Reornas tid är här! November drar igång med Black Friday som numer inte är en endagskampanj – hos många butiker sträcker sig reaperioden över en hel vecka, eller till och med under hela månaden Det finns chans att göra kap. Men det finns också risk att bli utsatt för prisfusk.
Vad är prisfusk?
Sedan 2022 kräver en lag att butiker redovisar det lägsta priset som en produkt har haft under de senaste 30 dagarna, när den sätts på rea. Detta pris ska visas tydligt i närheten av reapriset, och rabatten ska beräknas utifrån det så kallade 30-dagarspriset. Lagens syfte är att förhindra fejkreor, där butiker först höjer priset för att sedan sänka det och skapa en illusion av en hög rabatt. Med realagen vill man öka transparensen i prissättningen och stärka konsumentskyddet.
Men trots att lagen nu funnits i över två år så fungerar den inte särskilt väl. Konsumentverket gjorde en granskning av efterlevnaden och upptäckte att 59 procent av de prissänkta produkterna visade ett felaktigt 30-dagarspris. Detta innebär att butikerna jämför reapriset med ett oriktigt pris, vilket gör att konsumenten inte får en korrekt uppfattning om vad varan normalt kostar och hur stor rabatten egentligen är. Det är särskilt problematiskt inom kategorierna Sport & fritid samt Kläder, skor & accessoarer, där fel 30-dagarspris redovisas på hela 79 procent av produkterna.
Det här är givetvis ett stort problem eftersom konsumenter behöver korrekt och tydlig information för att kunna fatta bra köpbeslut. Om man blir vilseledd av falska jämförspriser är risken stor att man köper en produkt som inte är ett så fördelaktigt erbjudande som man först trott.
Hur kan man skydda sig mot prisfusk?
Tyvärr är det inte alltid lätt att lita på de priser som butikerna anger, särskilt efter att ha sett resultaten från Konsumentverkets rapport. Men det finns några knep du kan använda för att vara säker på att du gör ett bra köp. Det kräver lite mer research än att bara lita på informationen på butikens hemsida.
Knep 1: Jämför priset i olika butiker
Börja med att jämföra priser och kolla upp produkten i olika butiker. På Prisjakt kan du snabbt få en översikt över vad den kostar på olika ställen. Bara för att något är på rea i en butik betyder det inte att det är det billigaste alternativet på marknaden.
Knep 2: Undersök prishistoriken
När du är inne på Prisjakt kan du gräva djupare genom att titta på produktens prishistorik. Detta är ett fantastiskt verktyg för att se hur priset har utvecklats över tid, både i olika butiker och i den butik du tänker handla från. Du kan kolla på prishistoriken för de senaste tre månaderna eller gå längre tillbaka och se hur varans pris har förändrats över åren. Detta gör det lättare att upptäcka hur produkten normalt prissänks under reaperioder och hjälper dig att genomskåda falska rabatter baserade på höga jämförspriser. Prishistoriken är utan tvekan ditt bästa försvar mot prisfusk!
Knep 3: Är priset bra bortsett från rabatten?
En vanlig fälla vi konsumenter går i är att låta oss lockas av stora rabatter. När vi ser -50% tror vi ofta att vi gör ett fynd. Men är reapriset verkligen så mycket lägre än det vanliga priset? Om rabatten räknas utifrån ett höjt, felaktigt pris, blir jämförpriser och rabatten irrelevant. Om butiken däremot följer lagen, kan rabatten i vissa fall verka mindre, men erbjudandet kan ändå vara bra. Tänk själv och bedöm om priset är bra bortsett från rabatten.
Speciellt under reatider är det viktigt att göra egen research för att inte falla för fejkade reor. Lycka till i rearuschen!