inte idag.

Priset kan jämföras med Meta Quest Pro som kostar från cirka 13 900 kronor och Microsoft HoloLens 2 som kostar från 42 000 kronor. Det finns även en "Industrial Edition" av HoloLens 2 som är designad för renrum och farliga platser. Den modellen kostar 52 300 kronor.

Har du synfel och behöver extra linser med styrka tillkommer en extra kostnad på 149 USD, eller cirka 1 500 kronor exklusive moms.

Vision Pro kan förhandsbokas från den 19 januari 2024 och släpps i butikerna den 2 februari. AR/VR-glasögonen kommer först till den amerikanska marknaden, när produkten kommer till Sverige är inte bekräftat.

Medföljer i lådan till Vision Pro

  • Solo Knit Band och Dual Loop Band
  • Ljusblockerare
  • Apple Vision Pro-skydd
  • Putsduk
  • Batteri
  • Strömadapter och laddningskabel för USB-C

Rykte: Apple arbetar på en billigare version av Vision Pro

När Apple avslöjade prislappen för Vision Pro så var det nog många som satte kaffet i vrångstrupen. Med ett pris på nära 47 000 kronor, omräknat från 3 590 USD, så är AR/VR-headsetet omöjligt att köpa för många.

Apple har inte avslöjat den faktiska anledningen till det höga priset. Vision Pro är en första generationens, högteknologisk produkt med många nya innovationer som Apple inte har etablerade processer för. Det driver upp tillverkningskostnaden och därmed också slutpriset.

Det betyder också att vi behöver vänta på en ny, billigare variant av Vision Pro. Och om vi ska tro analytikern Mark Gurman så arbetar bolaget på just en sådan.

Mark Gurman är en välkänd Apple-kännare och ofta tillförlitlig i sina förutsägelser kring Apples kommande produkter. I ett nyhetsbrev säger Gurman att ett billigare AR/VR-headset har utvecklats parallellt med Vision Pro.

Kan heta Apple Vision eller Apple Vision One

Den nya modellen kan ha namn som "Apple Vision" eller "Apple Vision One". Däremot brukar inte Apple använda namn som inkluderar "Light", så "Vision Light" är exempelvis inte ett tänkbart namn.

Den billigare modellen påstås ha en rad kompromisser för att pressa ner prislappen.

Bland annat kan Apple ta bort 3D-kameran och den automatiska justeringen för avståndet mellan ögonen. De båda, högupplösta skärmarna kan ersättas av billigare varianter, kamerorna bli färre och systemkretsen M2 ersättas av M1 eller ett ännu äldre chip.

Det finns dock två viktiga detaljer som Apple däremot inte väntas kompromissa med.

Den första är "EyeSight", en funktion som visa en digital representation av dina ögon när du pratar med någon i rummet. Den andra är ögon- och handspårningen som används för att styra Vision-headsetet.

Priset på den nya och billigare modellen är inte klarlagd. Mark Gurman säger att priset inte går att gissa sig fram till i skrivande stund.

Mark Gurman säger att Netflix vill att du använder iPad-appen i din Vision Pro. Foto: Karolina Grabowska, Pexels

Senaste nytt om Apple Vision Pro

Den här sektionen innehåller de senaste nyheterna och detaljerna om Vision Pro inför släppet när vi faktiskt kan köpa AR/VR-headsetet.

Netflix har inga planer på en app för Vision Pro

23 juli 2023

Många appar för headsetet kommer att vara helt kostnadsfria att ladda ner och använda, andra kommer att kräva en prenumeration eller måste köpas direkt via app-butiken för Vision Pro. Precis som med iPhone, iPad och Mac idag.

Den stora skillnaden med Vision Pro är priset. Enligt uppgift kan det nya normalpriset för en app springa iväg från 1 USD för iPhone och iPad idag, till skyhöga 20 USD för Vision Pro. Det säger Mark Gurman på Bloomberg som även säger att de mer professionella apparna kan kosta från 50 USD till 250 USD.

Via The Verge

Netflix har inga planer på en app för Vision Pro

23 juli 2023

För att Vision Pro verkligen ska lyckas så krävs ett brett stöd hos utvecklarna så att AR/VR-glasögonen har många appar direkt från start. Framför allt måste de stora tjänsterna vara med på tåget. Och redan har den största streamingtjänsten i världen sagt att någon app inte är på gång.

Enligt analytikern Mark Gurman har Netflix inga planer på att göra en så kallat native-app för Vision Pro. Istället kan filmtjänsten nöja sig med att erbjuda den befintliga iPad-appen och köra den i ett kompatibilitetsläge. Det är sällan lika bra som en native-app, så kvaliteten och upplevelsen riskerar att bli lidande.

Disney Plus kommer till Vision Pro

Där Netflix väljer att stå tillbaka så tar Disney Plus istället förarsätet kring Apples headset. Filmtjänsten från Disney får en native-app från start och det har ingen mindre än Disneys VD Bob Iger bekräftat.

Appen blir helt anpassad för AR/VR-headsetet med möjligheten att virtuellt förflytta sig till olika platser inom samma universum som materialet man ska kolla på. Ett exempel som lyftes fram är att man kan kolla på serien "The Mandalorian" från planeten Tatooine för en större upplevelse.

Via The Verge

Kan kräva ansiktsskanning i Apple-butik

7 juli 2023

När Vision Pro går att köpa så kan du inte räkna med att det bara är att besöka din lokala Apple-butik, ta fram betalkortet och traska ut med ett AR/VR-headset.

Istället ser det ut som att Apple planerar för en betydligt mer avancerad process som kräver tidsbokning och att du tillåter en ansiktsskanning på plats. Det skriver Bloomberg i en ny rapport.

