Sony LinkBuds Fit är rimligt prissatta in-ear-lurar i mellanklassen. De låter bra för hur mycket de kostar, sitter riktigt bra i öronen och känns överlag som ett schysst alternativ i en prisklass som är stentuff.
TL;DR
Passform: Hörlurarna sitter perfekt i öronen med fantastiska vingar som håller lurarna där de ska vara.
Ljudkvalitet: Bra tryck och mycket energi ger en ljudupplevelse med bra känsla.
Laddningsetui: Tåligt byggd med ett plastmaterial som klarar hårdare behandling, men glappande och gnisslande lock ger blandade känslor.
Integration: Fungerar utmärkt med både Android och iOS.
App: Funktionsrik och användbar på såväl Android som iOS, men kanske något svårnavigerad.
Brusreducering: Gör sitt jobb, men hade kunnat vara bättre. Brusreduceringen når inte upp till våra förväntningar.
Batteritid: Helt okej för pengarna du betalar. Inte marknadsledande, men inte heller dålig batteritid.
Parkoppling
Parkopplingen fungerade helt utmärkt med båda våra mobiltelefoner – en Pixel 7 Pro och en iPhone 15 Pro. Båda med den officiella kompanjon-appen Sony Sound Connect.
Anslutningen är stabil och problemfri. Ljudkvaliteten är optimal även när mobiltelefonen är i bakfickan och lurarna i öronen. Det är annars något som kan ställa till det med många andra lurar, bland annat de kännbart dyrare flaggskeppslurarna JBL Tour Pro 3 som hade märkbara stabilitetsproblem.
I kompanjon-appen provade vi att växla mellan inställningarna ljudkvalitet och stabilitet – ingen skillnad hur mycket vi än provade. Lurarna höll en god signal till våra testtelefoner under hela testet.
För att parkoppla lurarna räcker det att ladda batteriet en stund, öppna locket och sen ansluta lurarna via Bluetooth-inställningarna i Android. Med vår iPhone höll vi in knappen på baksidan tills LED-lampan indikerade blått, och sen parkopplade vid som vanligt där. Inga konstigheter helt enkelt. Det tog några sekunder per mobiltelefon.
Passformen
Passformen i öronen är något av det viktigaste för in-ear-lurar. Framför allt för komforten då man ofta använder hörlurarna under långa perioder, men även för att isolationen ska vara bra. Det gäller att materialet i lurarna sitter åtsittande vid örat för att brusreduceringen ska fungera optimalt.
Och här måste vi säga att LinkBuds Fit är riktigt bra. Åtminstone i öronen på undertecknad som är i medelåldern och med små öron där lurarna gled på plats utan problem. Oavsett om det är långa hundpromenader eller skumpiga löprundor i skogen sitter LinkBuds Fit helt problemfritt i öronen.
Den lilla vingen på respektive hörlur håller kvar dem i öronen – och de är knappt kännbara. De bara finns där och säkerställer att lurarna håller sig på plats. Inte ens ett skakande fram och tillbaka med huvudet gjorde att de lösgjorde sig från öronen. Allt som hände var att undertecknad fick en obekväm huvudvärk som belöning för tilltaget.
Uppdatering av mjukvaran
Halva testet gjordes med version 1.0.5 av den inbyggda mjukvaran i hörlurarna. Efter några dagar uppdaterades mjukvaran till version 1.2.0 som är den i skrivande stund senaste.
Uppdateringen tog ungefär en minut att slutföra och kunde göras medan hörlurarna satt i öronen. En enorm skillnad i upplevelsen jämfört med våra 1000XM4 som tog uppåt 30 minuter att uppdatera.
Vi upplevde inga skillnader i ljudkvalitet, batteritid eller anslutningsstabilitet mellan de båda versionerna.
LinkBuds Fit låter bra med ordentligt tryck och rejält med energi som verkligen lyser igenom med rätt låtar. Greyhound av Swedish House Maffia är en utmärkt låt för de här lurarna, även Shotgun Blues med Volbeat låter riktigt bra utan att basen känns släpande.
Diskanten är klar och låter fint utan att ta över. Undertecknad har känsliga öron när det gäller skarpa diskanter, och det blir snabbt tydligt när hörlurar tar i för mycket på den punkten. Ett exempel är DT990 som är kända för att skära i öronen på många.
