Prisjakt

Vassast i trädgården – 8 sekatörer i test

Författarprofilens avatar

TestFakta

Oberoende test- och research från Testfakta

Uppdaterad: 29 april 2025

Oavsett om du är proffs i parken eller hobbyodlare hemma så är sekatören ett av trädgårdens viktigaste verktyg. Men kvalitetsverktyg kostar ofta en hel del, och de bästa sekatörerna ligger högre i pris än genomsnittet. Vinnaren i Testfaktas laboratorietest av sekatörer blir Fiskars som har utmärkt skärprestanda och är ergonomiskt utformad för många timmar i trädgårdslandet.

Sekatörer är det perfekta verktyget för att kapa både färska och gamla grenar som är upp till tjockleken av ett finger. För tjockare grenar är det bättre att använda grensaxar eller grensågar. En bra sekatör ska ha vassa blad och en stabil konstruktion. Då klipper den raka och rena snitt, vilket gör att grenen läker bättre och risken för sjukdomar eller röta minskar. Sekatören ska också ligga bra i handen, vara av rätt storlek för din hand och gå att arbeta med en hel dag utan att man får ont. Det får heller inte vara så att man kan fastna i den och skada sig. Det är alltid rekommenderat att man har på sig handskar när man använder en sekatör.

En man klipper en gren med sekatör

Skärprestanda och användarupplevelse bedöms

Bild: Moritz Dornbusch

Testfakta har låtit det oberoende laboratoriet VPA i Tyskland testa åtta olika sekatörer med sidoskär avseende skärförmåga, slitage och ergonomi. Den sekatör som presterade genomgående bäst var Fiskars X-series P961 med roterande handtag som fick ett sammanlagt betyg på 8,5. Modellen har bäst skärförmåga och var enklast att klippa med ur ergonomisk synvinkel. Den uppvisade också relativt lite rost efter saltbehandling, samtidigt som slitaget från användning var relativt litet.

På andraplats med ett totalbetyg på 8,2 kom Felcos modell 6, som hade mycket god skärförmåga. Den var i princip opåverkad av slitage efter 4000 klippningar, men uppvisade däremot rikligt med rost efter korrosionstestet.

Ingen av de testade sekatörerna kom ut som direkt dålig när det gäller skärförmåga, men skillnaderna i hur mycket de rostar var ganska stor, berättar Bastian Rauh, som är teamledare på VPA i Tyskland.

  • Rost påverkar hur väl de fungerar i längden. En bra sekatör måste underhållas och skötas rätt för att fortsätta vara bra. Sekatörerna från Wolf Garten och Cocraft uppvisade nästan ingen rost alls efter 48 timmar i saltbad, medan sekatören från Green>it var helt täckt av rost, inklusive mekanismen.

Två sekatörer efter 24h

Korrosionsjämförelse

Bild: Moritz Dornbusch

Flera sekatörer fick också kommentarer för bristfällig ergonomisk utformning av handtagen, säger Bastian Rauh.

  • Både Bahco, Green>it och Gardena har för långt mellan handtagen i öppet läge för att det ska vara en ergonomisk hantering av sekatören. Bahcos och Gardenas sekatörer upplevdes också som otympliga.

En man håller i en sekatör

Efter varje testmoment görs en visuell bedömning

Bild: Moritz Dornbusch

Laboratoriet genomförde även ett test för att simulera långvarig användning och se hur skärprestandan påverkades över tid. Sekatörerna fick klippa 10 mm trästänger upp till 4000 gånger. Det nödvändiga trycket som krävdes för klippet mättes efter 10, 2000 och 4000 snitt förklarar Bastian Rauh.

  • Detta test ger en tydlig bild av hur prestandan utvecklas över tid – exempelvis hur mycket mer kraft som krävs när eggen slits. Vi ser att Felco inte har påverkats över huvud taget, det krävs lika mycket kraft efter 4000 klipp som vid det första klippet. Fiskars, Gardena, Bahco och Green>it uppvisar endast mindre slitage som gör att det krävs något mer kraft efter 4000 klipp jämfört med när de är nya.

Sekatören från Cocraft däremot är väldigt lätt att klippa med från början, men kräver hela 45 % mer kraft vid klipp efter att den används för 4000 klipp.

  • Det betyder att även om den känns lätt att klippa med i affären så slits den över tid och blir riktigt trög och tungarbetad efter ett tag.

Konturograf-instrument och en sekatör

Skärvinkeln mäts med ett konturograf-instrument

Bild: Moritz Dornbusch

Fiskars sekatör har ett roterande handtag vilket sannolikt bidrar till det goda resultatet för både ergonomi och klippeffektivitet eftersom det minimerar belastningen för fingrarna och ger kraft åt hela handen. Även Green>it har ett roterande handtag, men där har man inte lyckats med funktionaliteten och det roterande handtaget ger ingen fördel i kraftöverföring och ergonomi, snarare tvärtom. Sammanfattningsvis visar testet att Fiskars är den klart bästa sekatören, med Felco som god tvåa.

