Prisjakt

Reabluffar? Så shoppar du säkert

Författarprofilens avatar

Isabella Ahmadi

Konsumentexpert

Uppdaterad: 22 november 2024

Med Black Friday, Singles Day, Cyber Monday är rea-november i full gång. Och inte att förglömma – julhandeln och mellandagsrean väntar precis bakom hörnet. Det kan vara fantastiskt att göra ett riktigt kap, men det gäller att vara på sin vakt. Reor är inte alltid så förmånliga som de kan verka, och fejkreor är förekommer tyvärr. Så hur gör du för att undvika att bli lurad? Här är vad du behöver veta.

Bild: Artem Beliaikin - unsplash

Vad är en fuskrea?

En typisk fuskrea innebär att en butik höjer priset på en produkt innan rean, för att sedan sänka det och framställa rabatten som större än den faktiskt är. Det är inte ovanligt att butiker försöker locka kunder med höga procentsatser – och visst är det lätt att gå igång på en "70% rabatt"-skylt. Problemet uppstår när ursprungspriset manipuleras för att skapa en illusion av ett bättre erbjudande.

Exempel: En parfym har ett vanligt pris på 500 kronor. Inför rean höjer butiken priset till 600 kronor, för att sedan sänka det till 450 kronor och marknadsföra en "25% rabatt". Verkligheten? Den verkliga rabatten från det normala priset är bara 10%. Om butiken sänker priset till 500 kronor – som var ordinarie pris från början – är det snarare en bluff än ett kap.

Hur upptäcker du en fuskrea?

För att skydda konsumenterna infördes en lag för två år sedan som kräver att butiker visar varans lägsta pris under de senaste 30 dagarna vid reor. Syftet är att motverka vilseledande kampanjer. Trots detta visar Konsumentverkets granskningar att många butiker inte följer lagen. Dessutom visar Prisjakts kartläggning att det används olika termer som "normalpris" eller "rekommenderat pris" istället för “tidigare lägsta pris under senaste 30 dagarna”, vilket kan göra det svårt att veta vad reapriset faktiskt jämförs med.

Ett problem som även uppstått är att vissa butiker höjer priset tidigare än förr för att kringgå 30-dagarsregeln. Därför är det viktigt att själv vara påläst och granska priserna noggrant.

Här är två effektiva strategier:

1. Granska prishistoriken

Genom att studera prishistoriken på en produkt kan du få en tydlig bild av dess prisutveckling över tid. Detta hjälper dig att se om reapriset verkligen är en bra deal, eller om produkten ofta säljs till samma pris – eller till och med lägre – vid andra tillfällen. På Prisjakt kan du enkelt spåra prisutvecklingen och fatta välgrundade köpbeslut.

2. Fokusera på priset, inte rabatten

Det är lätt att fastna för en stor rabattsats, men stanna upp och fråga dig själv: Är priset rimligt i sig? Tänk på vad produkten faktiskt kostar och bedöm om det känns värt pengarna, oavsett rabatt. Att jämföra priser mellan olika butiker kan också hjälpa dig att hitta det bästa erbjudandet.

Reatider är fantastiska för att fynda, men de kan också vara en djungel av missvisande erbjudanden. Med lite extra research, en blick på prishistoriken och fokus på det verkliga priset istället för rabatten, kan du undvika att falla för fejkreor. Så shoppa klokt och se till att dina fynd verkligen är fynd!