Prisjakt

Därför ska du läsa böcker – 6 anledningar

Författarprofilens avatar

Daniel Haaf

Kategorispecialist

Uppdaterad: 16 januari 2025

Läser du inte böcker regelbundet? Då är det här en artikel för dig! Det finns många fördelar med att läsa böcker och här tipsar vi om sex riktigt bra anledningar.

1. Böcker hjälper dig att minska stress

När du läser böcker så minskar stressen i kroppen. Det räcker med en kortstunds läsning för att du ska märka en positiv effekt – ofta så lite som 30 minuters läsning. Genom att läsa böcker så fokuserar du hjärnan på texten och budskapet med bildligt fantasiskapande som skapar positiva känslor och tankar.

I en studie som utfördes på universitetet i Sussex så uppmärksammades att bara sex minuters läsning minskade hjärtfrekvensen hos deltagarna. Man märkte också att deltagarna slappnade av i musklerna under läsningen.

Dr. David Lewis som utförde studien säger att bokläsning inte bara är en distraktion. Det är ett sätt att aktivt engagera hjärnan och stimulera kreativitet i ett förändrat stadie av medvetande. Om du är helt försjunken i en bra bok så är det alltså ett fantastiskt sätt att slappna av på.

Läs mer om studien här.

2. Läsning underhåller hjärnan och förbättrar minnet

Ett utmärkt sätt att förbättra minnet är att underhålla hjärnan, och bokläsning är ett sätt att stimulera hjärnan så att minnesfunktionen inte försämras. I kombination med andra positiva saker, som regelbunden träning och stressreducerande aktiviteter (se punkt 1), så är bokläsning ett utmärkt sätt att hålla minnet aktivt och fräscht.

Minnen skapas genom att nervceller kopplas ihop med varandra och befintliga kopplingar stärks. Ju mer du tränar minnet och aktiverar hjärnan, desto större är chansen att nervcellerna i hjärnan får starkare kopplingar.

Läs mer om hur vårt minne fungerar och hur du stärker det här.

3. Att läsa ökar din förmåga att fokusera

Genom att läsa böcker så tvingas du att sakna ner och bara fokusera på en sak – texten. Utan störande element från omgivningen så är det bara du, din bok och rader med text. Tillsammans ökar din förmågan till så kallat "deep work", egenskapen att arbeta helt utan distraktioner.

Förmågan att fokusera och koncentrera sig på en och samma sak blir allt svårare. En studie utförd av Microsoft visar att vi koncentrerar oss i genomsnitt åtta sekunder innan vi börjar söka efter annat att stimulera oss med. Ännu kortare tid är det på sociala medier där vi tenderar att behålla fokus i bara någon sekund innan vi skrollar vidare.

Om du vill bli bättre på att hålla koncentrationen och fokus på en och samma sak under långa perioder så är böcker ett perfekt sätt att göra det på. Underhållning med fördelar helt enkelt.

Ett tips för dig som glömmer bort namn i böcker

Kommer du på dig själv att namn på karaktärer, platser och händelser smiter ur minnet när du läser långa böcker eller bokserier? Det är inte ovanligt att vissa detaljer blir lite suddiga i minnet medan vi läser, inte minst relationer till andra karaktärer och befattningar. Om du känner igen dig så rekommenderar vi att du har en anteckningsbok till hands när du läser böcker. Skriv ner alla namn och vilken relation de har i boken. Det är lättare att komma ihåg viktiga saker när du antecknar och läser samtidigt.

Behöver du en bra penna till skrivandet så hittar du det här.

Bild: moonshadowpress, Unsplash

4. Böcker ger större djup till underhållningen

Böcker ger ett djup i en berättelse som filmer och serier aldrig klarar. Om du bara har sett Harry Potter-filmerna, men inte läst böckerna, så missar du massvis med bakgrundshistoria, viktiga detaljer och karaktärsbeskrivningar som filmerna saknar. Detsamma gäller för Sagan om Ringen, The Witcher, Game of Thrones och många andra filmserier.

Det är också en fördel med böcker att du själv bestämmer hur du vill att saker ska se ut. Och du får läsa med din egen röst i ett eget tempo. Men tänk på att läsa böckerna först och se filmen eller serierna efteråt. Gör du tvärt om så är det svårt att ignorera vad du redan tränat din hjärna hur saker ska se ut och låta.

5. Ditt ordförråd blir bättre när du läser

Du stärker ditt ordförråd när du läser böcker. Om du läser för barnen så bidrar det även till deras språkutveckling.

Läser du på en läsplatta så kan du slå upp ordbetydelser som du inte stött på tidigare med det inbyggda uppslagsverket. Det går på sekunder och är extra värdefullt när du läser på andra språk än ditt modersmål.

En hel dags läsning av böcker kan öka ordförståelsen rejält. Du kanske inte märker det till en början, men i takt med att du stöter på orden igen i olika sammanhang så kommer du att se en stor förbättring i takt med att du läser allt fler böcker.

Ett tips är att ha en anteckningsbok redo så att du kan skriva upp ord du inte känner till. Skriv ner, slå upp och öka ditt ordförråd – ord för ord, bok för bok.

6. Att läsa böcker är bra för barnen

Läs tillsammans med barnen så hjälper du dem att förbättra koncentrationsförmågan och ökar deras ordförråd. Samtidigt får ni en fantastisk stund tillsammans och får nya, spännande samtalsämnen att prata om.

Det finns många fördelar med att läsa högt för barnen. De lär sig om färger och former, djur och människor på ett spännande vis. Dessutom är det riktigt roligt för båda, inte minst när barnen är lite äldre och ni kan läsa tillsammans på ett helt annat sätt.

Vill du ta det hela ett steg vidare så kan ni göra er egen bok. Barnen får styra berättelsen och du skriver boken åt dem. Kanske blir det spännande högläsning för hela familjen sen?

Läs mer om hur bokläsning med barnen är bra här.

Bonustips: Ändra dina vanor och läs fler böcker

Känner du att det finns för lite tid att läsa böcker i vardagen? Du är garanterat inte ensam i det, men det är inte speciellt svårt att komma igång med läsningen.

Ta fram boken när du lagar mat (ljudbok räknas och då har du händerna fria!), när du är på toaletten, på lunchrasten eller när du åker med kollektivtrafiken. Fem minuter här och där blir snabbt många sidor och plötsligt har du läst klar den där första, inledande boken.

En studie från 2016 visar att vi spenderar i upp till 7,8 timmar varje vecka på sociala medier. Om du tog den tiden till att läsa böcker istället så skulle det innebära mellan 30 och 50 böcker per år (beroende på storleken så klart).