Prisjakt

iPhone 16e vs iPhone 16 – alla skillnaderna

Författarprofilens avatar

Daniel Haaf

Kategorispecialist

Uppdaterad: 22 februari 2025

Apple har introduerat iPhone 16e – en billigare mobiltelefon som ersätter iPhone SE-serien. Den ny modellen ärver mycket från syskonmodellen iPhone 16, men saknar också en hel del egenskaper som kan vara viktiga att känna till. Det här är en mobiltelefon med många kompromisser för att hålla nere priset, men är den ett bra köp? Är det värt att uppgradera sig med en iPhone 16 istället? Här är alla skillnaderna du måste känna till.

Designen

Utseendemässigt är de båda mobiltelefonerna i det närmaste identiska. Det som främst särskiljer dem är att iPhone 16e har en ensam kamera på baksidan medan iPhone 16 har två.

Båda har en 6,1-tums Super Retina XDR-skärm som täcker hela framsidan. Viktmässigt skiljer det bara tre gram och måtten är så nära varandra det går att komma utan att vara helt identiska. Med iPhone 16e är måtten 146,7 x 71,5 x 7,8 millimeter medan iPhone 16 har måtten 147,6 x 71,6 x 7,8 millimeter.

Den nyare modellen är alltså dryga millimeterna mindre på höjden, i princip identisk på bredden och lika tunn. Omärkbara skillnader i praktiken helt enkelt.

En tydligare skillnaden kring skärmen är att iPhone 16e har den utskärningen högst upp som vi blivit så bekanta med från tidigare modeller. Med iPhone 16 får du istället Dynamic Island som är den dynamiska, pillerformade utskärningen som har både fysiska komponenterna och digitalt innehåll.

Till designen hör även färgvalen. Med iPhone 16e är det två färger som gäller: vit och svart. Köper du en iPhone 16 är det några fler att välja på: ultramarin, blågrön, rosa, vit och svart.

Båda mobiltelefonerna har vädertätad design enligt specificationerna för IP68. Det betyder att du kan använda dem i både regn och dammiga miljöer. Tänk bara på att vädertåligheten slits med tiden och en två år gammal mobiltelefon har inte samma skydd mot väta som en helt ny.

Knapparna

Knapparna är i det närmaste identiska, med en markant skillnad.

Båda har den höga sidoknappen för på/av och när du vill trigga den digitala assistenten Siri. Båda har även de tre vänstra knapparna för att höja och sänka volymen, samt actionknappen som du kan programmera med olika åtgärdern. Den kan exempelvis användas för att styra appar, köra makron och mer.

Det som skiljer modellerna åt är att iPhone 16 har ett dedikerat kamerareglage på högra sidan som styr bildtagningen och videoinspelning. Med kamerareglaget sveper du över ytan för att justera inställningar, byter mellan kamerorna och mer.

Utskärningen är tillbaka med iPhone 16

Bild: Apple

Skärmen

Båda modellerna har en 6,1-tums Super Retina XDR som i grund och botten är en OLED-panel. Om vi bortser från att iPhone 16e har en fysisk utskärning och iPhone 16 använder Dynamic Island så ser telefonerna identiska ut på ytan, men i detaljerna hittar vi flera skillnader.

Med iPhone 16e är upplösningen på skärmen något lägre med 2 523 x 1 170 pixlar medan iPhone 16 har 2 556 x 1 179 pixlar. I praktiken delar de samma pixeltäthet på 460 ppi vilket innebär att skärpan ändå är samma.

Även kontrasten och ljusstyrkan skiljer sig åt mellan telefonerna. Där iPhone 16e och iPhone 16 båda har samma, höga kontrastförhållande på 2 000 000:1 är det en skillnad på ljusstyrkan. Med iPhone 16e får du upp till 800 nits med SDR- och 1 200 nits med HDR-material. En iPhone 16 har istället något högre, 1 000 nits respektive 1 600 nits som bäst. Skillnaden är att du får en något ljusstarkare skärm med den dyrare telefonen, vilket är en fördel i ljusstarka förhållanden som direkt solsken.

Båda har glasskyddet Ceramic Shield som minskar risken för repor och andra, större skador. Även om skärmarna har blivit allt bättre på att stoppa repor rekommenderar vi ett ordentligt skärmskydd med kompletterande mobilskal. Då håller sig skärmen repfri längre och risken för dyra reparationer minskar.
Andra funktioner som finns på båda telefonerna är True Tone, Wide color (P3), Haptic Touch och en ovanpåliggande, oleofobisk beläggning som minskar risken för fingeravtryck.

iPhone 16e har en 2-i-1-kamera och iPhone 16 två kameror

Bild: Apple

Kamerorna

En mycket viktig punkt för många är kamerorna och här hittar vi den kanske största kompromissen för iPhone 16e.

