Prisjakt

Test: Samsung Galaxy Z Flip6 recension

Författarprofilens avatar

Daniel Haaf

Kategorispecialist

Uppdaterad: 29 augusti 2024

Samsung Galaxy Z Flip6 är lätt att gilla. När den är hopvikt är den liten och smidig med en praktisk yttre skärm för aviseringar och widgets. Utfälld får den en avlång design som passar perfekt för att läsa artiklar och skrolla på sociala medier. Tyngden känns rätt, och måtten är bra, men det är något med designen som gör mig tveksam, och jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är.

Den lilla skärmen är riktigt praktisk för dig som gillar minimalism.

Bild: Daniel Haaf

TL;DR

  • Liten och behändig i hopfällt läge
  • Bra kameror med utmärkt videoinspelning
  • Perfekt för att läsa artiklar och skrolla på social media
  • Utmärkt prestanda
  • Vecket i mitten på skärmen är mycket tydligt
  • Solid konstruktion som är vatten- och dammtålig

Viktigt om recensionen

Produkten som recenserades var ett låneexemplar som tillhandahölls av Samsung. Produkten returnerades till avsändaren efter att recensionen skrevs. Alla åsikter i recensionen är skribentens egna.

Välbyggd och vattentålig

Konstruktionen är nästan lika solid som med Galaxy Z Fold6. Inte riktigt, men nära nog. Det enda som skiljer dem åt kring kvalitetskänslan är att skärmarna kan vickas i sidled när Galaxy Z Flip6 är hopvikt. En nära obetydlig detalj som inte påverkar slutbetyget, men så fort jag såg det visste jag att det behövde skrivas här.

Galaxy Z Flip6 är något tjockare, bredare och längre (när den är utvikt) än Galaxy Z Fold6. Den har en utmärkt vikt för sin storlek, vilket ger intrycket att materialen håller hög kvalitet. Ramen är gjord av aluminium, medan baksidan är av ett plastmaterial och framsidan domineras av en skärm med tillhörande kameror. Eller är det faktiskt baksidan jag kallar framsidan? Hur som helst, skärmglaset, Gorilla Glass Victus 2, är styvt och utan flex, vilket ger en bra känsla.

Förbättrad damm- och vattentålighet

Gångjärnet ser lika stabilt och välbyggt som på Galaxy Z Fold6, men utseendet kan vara missvisande. Där Fold6 känns solid i alla lägen, från hopvikt till utvikt, upplever jag mer "spelrum" i hur gångjärnet fungerar på Galaxy Z Flip6. När telefonen är vikt som ett "V" i en viss vinkel minskar motståndet när gångjärnet rör sig, och ett tydligt, plastigt klickande ljud kan höras. Det märks inte vid normal användning när telefonen viks upp eller stängs, men om jag rör gångjärnet framåt och bakåt några millimeter upprepade gånger blir det mycket tydligt.

Jag gör en mental notering att fråga Samsung om detta är normalt beteende eller om mitt exemplar har en möjlig defekt.

IP-klassningen är IP48, vilket innebär att telefonen är vattentålig och för första gången även officiellt tätad mot små partiklar. Eftersom recensionen gjordes med ett låneexemplar av Galaxy Z Flip6, vågade jag inte doppa telefonen i vatten eller dra den genom en sanddyna för att testa IP-klassningen. Däremot testade jag att använda den i regn under en hundpromenad vilket den klarade utan problem.

Bild: Daniel Haaf

Snabb hårdvara och bra kameror

Galaxy Z Flip6 är utrustad med samma systemchip som Galaxy Z Fold6. Under skärmen sitter en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 med 12 GB RAM och i mitt exemplar, 512 GB lagringsutrymme. Appar och spel laddas utan fördröjning, och jag testade ett antal spel för att se hur de fungerar på den avlånga skärmen, inklusive favoritspelet Stardew Valley och Hungry Dragons.

Den inre skärmen hanterar de snabba vändningarna i Hungry Dragons utan problem. Prestandan är utmärkt och mobiltelefonen klarar av grafikintensiva spel som Call of Duty: Mobile utan några bekymmer. Det är dock tydligt att värmutveckligen är hög när Galaxy Z Flip6 pressas.

