Apple har lanserat iPhone 16e. Mobiltelefonen är den officiella ersättaren till iPhone SE-serien och inkluderar många egenskaper från syskonmodellen iPhone 16. Med iPhone 16e får du en lite billigare mobiltelefon med ett antal kompromisser som hjälper till att dra ner priset. Här är allt du måste veta om nya modellen.
Viktigt att veta om iPhone 16e
De grundläggande egenskaperna om iPhone 16e är att mobiltelefonen har senaste generationens systemchip, Apples första egenutvecklade modemchip för 4G/5G/WiFi och en bakre huvudkamera på 48 megapixel. Du får även en stor 6,1-tumsskärm av typen Super Retina XDR, USB-C samt FaceID.
Precis som de dyrare syskonmodellerna i iPhone 16-serien har iPhone 16e en actionknapp på sidan. Den saknar däremot den kameraknapp som finns på de andra iPhone 16-modellerna. Chassit är tillverkat av aluminium och hela konstruktionen använder samma IP68-klassade vädertålighet som alla andra moderna iPhone-modeller.
Lagringsutrymmet är antingen 128 GB, 256 GB eller 512 GB beroende på ditt val. Du får exakt samma mängd RAM-minne oavsett vilken storlek du väljer. Det finns två färger: vit och svar.
Även om iPhone 16e använder samma Apple A18-chip som iPhone 16 och iPhone 16 Plus så finns en viktig skillnad mellan modellerna.
Där iPhone 16 och iPhone 16 Plus har en normalvariant med fem grafikkärnor är varianten i iPhone 16e begränsad till bara fyra grafikkärnor. Den praktiska skillnaden är något lägre hastighet i vissa, grafikintensiva situationer. I normalfallet kommer du inte märka någon direkt skillnad.
Initiala tester i testappen GeekBench kan vi se att iPhone 16e får resultatet 24 188 i Metal-testet medan iPhone 16 når 27 667 – en skillnad på 13 %.
Med Apple Intelligence runt hörnet även för europeiska användare är det inte förvånande att det finns 8 GB RAM-minne i mobiltelefonen. Det är minimumgränsen för att Apples AI-funktioner ska fungera och samtliga iPhone-modeller som Apple säljer har nu stöd för Intelligense.
Chippet som används i Apples nya mobiltelefon kan vara resultatet av så kallad ”chip binning”. Vad det betyder är att Apple har använt sig av modifierade, dyrare varianter av A18-kretsen som inte riktigt håller måttet i iPhone 16, men som med rätt ändringar kan användas i iPhone 16e. På samma sätt kan kretsar för iPhone 16 Pro modifieras och användas i iPhone 16.
Fördelen med ”chip binning” är att kretsar inte behöver slängas. Det minskar onödigt svinn och håller nere kostnaderna – utan att det påverkar användarna negativt i fråga om prestanda eller funktionalitet.
iPhone 16e är först med nya radiomodemet Apple C1
Historiskt har Apple använt sig av radiomodem från Qualcomm i sina mobiltelefoner. Ändra sedan den första iPhone-modellen som släpptes 2007 har Qualcomm varit en viktig nyckelkomponent – något som hållit i sig under de senaste 15 åren.
Förhållandet mellan de båda bolagen har dock varit minst sagt svalt de senaste åren med stämningar och motstämningar åt båda hållen. Mellan 2017 och 2019 var den legala striden mellan bolagen en återkommande nyhet inom teknikvärlden.
Med introduktionen av Apple C1 inleds slutet på det långa samarbetet med Qualcomm. Apple har designat radiomodemet som hanterar 4G och 5G, den senare med stöd för sub6. Däremot klarar chippet inte den snabbare mmWave-tekniken då den är vänta i andra generationens radiomodem istället.
De första indikationerna kring Apple C1 är att radiomodemet inte når upp till kvaliteten eller hastigheten i chippen från Qualcomm.
Hastigheten är begränsad till 4 Gbps med iPhoen 16e och även andra generationens modem väntas vara något sämre än konkurrentens chip med en högsta hastighet på 6 Gbps. Först tredje generationens chip som trots komma 2027 kan Qualcomm se sig omsprungen enligt de uppgifter som finns idag.
Saknar WiFi 7 & Threads
På den trådlösa sidan är det uppenbart vilka kompromisser Apple har gjort för att hålla nere kostnaderna och locka till köp av de dyrare modellerna.
Där iPhone 16 har stöd för WiFi 7, Threads, DC-HSDPA och andra generationens Ultra-Wideband får iPhone 16e nöja sig med gamla WiFi 6. De andra teknikerna lyser helt med sin frånvaro.
Åtminstone används Bluetooth 5.3 i båda mobiltelefonerna, de har båda VoLTE, Gigabit LTE och stöd för alla stora satellitnätverk.
Om du planerar att skaffa nästa generationens AirTag kan det vara värt att kolla på de något dyrare modellerna för att få andra generationens Ultra-Wideband och dess fördelar.
Förenklat kamerasystem av typen 2-i-1
Där iPhone 16 har ett kamerasystem med två bakre kameror och en selfiekamera får iPhone 16e nöja sig med en bakre kamera och en främre kamera.
Apple kallar kamerauppsättningen för ett 2-i-1-kamerasystem då den bakre kameran kan växla mellan två upplösningar på 48 megapixel respektive 24 megapixel. Genom att beskära bilden och ge en lägre upplösning får du en inzoomad bild med 2x digital zoom, dock är upplösningen låst till låga 12 megapixel i det läget. Selfiekameran är på 12 megapixel.
När du spelar in videor är det upp till 4K-upplösning med 60 bilder per sekund som gäller för bästa kvalitet. Vill du ha coola slowmotion-videor kan du öka hastigheten till 120 respektive 240 bilder per sekund med en lägre upplösning på 1080p.
Batteriet och så snabbt laddar iPhone 16e
Apple lovar stora förbättringar kring batteritiden jämfört med tidigare generationers iPhones-modeller. Du kan strömma film i upp till 21 timmar på en laddning eller kolla på nedladdad film i hela 26 timmar. Föredrar du att lyssna på musik eller poddar får du upp till 90 timmar som bäst.
Hoppet mellan nya generationens mobiltelefoner och tidigare modeller är stort. Exempelvis lyfter Apple fram att iPhone 12 och 11 klarar 17 timmars videotittande medan senaste generationens iPhone SE får nöja sig med 15 timmar.
Skillnaden till iPhone 16 är mindre, men inte marginellt. Med iPhone 16 får du 18 timmars streaming, 22 timmars videotittande eller 80 timmars musiklyssnande. Det är markant mindre än vad iPhone 16e klarar.
Det inbyggad batteriet laddas till 50 procent på bara 30 minuter med en kompatibel laddare på 20 watt eller högre.
Där de andra modellerna i iPhone 16-serien stöder MagSafe samt trådlös laddning med både Qi och nyare Qi2 får iPhone 16e nöja sig med den äldre Qi-standarden. Något stöd för MagSafe finns inte, så alla tillbehör som nyttjar magneterna för det är i princip obrukbara.