Där iPhone 16 har två bakre kameror med en huvudkamera på 48 megapixel och en ultravidvinkelkamera på 12 megapixel får iPhone 16e nöja sig med en enkel bakre kamera som också är på 48 megapixel. Den huvudsakliga skillnaden på huvudkamerorna är att iPhone 16 har bättre bildstabilisering med sensorshift-teknik medan iPhone 16e får nöja sig med en något sämre optisk stabilisering.

Kameran till iPhone 16e använder ett så kallat 2-i-1-kamerasystem som inkluderar en 2x telefunktion. Båda telefonerna använder samma selfiekamera på 12 megapixel och har en cropfunktion som tar ner bildupplösningen till 12 megapixel.

Tre egenskaper som iPhone 16 har men som iPhone 16e saknar är ett extra vidvinkelläge på 0.5x, en makrofunktion och stöd för rumsliga bilder och videor.

Video

Båda telefonerna stöder videoinspelning i 4K-upplösning med upp till 60 bilder per sekund och med Dolby Vision. Vill du spela in i slowmotion är det också möjligt med upp till 240 bilder per sekund i 1080p.

Det är bara iPhone 16 som har stöd för actionläge vid videoinspelning, cinematiskt läge med kort skärpedjup och rumslig video.

I övrigt delar telefonerna exakt samma egenskaper. Bland annat uppsnabbad video med bildstabilisering och nattläge, QuickTake-video (iPhone 16 klarar 4K/HDR, iPhone 16e har lägre upplösning), ljudförbättringar och mer.

Anslutningar

Båda telefonerna stöder 4G, 5G, WiFi, Bluetooth och NFC. Med den generella beskrivningen slutar likheterna då iPhone 16 har ett större teknikstöd.

Med iPhone 16 får du ett Qualcomm-designat radiomodem för anslutning till mobilnätet med båe sub-6 och mmWave. Telefonen stöder även DC-HSDPA, Gigabit LTE och 4x4 MIMO. Nya iPhone 16e har ett helt nytt, Apple-designat radiomodem som heter ”Apple C1”. Det har också stöd för Gigabit LTE och 4x4 MIMO, men saknar stödet för DC-HSDPA, har endast stöd för sub-6 och är därmed långsammare i topphastigheterna.

För nätverksanslutning får du WiFi 7 med iPhone 16 och betydligt äldre WiFi 6 med iPhone 16e. Andra särskiljande detaljer är att iPhone 16 har stöd för Threads och andra generationens Ultra-Wideband, något iPhone 16e saknar.

Den fysiska anslutningen sker via USB-C, både för laddning och dataöverföring. Maxhastigheten är 480 Mbps i båda modellerna.

Satellitanslutningen är identisk mellan de båda modellerna. Du får stöd för GPS, GLONASS, Galileo, QZSS och BeiDou vilket täcker alla de stora satellitnätverken idag.

iPhone 16e använde Apple A18-chippet

Bild: Apple

Prestanda och systemchip

Båda mobiltelefonerna använder senaste generationens Apple A18-chip, men låt dig inte luras av att det är samma namn för båda telefonerna. Det finns en skillnad som gör de inte presterar lika bra.

Där iPhone 16 har ett fullfjädrat Apple A18-chip med 6-kärnig processor och 5-kärnig grafikkrets får iPhone 16e nöja sig med en grafikkärna mindre. Den har alltså bara fyra grafikkärnor, vilket gör att prestandan inte är lika hög under vissa grafikintensiva situationer. En positiv detalj är att det samtidigt hjälper till att hålla batteriförbrukningen nere.

Likheten mellan mobiltelefonerna är att båda har samma 16-kärniga Neural Engine och 8 GB RAM-minne. Det betyder att de bör prestera likvärdigt med Apple Intelligence när AI-funktionerna släpps här i Sverige senare under 2025.

De finns tidiga indikationer på att iPhone 16e är uppåt 13 procent långsammare i testappar som använder tekniken Metal. Det är dock inte säkert att du märker någon skillnad i praktiken vid normal användning.

Priset

Priset i Sverige

Med iPhone 16e introducerar Apple ett något avskalat, lägre prissatt alternativ till iPhone 16-serien. Det rekommenderade priset är från 8 495 kronor vilket är 3 000 kronor mindre än det rekommenderade priset på iPhone 16 som börjar på 11 495 kronor.

Genom att prisjämföra och köpa från rätt butik kan du spara en hel del pengar – iPhone 16 kostar i skrivande stund 10 300 kronor för ett nytt exemplar, eller cirka 9 300 kronor som nybegagnad (renoverad i butik.

Förutom själva telefonen är det bra att ha ett tåligt skärmskydd och ett mobilskal som minskar risken för onödiga skador. Priset för dessa varierar stort beroende på tillverkare, men räkna med att betala åtminstone 500 kronor eller ännu mer om du vill ha Apples officiella produkter.

Saknar du en bra mobilladdare behöver du köpa till det med. En Apple-laddare på 20 watt kostar strax över 200 kronor idag, men du kan välja vilken annan strömadapter som helst så länge den har samma laddhastighet eller högre.