Under reaperioder är det lätt att lockas av röda prislappar och känslan av att kunna göra ett fynd. Särskilt under intensiva reaperioder som Black Friday och mellandagsrean är erbjudandena från butiker många. För att öka chansen att bli nöjd med sitt köp är det klokt att undvika vanliga reafällor.
Reafällor att akta sig för
Bluffreor med fejkade rabatter
Begreppet bluffrea dyker upp titt som tätt. Det innebär att rean inte är så bra som den ger sken av. Reavarans pris kan ha höjts strax innan reaperioden kickar igång, för att butiken ska kunna locka med en högre rearabatt. Då får du en bild av att varan prissänkts mycket, när den i själva verket tidigare kan ha sålts för ett lägre pris.
Lösning: Kolla varans prishistorik på prisjakt.nu och undersök vilka priser den sålts för tidigare. Är prissänkningen verkligen så stor som butiken som rear ut varan hävdar?
Jag ångrade mig – och vill lämna tillbaka
Ändrade du dig och vill lämna tillbaka din reavara? Vad som gäller beror på var du köpte den. Köpte du varan i en fysisk butik gäller butikens egna regler. Det finns ingen lag som säger att en butik måste erbjuda öppet köp eller bytesrätt på ens varor till ordinarie pris. Har du däremot handlat på nätet har du ångerrätt i 14 dagar enligt lag.
Lösning: Undersök den fysiska butikens återlämningspolicy vid reor innan köp.
Falla för köptrycket
Det kan kännas både som en shoppingfest och en köphets under en rea. Erbjudanden verkar vara riktiga kap och spontana inköp är inte ovanliga. Vi ska inte underskatta hur påverkade vi blir av reamarknadsföringen, med dess skrikande röda priser och tidsbegränsade möjligheter att fynda. Men ville du verkligen ha varan du kom hem med?
Lösning: Skriv listor över vad du behöver och vad du vill ha. Sätt också en shoppingbudget innan, så är du mer förberedd för reabutikernas påtryckningar.
Hur vet man att det verkligen är rea?
Det kan kännas som att det är rea stup i kvarten nuförtiden. Säsongsreor, specialreor och flash sales basuneras ut hos e-butikerna. Så hur kan man vara säker på att det verkligen är rea? Det finns en realagstiftning som bland annat säger att priset på en reavara ska vara väsentligt lägre än det normala priset och finnas med i det ordinarie sortimentet. Dessutom får rean bara pågå under en begränsad period.
Lösning: Använd ett prisjämförelseverktyg och håll koll på priser över tid. Då får du en bild av vad varan brukar säljas för. Misstänker du att ett företag inte följer realagarna kan du anmäla det till Konsumentverket.