Tabellgrafik över test av sekatörer

Öppna testet som pdf

Fakta om testet

Testfakta har testat 8 olika modeller av sekatörer med sidoskär med en klippkapacitet på mellan 20 och 26 mm. Följande märken ingår i testet:

Fiskars X-series P961

Felco Felco 6

WOLF Garten RR 4000 Premium Plus bypass

Cocraft Bypass med sidoskär

Gardena Sekatör PremiumCut Pro

For-Q For-Q bypass

Bahco P121

Green>it HOME IT GARDEN PLUS 170

Testmoment:

1. Falltest

För att testa sekatörens hållbarhet vid oavsiktlig tappning släpptes varje sekatör fem gånger från en höjd av 1 meter mot en plan betongyta. För att simulera olika möjliga olycksscenarier valdes fem olika fallpositioner som var så ogynnsamma som möjligt. Efter varje fall kontrollerades att sekatören fortfarande fungerade korrekt och att låsmekanismen gick att använda. Ingen av sekatörerna fick uppvisa skador som kunde påverka säkerheten. Alla produkter klarade testet utan anmärkning.

2. Skärprestanda och användarupplevelse

Syftet var att bedöma hur väl sekatörerna fungerar i verklig användning. I delmoment 1 skulle sekatören kunna klippa tio grenar av hårt trä med en viss diameter (upp till maxdiametern specificerad av tillverkaren), utan att funktionen försämras. I delmoment 2 skulle sekatörerna klippa en 8 mm tjock torkad bokträplugg 50 gånger utan att tappa funktion.

Subjektiva bedömningar gjordes av klipprestanda och ergonomi. Kommentarer som "utmärkt skärförmåga" eller "obekväm hantering" noterades och flera modeller fick kritik för

handtagens utformning. Bäst presterade Fiskars (utmärkt skärförmåga och mycket god ergonomi) och sämst presterade: BAHCO och Cocraft

3. Korrosionstest (Saltspraytest)

För att bedöma hur väl sekatörerna motstår rostangrepp under korrosiva förhållanden placerades sekatörerna i en testkammare där de utsattes för neutral saltspray i totalt 48 timmar. Mellanavläsningar gjordes efter 24 timmar. Förekomsten av synlig grundmetallkorrosion (rost) noterades. Endast Wolf Garten var helt fri från rost efter 24 h, och uppvisade lite rost efter 48 h.

4. Måttnoggrannhet – skärvinkel

Skärvinkeln mättes med ett konturograf-instrument. Resultaten visade variation i vinkeln mellan olika modeller – från cirka 21,5° till 32°, vilket kan påverka skäreffektivitet och hållbarhet.

5. Slitagetest vid upprepad användning

Syftet med slitagetestet var att simulera långvarig användning och mäta hur skärprestandan påverkas över tid. Sekatörerna monterades i en automatisk testmaskin som klippte 4000 stänger av torkat bokträ med 10 mm diameter. En kraftsensor mätte det nödvändiga trycket vid varje snitt. Mätningar utfördes efter 10, 2000 och 4000 snitt. Detta test ger en tydlig bild av hur prestandan utvecklas över tid – exempelvis hur mycket mer kraft som krävs när eggen slits. De flesta modeller klarade testet utan att ta skada, men två av modellerna, Felco och For-q krävde åtdragning av skruvar längs vägen. Fiskars och Green>it kunde inte testas på detta sätt på grund av att de har roterande handtag. Där gjordes istället ett manuellt test som motsvarar det automatiska testet.

Betygsättning och viktning av testresultaten

Resultaten av testets olika delar betygsattes på en skala från 1 - 10 där 10 är bäst. Betygsättningen baseras på laboratoriets bedömning av testresultaten. Viktningen och betygsättningen av de olika testresultaten gjordes i samråd med laboratoriet.


Betygen för de olika delarna av testet har viktats ihop till ett totalbetyg med följande fördelning:

Klippeffektivitet 50%

I betyget för klippeffektivitet ingår delmomenten Skärprestanda och Handkraft som krävs efter 4000 klipp, med 50 % vardera.

Hantering & ergonomi 20%

Ergonomi och användarvänlighet bedömdes av laboratoriet på en skala från 1-10.

Slitage 30%

I betyget slitage ingår dels grad av korrosion efter 48 h bedömt utifrån fotografier av sekatörernas blad, och dels slitaget i % som sekatörerna uppvisar efter 4000 klipp, jämfört med när de var helt nya.

Vassast i trädgården – 8 sekatörer i test