Prisjakt

Att äta ute är inne – stormköket årets julklapp enligt HUI

Friluftsfantasten Hanna Olvenmark ger sina bästa tips

Stormköket är årets julklapp, enligt HUI Research. Och visst smakar maten fantastiskt i det fria, det håller friluftsfantasten Hanna "Portionen under tian" Olvenmark, med om. Hon ger dig sina bästa tips på hur du väljer stormkök – och vad du ska laga på det. Vi vill också slå ett (tärnings)slag för hemmamyset efter utflykten. Då passar Prisjakts Årets julklapp perfekt: sällskapsspelet.


Pandemin har fått oss att börja umgås mer utomhus, vi semestrar på hemmaplan och butikerna som säljer friluftsutrustning har fått ett rejält uppsving. Därför valde HUI Research att utnämna stormköket – som även kallas campingkök, friluftskök eller spritkök – till årets julklapp 2020. Och HUI är inte helt fel ute, bekräftar Prisjakts statistik. I år har svenskarna bokstavligen gått man ur huse, även för att laga mat.

Normalt börjar svenskarnas köpintresse för campingkök att vakna i mars-april för att ligga på topp i juli och sedan stadigt sjunka under höst och vinter, det visar Prisjakts statistik. Men i år har kurvorna liknat värsta alptopparna: Från januari till och med oktober i år ökade köpintresset med hela 61 procent jämfört med samma period 2019. Tittar vi på de hetaste friluftsmånaderna maj till och med juli är intresseökningen 86 procent i år jämfört med i fjol.

"Portionen under tian" drivs av Hanna Olvenmark som är dietist, kokboksförfattare och friluftsmänniska.

Hanna från "Portionen under tian" tipsar

Naturälskaren och dietisten Hanna Olvenmark, som grundat plattformen Portionen under tian och det populära instagramkontot med samma namn, lagar ofta mat ute i det fria. Något som också är temat för hennes nya kokbok "Portionen under tian – äta ute" som släpps i februari.

Stormköket har hon alltid med i packningen, just nu ett från Trangia, och med åren har hon listat ut vad som funkar bäst för henne.

– Börja med att låna ett stormkök eller följ med en kompis ut och testa hans eller hennes. Det kan ju vara svårt att fundera ut vilka behov man har om man aldrig köpt ett stormkök förut. Men var inte rädd för att köpa ett, skulle det trots allt bli fel är andrahandsvärdet riktigt bra. Lägger du ut ett stormkök på Blocket går det åt i ett nafs, säger Hanna.

Hanna Olvenmak ger i februari ut sin tredje kokbok, den här gången med temat äta ute.

Sprit eller gas, vad ska nybörjaren välja?

– De har olika fördelar – och nackdelar. Jag började med gas men varierar nu beroende på vad jag ska laga. 

– Sprit är tyst, mer klimatsmart och det är lätt att ta med extra bränsle. Däremot tar det ganska mycket längre tid att koka upp något och det är svårare att justera lågan när du vill reglera temperaturen. Spriten sotar också, det är inget farligt men ser lite tråkigt ut.

– En del tycker gas är läskigt, men det är inte svårt, jag lovar. Däremot är ju gasen krångligare att fylla på – och det är ett fossilt bränsle. Gasen värmer snabbare och lågan justeras enkelt. Det är dyrare att köpa brännare till gasen men det är en engångskostnad, själva bränslet är det ingen större prisskillnad på.

Om du börjar med ett spritkök kan du ofta köpa till en gasbrännare senare, tipsar Hanna. Hon tycker också det är viktigare att välja rätt storlek på köket än utifrån vad det väger.

– Jag föredrar personligen ett större kök där jag till exempel kan laga pasta och en sås som räcker till tre-fyra personer. Det är ju skönt att kunna låta alla som är med äta! Men det handlar förstås om hur och när du ska använda det. Är du ute på långvandring är det kanske viktigast att viktoptimera. 


Men vad ska vi laga på våra stormkök?

– Det är kanske inte så härligt med ett långkok men det går jättefint att laga enkla saker. Jag gör gärna pastarätter men du kan också ta med smet till falafel eller färs till hamburgare och steka dem på stormköket, eller göra matcrepes med fyllning. Och gör en crepe även till efterrätt och ta med glass i en termos, föreslår Hanna.

– Det är också kul att poppa popcorn, det brukar vara rolig grej att överraska med!

Stormkök – så väljer du rätt!

Mat smakar fantastiskt utomhus, det vet alla som testat. Matsäck är ett säkert kort, men för den som vill ta uteätandet till nästa nivå är ett stormkök ett bra köp. Det finns flera slags friluftskök och vilket du ska välja beror på hur och var du ska använda det, och förstås tycke och smak. Ett par välkända tillverkare är Trangia och Primus, vilkas namn ofta används om stormkök generellt, men det finns många fabrikat att välja bland.

Här hittar du alla campingkök hos Prisjakt.

Vilken värmekälla vill du ha?

  • teknisk sprit (vanligen propan)
  • multifuel (fotogen, bensin eller diesel)
  • gas (gasol)
  • ved

Fundera också över:

  • en eller två huvudbrännare
  • effekt i watt
  • storlek i antal liter
  • den totala vikten
  • användarvänlighet

Allmänna tips kring att laga mat på stormkök:

  • Läs instruktionerna till ditt stormkök och prova det på en lämplig plats utomhus innan du ger dig iväg ut i naturen.
  • När det kokat upp, reducera lågan för att spara bränsle.
  • Välj kokkärl som är anpassade för den mängd mat du ska laga. Det är tråkigt om du och dina vandringsvänner tvingas äta i skift.
  • Men stek gärna mindre mängder åt gången, det går snabbast och blir bäst.

Inga avsvalnade priser i höst

Prisjakts prisindex visar att stormköken höll en ganska jämn prisnivå under 2019 med en säsongsmässig prissänkning på omkring -3 procent från sensommaren, över höst och vinter. En väntad prisökning med ett par, tre procent började skymta i mars i år och där har priskurvan ungefär legat sedan dess – någon säsongdipp är ännu inte i sikte!

Vi kan också avslöja att campingköket var ett bra köp på förra årets Black Friday då produktkategorin hade en genomsnittlig prissänkning på 9 procent. Så lägg in en prisbevakning för att inte missa årets klipp!

Årets julklapp – enligt Prisjakt

När du haft en härlig dag i naturen, och kanske lagat middag på ditt stormkök, finns det ju inget mysigare än att samla familjen och plocka fram ett roligt sällskapsspel – vilket är Prisjakts Årets julklapp 2020

Coronapandemin har inneburit utmaningar, men den har också fått många att omvärdera vad de tycker är viktigt i livet. Vi har med hjälp från Kantar Sifo tagit reda på att svenskar värdesätter sin kvalitetstid med vänner och familj mer än någonsin.

Sällskapsspel har sedan länge varit en populär present under granen, i fjol var svenskarnas köpintresse för spel nästan tre gånger så högt (286 %) som en genomsnittlig månad och under pandemin har intresset vuxit månad för månad.

Här hittar du sällskapsspel hos Prisjakt.

Text:
Jessika Jellbom

Publicerad:
18 november 2020

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.