Speciella områden i Apples butiker kommer att ge besökarna en möjlighet att testa Vision Pro på plats. Den som väljer att gå vidare med ett köp måste först skanna ansiktet och därefter välja ut rätt linser, om man använder glasögon.

Målet med hela processen är att minimera risken för felaktigheter och för att säkerställa att Vision Pro sitter ordentligt över ansiktet och på huvudet på alla beställare.

När Apple presenterade Vision Pro så avslöjades inget om processen för att köpa headsetet. Istället visades bara ögontestet och öronskanningen.

Via Bloomberg

Apple övervägde att använda en fysisk fingerkontroller

2 juli 2023

För att styra Vision Pro så räcker det att du använder ögonen och händerna. Headsetet förstår dina rörelser med hjälp av olika sensorer och kameror. Men det var initialt inte helt klart hur det skulle fungera, och enligt Apple-kännaren Mark Gurman så experimenterade Apple med en rad olika kontrollervarianter under utvecklingen.

En variant som undersöktes var en fysisk fingerkontroller. En liten pryl som placerades på fingrarna och som kommunicerade med Vision Pro för att styra headsetet. Apple har ett patent från 2015 på en smart ring som hade kunnat vara applicerbar för just detta.

Apple ska även ha funderat på många andra, olika kontroller. Bland annat från tredjepart som tillverkaren HTC. Ett företag som redan har väletablerade VR-headset på marknaden idag.

I slutändan stannade Apple med ögonstyrning och gestspårning som "den mer eleganta lösningen". Och det är den styrningen vi får med Vision Pro när headsetet släpps senare under 2023 eller tidigt 2024.

Via The Verge

Andra generationens Vision Pro är bättre integrerad med Mac

26 juni 2023

Vision Pro har inte letat sig ut i Apples butiker än, men redan idag finns uppgifter om vilka förbättringar nästa generations AR/VR-headset i Vision-serien kan bjuda på.

Det är Apple-kännaren och analytikern Mark Gurman som säger sig ha nya uppgifter. Och det är några mycket intressanta detaljer han delar med sig av.

Här är tre förbättringar som Vision Pro (2nd Generation) kan ha när headsetet släpps någon gång i framtiden:

  • Stöd för visning av flera skrivbordsskärmar med Mac när Vision Pro är trådlöst ansluten. Idag går det bara att visa en skrivbordsvy åt gången.
  • Stöd för FaceTime-konferens med flera "Personas" samtidigt. Första generationens Vision Pro klarar bara en-mot-en-samtal med Personas.
  • Träningspass med Apple Fitness+ med virtuellt träningsinnehåll, ett komplement till meditationspasset som Vision Pro stöder.

Via BGR

Vision Pro har ett flygplansläge

22 juni 2023

Efter att Apple har släppt tidiga beta-versioner av mjukvaran till Vision Pro – kallad visionOS – så har utvecklare världen över djupdykt i koden för att upptäcka alla spännande nyheter som gömmer sig där. Och en nyhet som inte visades på den initiala presentationen är ett flygplansläge.

Om du har en iPhone så har du säkert använt telefonens flygplansläge någon gång. När det aktiveras så stängs all trådlös kommunikation av för att inte störa utrustningen i exempelvis ett flygplan under färd. Med Vision Pro så fungerar det ungefär på samma sätt, men med betydligt större restriktioner.

Exempelvis får du inte röra på dig om du aktiverar flygplansläget till din Vision Pro. Det finns även referenser som pekar på att en rad sensorer antingen stängs av helt eller åtminstone begränsas i sin funktionalitet. Digitala "Personas" får inte användas med aktiverat flygplansläge och ögonspårningen kan upplevas som mindre tillförlitlig.

Tänk på att visionOS är under utveckling och alla uppgifter om hur operativsystemet fungerar kan ändras utanför förvarning.

Via Macrumors

Inget huvudband i lådan med Vision Pro

Användare som har fått chansen att använda Apples AR/VR-headset under flera timmars tid rapporterar att headsetet blir "för tungt" för huvudet.

Det finns fortfarande tid för Apple att hitta en bra lösning på problemet. En lösning kan vara att inkludera ett huvudband som sträcker sig över hjässan som extra avlastning, precis som Meta Quest-serien har idag.

Eftersom priset på Vision Pro är skyhöga 3 499 USD, eller cirka 47 300 kronor inklusive moms, så kan man tänka sig att huvudbandet följer med i köpet. Men en rapport från Bloomberg avslöjar att Apple kan tänka sig att sälja huvudbandet separat.

Du kan alltså tvingas betala extra för komforten på ett AR/VR-headset som kostar mer än de flesta datorerna som Apple säljer idag.

Vad huvudbandet kan kosta vet vi inte, men Apple är inte direkt kända för att ta låga priser för sina tillbehör, så räkna med ett högt premiumpris.

Via Engadget

Frågor och svar om Apple Vision Pro

Förhandsbokningarna öppnar den 19 januari och lanseringen i butik sker den 2 februari 2024 på den amerikanska marknaden. Riktpriset vid lanseringen är 3 499 USD.

Det pratas om både en billigare och enklare variant av Vision Pro, samt en andra generationens modell. Det finns dock inga uppgifter om lanseringsdatum än. Räkna inte med att Vision Pro får en efterföljare förrän om två år eller längre.

I sin mest grundläggande variant kostar Vision Pro 3 499 USD, eller cirka 47 300 kronor inklusive moms. Sen tillkommer extra kostnader om du har ett synfel som måste korrigeras med Zeiss inläggslinser.

Nej, AR/VR-headsetet är helt knutet till Apples egna ekosystem. Android-telefoner fungerar inte för att ställa in headsetet.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 5 juni 2023

Uppdaterad: 9 januari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Alla bilder på Vision Pro är hämtade från Apples presentation under WWDC 2023.