Prisjakt

Guide: Skärmskydd till mobiltelefoner

Författarprofilens avatar

Daniel Haaf

Kategorispecialist

Uppdaterad: 25 oktober 2024

Ett skärmskydd hjälper dig att hålla din mobiltelefons skärm i gott skick under en längre tid. Ett bra skärmskydd skyddar inte bara mot repor, utan minskar också risken för allvarligare skador om du till exempel tappar telefonen eller stöter skärmen mot en hård yta.

Undvik skador som den här med ett tåligt skärmskydd av härdat glas.

Bild: Unsplash

Att hitta ett bra skärmskydd som ger ordentligt skydd åt din skärm är inte särskilt svårt, men det finns några praktiska tips som kan göra valet enklare. För nyare och populära mobiltelefoner finns det många olika skärmskydd att välja mellan, med priser från några tior och uppåt. Det är viktigt att tänka på kvaliteten och passformen när du väljer ett skärmskydd, eftersom ett felaktigt skärmskydd kan orsaka mer problem än det löser när olyckan är framme.

Här är våra tankar och tips för att välja skärmskydd för både mobiltelefoner och surfplattor.

Lästips: Inspiration inför valet av din nya mobiltelefon

Viktigt att tänka på om skärmskydd

Skärmskydd av härdat glas är bättre än plast

Det finns två typer av plastskydd för din mobiltelefon: TPU-skydd och PET-skydd. TPU-skydd är tillverkade av ett hårdare plastmaterial, medan PET-skydd är en mjuk och formbar plastfilm.

Mellan dessa två är TPU-skydd det bättre alternativet eftersom det är mer tåligt mot repor och stötar och har en lägre risk för luftbubblor under skyddet.

Jämfört med härdat glas är både TPU- och PET-skydden sämre. Härdat glas erbjuder mycket högre motståndskraft mot repor, är oftast helt transparent utan att påverka bildkvaliteten, och har ofta beläggningar som skyddar mot fingeravtryck.

Även om härdat glas vanligtvis kostar mer än plastskydd, ger det en bättre användarupplevelse och kan bidra till en längre livslängd för både telefonen och skärmskyddet.

Vad betyder 9H för skärmskydd?

Hårdhetsgraden för skärmskydd anges på Mohs skala, där en högre siffra innebär större tålighet mot repor. Den vanligaste hårdhetsgraden för skärmskydd är 9H, vilket betyder att glaset kan stå emot de flesta material som är mjukare än safir. Det innebär att du ska kunna ha nycklar och andra metallföremål i samma ficka som din mobiltelefon utan att skärmskyddet får synliga repor. Tänk dock på att märkningen "9H" inte alltid garanterar att skärmskyddet verkligen har den hårdhetsgraden.

Välj ett splitterfritt skärmskydd

Splitterfria skärmskydd har ett extra lager som förhindrar att glaset splittras i många små bitar om det går sönder. Det minskar risken för att sylvassa glasflisor sprids i hemmet när skyddet går sönder, och gör det också enklare att ta bort ett redan trasigt skydd utan att riskera att skära dig. Det är inte alla skärmskydd som tydligt anger att de är splitterfria, men sannolikheten att få ett bra, splitterfritt skydd ökar med priset. För att undvika lågkvalitativa skydd bör du undvika de allra billigaste, noname-varianterna på marknaden.

Välj ett skärmskydd som följer skärmens kurvning

Om din mobiltelefon har en skärm som är kurvad längs sidorna är det viktigt att välja ett skärmskydd som är specifikt utformat för den designen. Annars riskerar du att sidorna på skärmen lämnas oskyddade och att skärmskyddet får en obekväm kant eftersom det är för litet för att täcka hela skärmen.

En installationsram underlättar rejält. Här är ett exempel från varumärket Spigen.

Bild: Spigen

Installationsram gör monteringen smidigare

Om du tycker att det är svårt att montera skärmskydd med millimeterprecision och ögonmått inte är din starka sida, kan du överväga skärmskydd med en installationsram. Ramen förenklar monteringen eftersom de är speciellt designade för just din mobiltelefon, vilket säkerställer att skärmskyddet hamnar exakt rätt. Många skärmskydd med installationsram har dessutom en klisterfilm som tar bort allt damm från skärmen innan monteringen, vilket minskar risken för smuts och damm under skyddet.