Eftersom skärmen är lång, känns det dock som att skärmutrymme på höjden saknas, vilket märks särskilt i spel som Stardew Valley. Jag vill ständigt kunna se mer av spelvärlden.

En intressant detalj är att installerade spel inte hamnade på hemskärmen, utan i den förinstallerade appen Gaming Hub. Det är helt okej för mig, men appen försökte få mig att dela min data med både Samsung och 773 partners – vilket är 773 fler än vad jag tycker är rimligt. Jag avböjde när frågan dök upp första gången appen startades.

Detaljerade fotografier och skarpa videor

Kamerorna presterade också riktigt bra. Galaxy Z Flip6 har två kameror på framsidan och en inre kamera när skärmen är utvikt. Huvudkameran är en högupplöst vidvinkel på 50 megapixel, och den andra framsidekameran är en ultravidvinkel på 12 megapixel. Den inre kameran är på 10 megapixel.

Alla tre kamerorna levererar den bildkvalitet jag förväntade mig. Under optimala ljusförhållanden blir bilderna skarpa och detaljrika med bra färgåtergivning. Närgränsen är acceptabel, men som en entusiast av makrofotografering hade jag gärna sett en separat, högupplöst makrolins på den här mobilen.

Ett tips för dig som gärna redigerar bilderna själv är att slå av optimeringarna som telefonen gör när du tagit en bild. Gå till inställningarna i kamera-appen och avaktivera ”Intelligent optimering”. Sätt kvalitetsoptimering på ”Min” för att avaktivera.

Videoinspelningen är imponerande smidig. Bildkvaliteten är utmärkt, med 4K-upplösning i 60 fps under bra ljusförhållanden, och stabiliseringen är riktigt bra. På min LG OLED-TV är bilden skarp och färgerna levande. Visst hade 8K varit trevligt, som på Galaxy Z Fold6, men det var inget jag saknade under testet.

För dig som gillar att redigera dina bilder själv, rekommenderar jag att stänga av de optimeringar som telefonen gör automatiskt när en bild tas. Gå till inställningarna i kamera-appen och avaktivera "Intelligent optimering". Sätt även kvalitetsoptimeringen på "Min" för att inaktivera den.

Gissa vem som förlade sitt minneskort och behöver låna den här pressbilden till recensionen...

Bild: Samsung

Anslutningar och batteriet

Galaxy Z Flip6 har stöd för WiFi 6E och Bluetooth 5.3. Jag testade hastigheten mot internet och mina accesspunkter hemma och jämförde telefonen med en iPhone 15 Pro. Precis som Galaxy Z Fold6 var Flip6 något långsammare i hastighetstestet. Men, precis som tidigare med Fold6, påverkade det inte användarupplevelsen. Oavsett om jag surfade på webben, laddade ner appar eller streamade film märkte jag ingen skillnad i praktiken.

Bluetooth-versionen på Galaxy Z Flip6 är bra, men jag undrar varför Samsung inte använde den nyare Bluetooth 5.4, särskilt eftersom Galaxy Buds 3 Pro använder den. Även om jag inte upplevde några problem med ljudkvalitet eller stabilitet när jag parkopplade hörlurarna med Flip6, känns det lite irriterande att det finns en versionens skillnad mellan enheterna.

På undersidan av telefonen finns en USB-C-port för laddning och dataöverföring, och det är USB-C 3.2 som gäller. Jag testade inte specifikt dataöverföringshastigheten, men laddningsbehovet gjorde sig påmint vid regelbundet bruk.

En detalj är att mobiltelefonen saknar stöd för Ultra wideband. Det betyder att telefonen inte kan dra full nytta av spårningsbrickor som har UWB-stöd.

Tips: Vi har en recension av hörlurarna Galaxy Buds 3 Pro här

Batteritiden hade kunnat vara bättre

Galaxy Z Flip6 har ett batteri med en kapacitet på 4 000 mAh, vilket är lite mer än de 3 700 mAh som föregångaren Flip5 har. Jag hade dock gärna sett en något högre kapacitet för att förlänga batteritiden ytterligare.