Istället upplevs hörlurarna som varma och behagliga, vilket är i linje med Sonys övriga utbud av hörlurar. De har en bekväm öppenhet och dynamik i ljudet, men saknar en separation i instrumenten och sången som ger känslan av förlorad klarhet i låtarna.
Med de inbyggda mikrofonerna kan du även använda LinkBuds Fit till samtal. De fungerar utmärkt till både vanliga telefonsamtal och konferenssamtal i appar som Google Meet. Mikrofonerna gör ett utmärkt jobb med att lyfta fram rösten samtidigt som ljud från omgivningen sållas bort.
Brusreduceringen
Brusreduceringen är helt okej när hörlurarna sitter ordentligt i öronen.
Nej, du får inte samma kvalitet på brusreduceringen som med flaggskeppsmodellerna AirPods Pro 2, Tour Pro 3 eller Sonys egna QuietComfort Earbuds. Ja, brusreduceringen är bra nog för de absolut flesta och gör ett hyggligt jobb med att stänga ute omvärlden.
Det finns två lägen att välja på i Sound Connect-appen:
Brusreducering (ANC)
Transparensläge
Med brusreduceringen försvinner merparten av alla störande ljud från omgivningen. Framför allt brummande ljud från bilar på avstånd blir som en avlägsen viskning med LinkBuds Fit i öronen. Grannbarnens skrikande dämpas också, men hörlurarna lyckas inte riktigt eliminera hela ståhejet. Och när hunden gnager på sitt tuggben bredvid hjälper de nästan inte alls.
Transparensläget har precis motsatt effekt till brusreduceringen. Istället för att blockera så mycket ljud som möjligt försöker de dämpa de mest störande eller farliga ljuden, men ändå släppa igenom mycket från omgivningen så att du ändå har koll på vad som händer. Byggarbetsplatsen är bekvämare att för öronen att gå förbi, men du hör bilar och prat utan problem.
Överlag sköter sig LinkBuds Fit helt okej med både brusreduceringen och i transparensläget.
Batteritiden & laddningsetuit
Batteritiden är hygglig men i underkant för vad vi hade önskat. Upp till 5,5 timmar ska gå att pressa ur de små lurarna medan laddningsetuit utökar tiden till 21 timmar totalt.
När batterinivån når kritiska nivåer kan lurarna snabbladdas i fem minuter för ytterligare några timmars lyssning.
Under dagarna vi använder LinkBuds Fit håller sig batteriet väl. Under merparten av testet lyssnar vi utan equalizer och med AAC på vår iPhone 15 Pro. Brusreduceringen är aktiverad under hela testet.
Laddningsetuit
Vårt exemplar av Sony LinkBuds Fit har ett laddningsetui där undersidan är i en matt, vit färg. Ovansidan har en mer glansig design med ett marmorliknande utseende. Undersidan är glatt mot fingrarna, ovansidan har ett bekvämt grepp.
På framsidan hittar vi en ensam LED-lampa som indikerar parkopplings- och batteristatus. Ovansidan har en diskret Sony-logotyp i silver och på baksidan huserar en parkopplingsknapp samt en laddningsport av typen USB-C.
Gångjärnet har lite spel som gör att locket kan vickas i sidled när delarna är hopslagna. Inte mycket, men märkbart och med ett lätt knirkande ljud. När lurarna är på laddning i etuit ligger de stabilt, men med ett litet glapp mot locket som gör att det skramlar om man skakar etuit med lurarna inuti.
Plastmaterial i laddningsetuit är starkt och helt utan flex. Vi provar att trycka hårt på kanterna, ovansidan och undersidan. Plasten rör sig inte en millimeter.
Hade önskat att gångjärnet var lite starkare och kunde hålla locket upprätt med mer kraft. Som det är designat idag kan även små rörelser i sidled få locket att fällas ihop.
Sammanfattning
Sony LinkBuds Fit är prisvärda och välsittande in-ear-lurar med okej batteritid och hygglig brusreducering. De är rimliga allround-lurar som fungerar för många med bra ljudkvalitet för både musik och samtal. Du kan inte förvänta dig samma stordåd som syskonmodellen WF-1000XM5 levererar, men du betalar inte heller lika mycket för LinkBuds Fit. Om du vill ha en snäppet vassare upplevelse och kan lägga de extra hundralapparna är WF-1000XM5 ett bättre val i längden.