Skärmskydd med olika effekter

Skärmskydd är inte bara till för att skydda mobilskärmen från skador. Det finns även varianter med extra funktioner som kan förbättra din upplevelse på andra sätt. Till exempel finns det skärmskydd med beläggning som minskar ljusstänk och reflektioner. Du kan också välja skärmskydd med integritetsskydd, vilket gör att personer som tittar från sidan inte kan se vad som visas på skärmen. Om du vill minska exponeringen för blått ljus finns det även skärmskydd som är utformade för det ändamålet.

Vad är blått ljus och varför är det dåligt?

Blått ljus avges från bland annat mobil- och datorskärmar. Även om blått ljus inte är farligt för ögonen och förekommer naturligt, exempelvis i solljus, kan det i större mängder bidra till ögontrötthet och störa sömnen. Det finns glasögon och filter för datorskärmar som minskar mängden blått ljus. För mobiltelefoner kan du använda skärmskydd som filtrerar bort blått ljus nästan helt och på så sätt minska dess påverkan.

Skärmskydd med livstidsgaranti

Ett bra skärmskydd är inte bara tåligt mot stötar, slag och vassa föremål, utan har även en bra garanti som ersätter skyddet om det går sönder. Även om långt ifrån alla tillverkare erbjuder livstidsgaranti finns det vissa som gör det. En del butiker ger också rabatt på ett nytt skärmskydd när det gamla går sönder. Kontrollera vad som gäller för just det skärmskyddet och den butik du väljer att handla från.

Så monterar du ett skärmskydd

Det är viktigt att vara noggrann med förberedelserna och inte stressa när du ska montera skärmskyddet. Se till att ha allt redo på en ren och dammfri yta. Tvätta gärna händerna innan du börjar för att minimera risken för att smuts eller fett från fingrarna hamnar på skärmen. Är du mycket osäker och vill ha hjälp med monteringen? Gå till din lokala elektronikbutik och fråga – många butiker erbjuder hjälp med skärmskydd.

1. Packa upp skärmskyddet

Börja med att packa upp skärmskyddet och eventuella tillbehör innan du rengör skärmen. Se till att skyddet ligger rätt orienterat och läs igenom instruktionerna noggrant. Genom att ha en klar bild av alla steg minskar du risken att något går fel med monteringen eller att skräp hamnar mellan skärm och skydd.

2. Rengör skärmen

Rengör skärmen noggrant med de produkter som oftast följer med skärmskyddet. Det kan inkludera en sprayflaska med rengöringsmedel som avfettar och desinficerar ytan, en torkduk och klisterlappar för att ta bort damm utan att lämna spår. Spraya rengöringsmedlet, torka av skärmen, och upprepa om det behövs. Var mycket noggrann i detta steg – även det minsta dammkorn kan synas när skärmskyddet är på plats, så ta din tid och rengör skärmen ordentligt.

3. Montera skärmskyddet

Själva monteringen av skärmskyddet kan variera beroende på vilken typ du har köpt. Nyare och mer avancerade modeller har ofta en installationsram som placeras ovanpå mobiltelefonen för att säkerställa optimal passform. Detta är perfekt om du vill undvika att använda ögonmått för att placera skyddet korrekt. Om ditt skydd inte har en installationsram, följ dessa steg:

  1. Förberedelse: Orientera skärmskyddet så att det ligger rätt i förhållande till din mobiltelefon. Titta efter utskärningar eller klistermärken som visar riktningen.
  2. Provmontering: Innan du tar bort det inre plastskyddet kan du lägga skärmskyddet ovanpå skärmen för att provmontera. Justera skyddet så att det passar perfekt och kontrollera marginalerna mot kanterna.
  3. Applicering: När du är redo, dubbelkolla att skärmen är helt fri från damm. Om du har ett skydd av hård plast eller härdat glas, dra av det inre plastskyddet helt och placera skärmskyddet på mobiltelefonen. Om det är ett mjukt plastskydd, börja med att dra av en liten bit av det inre skyddet, placera skärmskyddet mot skärmen, och dra sedan gradvis av mer av det inre skyddet medan du fäster skärmskyddet bit för bit.
  4. Slutför monteringen: Vänta en liten stund och dra sedan försiktigt av det yttre plastskyddet som ligger ovanpå själva skärmskyddet.
  5. Ta bort bubblor: Om det finns bubblor under skärmskyddet, använd en medföljande skrapa eller ett vanligt betalkort för att trycka ut luften mot kanterna, helst mot hörnen av mobiltelefonen. Applicera ett lätt tryck i mitten av skärmen och dra försiktigt ut luften mot kanterna.
  6. Avslutande kontroll: Torka av skärmen om det behövs och kontrollera att monteringen är korrekt.