Telefonen kan laddas med upp till 25 watt med laddningskabel, vilket är lite i underkant för en ny, modern mobiltelefon idag. Om du bara vill "toppa" upp batteriet på eftermiddagen efter en dags användning fungerar det bra, men jag hade förväntat mig lite mer när det gäller laddningshastigheten.

En sak jag noterade under laddning med kabel var att telefonen blev ganska varm. Inte så varmt att det kändes alarmerande, men tillräckligt för att motivera en notering om det.

Vid sparsam användning klarade sig Galaxy Z Flip6 hela dagen utan att behöva laddas extra. Vid normal användning, som att titta på videor på Instagram och Facebook, jämföra priser på Prisjakt, och skrolla på Reddit, behövde jag dock ladda upp batteriet lite på eftermiddagen. Det är ungefär samma erfarenhet som med min relativt nya iPhone 15 Pro, så ingen större skillnad där.

Det sitter ett förmonterat skärmskydd på den inre skärmen.

Bild: Daniel Haaf

Operativsystemet

Galaxy Z Flip6 levereras med Android 14 och har gränssnittet OneUI 6.1.1 direkt ur lådan. I skrivande stund finns inga uppdateringar, vilket innebär att telefonen är uppdaterad fram till säkerhetsfixarna från juni månad, enligt Googles senaste patchar.

Samsung har en uppdateringspolicy som garanterar upp till sju års uppdateringar för både Galaxy Z Flip6 och Fold6. Det är en imponerande lång tid, även om du kanske inte behåller telefonen så länge. Det är ändå positivt att tillverkarna tillhandahåller säkerhetsuppdateringar som håller telefonerna skyddade under en längre period.

En stor nyhet med Galaxy Z Flip6 är introduktionen av flera AI-funktioner. Liveöversättning av text och tal, summering av texter och transkribering är bara några av de många funktioner som har byggts in i telefonen. Jag testade att summera några av våra egna artiklar i Notes-appen, och det fungerade utmärkt. Däremot fungerade transkribering av svenskt tal inte alls eftersom språkstödet för svenska inte finns tillgängligt just nu. När jag spelade in på engelska och försökte omvandla tal till text blev resultatet oftast felaktigt.

Summering

Galaxy Z Flip6 är idealisk för dig som vill ha en liten och smidig mobiltelefon. Den är robust byggd, har god prestanda och fungerar utmärkt för vardagsanvändning. Kamerorna tar bra bilder, men de är inte överlägsna jämfört med vad konkurrenterna erbjuder. Batteritiden är inte den bästa, och telefonen saknar stöd för Ultra Wideband. Trots detta har Samsung skapat en riktigt trevlig telefon, särskilt för dig som uppskattar en mer "dumbphone"-inspirerad användning tack vare den yttre skärmen. Överlag ett schysst köp vågar jag mena.

De viktigaste egenskaperna

Yttre skärmen

  • 3.4 tum
  • 720 x 748 pixlar
  • Super AMOLED
  • 60 Hz
  • Gorilla Glass Victus 2
  • 1 600 nit

Inre skärmen

  • 6.7 tum
  • 2 640 x 1 080 pixlar
  • Dynamic AMOLED 2X
  • 120 Hz
  • 2 600 nit

Systemchipp

  • Snapdragon 8 Gen 3
  • Adreno 750 (grafikchipp)
  • 12 GB RAM

Externa kameror

  • Huvudkamera (50 mpix)
  • Ultravidvinkel (12 mpix)

Inre kameran

  • 10 megapixel

Mått och vikt

  • Hopvikt (165.1 x 71.9 x 6.9 mm)
  • Utfälld (85.1 x 71.9 x 14.9 mm)
  • 187 gram

Anslutningar och sensorer

Batteri

  • 4 000 mAh
  • 25 watt snabbladdning

Annat

  • IP48-klassad vatten- och dammtålighet
  • Fingeravtrycksläsare
  • Accelerometer, gyroskop, kompass, barometer