Ultra Wideband är en nyare, trådlös teknik som används i allt från mobiltelefoner till spårningsbrickor och högtalare. Framför allt används tekniken till att spåra var de befinner sig med mycket exakt positionering. Här får du svar på allt om Ultra Wideband och hur du bäst använder tekniken själv.
1. Vad är Ultra Wideband?
Ultra Wideband kallas även för kort UWB och är en trådlös överföringsteknik för data. Tekniken är anpassad för att skicka data över korta avstånd och används framför allt till att så kallat "pinga" prylar för att mäta avstånd och riktning till dem. Ultra Wideband kan ses som en radar som hela tiden skannar efter föremål i sin omgivning och berättar var de finns.
2. Hur fungerar Ultra Wideband?
När Ultra Wideband används skickas korta men extremt snabb radiopulser ut för att hitta andra, kompatibla UWB-föremål.
När ett sådant föremål svarar på pulserna används så kallad ToF-mätning (time of flight) där tiden från att en puls skickas till att motparten svarar för att bedöma avståndet mellan dem.
Ultra Wideband använder radiovågor och fungerar brett över ett mycket brett spann med frekvenser. Det gör att UWB-tekniken inte påverkas av eller stör andra tekniker som NFC, WiFi eller Bluetooth.
3. Hur bra är spårningen med Ultra Wideband?
Ultra Wideband är just nu den absolut bästa metoden för att hitta, identifiera och positionera prylar inom korta avstånd idag.
Tekniken fungerar genom de flesta typer av väggar och golv, har en räckvidd på upp till cirka 100 meter. Hur långt avstånd som fungerar beror på implementationen i dina prylar.
Ett normalt, fungerande avstånd mellan en mobiltelefon och en spårningsbricka är tio meter.
4. Vad är skillnaden på Ultra Wideband, Bluetooth och WiFi?
Ultra Wideband är ett komplement till andra trådlösa tekniker som WiFi, Bluetooth och NFC.
WiFi är anpassat för snabb överföring av stora mängder data på längre avstånd. Bluetooth ger optimerad anslutning och dataöverföring mellan två eller fler prylar på runt tio meter som bäst. NFC är en teknik för identifiering och anslutning på extremt korta avstånd, oftast centimeternivå.
Ultra Wideband kan visserligen överföra data mellan två enheter, men tillämpningarna idag är framför allt spårning och positionering. Det är den största skillnaden mot WiFi, Bluetooth och NFC just nu.
Ett stort antal prylar använder UWB-tekniken idag, men du måste kollar på nyare produkter om du ska ha en chans att få den.
Det finns idag två generationer av Ultra Wideband. Det är framför allt den första generationens som används, men även andra generationens har börjat leta sig ut på marknaden.
Den stora fördelen med UWB-tekniken är att du enkelt hittar dina borttappade prylar när de har en spårningsbricka som stöder Ultra Wideband. Det finns även prylar med UWB inbyggt så att du till och med slipper den extra kostnaden av att köpa en spårningsbricka.
Den som någon gång har tappat bort sin plånbok, husnyckeln eller bilnyckeln när tiden är knapp vet hur stressigt det är. Med den exakta spårningen som UWB-tekniken får du en mycket exakt positionering ner på centimeternivå med korrekt angivelse av avstånd och riktning.
Med en AirTag på bilnyckeln och en iPhone i handen tar du bara fram Hitta-appen och väljer spårningsbrickan du vill hitta. En pil på skärmen visar riktningen och du får avståndsmätning i realtid när du rör dig.
En annan, mycket större fördel är att respektive Hitta-nätverk från Apple och Google fungerar brett över hundratals miljoner mobiltelefoner världen över. Tappar du bort en spårningsbricka kan du sätta den i så kallat "borttappat läge". Då kan alla mobiltelefoner med UWB-stöd hitta den (när den är inom räckhåll) och rapportera positionen till dig – utan att den förbipasserande personen får någon notis i sin egen telefon.
7. Är det säkert att använda Ultra Wideband?
Teknologin bakom Ultra Wideband anses vara mycket säker.
Tack vare ett extra säkerhetslager för informationen som skickas och tas emot minimeras risken att obehöriga kommer åt känslig data. Det extra lagret är en del av standarden IEEE 802.15.4z och innebär att tillverkare kan nyttja kryptering och slumptalsgeneratorer för att skydda data.
Det finns inga kontroverser kring säkerheten med Ultra Wideband just nu, däremot har prylarna som använder tekniken varit omtalade i media på grund av en helt annan anledning – nämligen hur bra de är på att spåra prylar och framför allt människor.
Det finns flera fall där individer har hittat okända AirTag-brickor i sina kläder, väskor eller bilen. Spårningsbrickor som kan användas för att följa en persons plats med med mycket hög precision. Det har varit så omtalat och kritiserat att tillverkarna av spårningsbrickorna bygger in säkerhetsfunktioner som gör det svårare att placera dem på andra männniskor utan att de vet om det.
I februari 2022 gick Apple ut med ett långt meddelande om problemet. Du kan läsa det i sin helhet (på engelska) här.