Så får du bort bubblor från skärmskyddet

Det är enklare att undvika bubblor under skärmskyddet när du använder härdat glas. Vid monteringen pressas luften ofta ut av sig själv, och normalt sett ska inga bubblor synas när installationen är klar. Om du märker att det ändå finns luft kvar under glaset kan du använda ett hårt (men inte vasst) föremål för att försiktigt pressa ut luften mot kanterna. Vissa skärmskydd har dessutom en egenskap som gör att eventuella luftbubblor försvinner av sig själva efter några timmar eller dagar. Se därför till att noggrant läsa instruktionerna för just ditt skärmskydd.

Så tar du bort ett skärmskydd

Om du behöver ta bort ett skärmskydd kan du normalt sett försiktigt dra i ena kanten tills limmet släpper, och sedan dra av skyddet. Om skärmskyddet sitter fast och inte släpper lätt, kan du använda lite värme för att hjälpa till att lossa det. Använd en hårtork på låg värme och för den över skärmskyddet några gånger så att limmet mjuknar och släpper.

Har skärmskyddet spruckit eller splittrats, kan du applicera en bred tejpbit över skyddet innan du drar av det. Detta minskar risken för att skära dig på glasbitar eller att glasbitar trillar ut och sprids på bordet.

Vissa telefoner har redan ett förmonterat skärmskydd, exempelvis Galaxy Z Flip6.

Bild: Daniel Haaf

Då ska du inte använda ett skärmskydd

Det finns mobiltelefoner som inte kan ha skärmskydd som du själv monterar. Vikbara modeller som Galaxy Z Flip6 och Galaxy Z Fold6 har ett förinstallerat, mjukt skärmskydd som är särskilt anpassat för den vikbara innerskärmen. Du bör inte ta bort detta skärmskydd själv och absolut inte försöka montera ett eget.

Samsung erbjuder ett gratis byte av skärmskyddet om det skadas inom de första 12 månaderna, men därefter kan det tillkomma en kostnad. Olika tillverkare har olika garantier och villkor för skärmskydd och montering på sina modeller, så se till att kontrollera vad som gäller för just din vikbara mobiltelefon.

Behövs skärmskydd ovanpå Gorilla Glass och Victus?

Visste du att din nya mobiltelefon sannolikt redan har ett skyddande glas ovanpå skärmpanelen? De flesta moderna mobiltelefoner är utrustade med ett glas som är stöt- och reptåligt.

På Android-telefoner är ett vanligt skydd Gorilla Glass eller nyare Victus från Corning. Om du har en iPhone, används ett keramiskt glas som Apple själva har varit med och utvecklat för sina mobiltelefoner.

Även om dessa glas erbjuder ett bra grundskydd, kan de inte bytas ut utan att hela skärmen måste ersättas – vilket är en mycket kostsam reparation i förhållande till nypriset för din telefon.

Därför är det viktigt att använda ett extra skärmskydd som är mycket enklare och betydligt billigare att ersätta om olyckan skulle vara framme.

Hur mycket kostar ett skärmskydd?

Skärmskydd kan kosta allt från några tior upp till flera hundra kronor. Priset beror bland annat på skyddets kvalitet, vilka tillbehör som medföljer, om det är ett märkesglas och vilken årsmodell mobiltelefonen har.

Generellt kan du räkna med att betala omkring 100 till 200 kronor för ett skärmskydd av härdat glas till en modern mobiltelefon. Om du väljer ett dyrare märkesskydd kan priset gå upp till 500 kronor eller mer.

Se alla populära skärmskydd och vad de kostar för just din mobiltelefon här.