Prisjakt

Begagnad iPhone

Så köper du begagnade iPhones och sparar tusenlappar

Spara stort på din nästa iPhone

Köp en begagnad mobiltelefon från en butik nästa gång du uppgraderar dig. Då sparar du hundralappar eller till och med tusenlappar, utan de många risker som finns att köpa från privatpersoner. Att handla begagnat i butik är inte bara bra för plånboken, det hjälper miljön och du får en schysst iPhone till ett bättre pris på samma gång. Här är våra tips för att du ska göra ett så bra köp som möjligt.

Fördelarna med begagnad iPhone i butik

  • Returerna produkten om du inte är nöjd
  • Alltid reklamationsrätt mot butiken
  • Ofta finns en begränsad garanti
  • Varan är funktionskontrollerad av butiken

Läs mer om fördelarna längst ner i artikeln!

Här hittar du alla iPhone-modeller

Välj en mobiltelefon i listan är under så ser du både nypris och hur mycket den kostar i begagnat skick. Eller se alla begagnade iPhones här.

Fördelarna att köpa begagnad iPhone i butik

Den största fördelen med att köpa begagnad iPhone i butik är att du har samma rättigheter mot butiken som om produkten vore helt ny. Det betyder att du har konsumentköplagen att luta dig mot, vilket gör att köpet är mycket säkrare än om du köper från en privatperson.

  • Du får returnera mobiltelefonen om du inte är nöjd: Du har alltid 14 dagars ångerrätt när du shoppar på distans. Det betyder att du har två veckor på dig, från datumet du tog emot varan, att kontrollera om den är rätt för dig. Om inte kan du begära att få returnera den.
  • Du får reklamera mobiltelefonen om något är fel: Du kan inte räkna med att din begagnade iPhone har någon garanti, men du är alltid garanterad möjligheten till reklamation. Du får reklamera fel i upp till tre år, exempelvis om något går sönder på insidan utan att det är ditt fel.
  • Du får ibland en begränsad garanti: Vissa butiker erbjuder en extra garanti från några månader till flera år. Den hjälper dig att få ersättning eller en utbytesprodukt om det är felaktigheter med varan du köpte. Förutsatt att det inte är ditt fel att den gick sönder så klart.
  • Du får garanterat bra batterikapacitet: Det är viktigt att mobiltelefonen du köper har minst 80 procent batterikapacitet kvar. Annars riskerar du kraftigt reducerad batteritid, och ett dyrt batteribyte i närtid. Många butiker lovar minst 80 procent, och är du inte nöjd kan du ångra köpet.
  • Butiken funktionstester mobiltelefonen: När du köper en begagnad iPhone har butiken ofta gjort funktionstester som kontrollerar att allt fungerar korrekt. Exempelvis de interna sensorerna som inte går att se vid en okulärbesiktning.
Kolla noga vad som ingår när du köper begagnad iPhone.

Det här ska du tänka på inför köpet

Renoverade iPhones har ofta en angiven kvalitetsnivå. Det kan exempelvis stå "Bra skick" eller "Mycket bra skick". Alternativt står det "A-skick", "B-skick" eller "C-skick". Det är viktigt att du förstår skillnaden eftersom det avgör både priset och skicket på telefonen du får hemskickad.

För mobiltelefoner är det framför allt skärmen som behöver vara helt fri från skador. Du får räkna med mindre repor om den ursprungliga ägaren inte har haft ett skärmskydd. Det kan även finnas mindre, ytliga skador på chassit. Är du osäker på vad som gäller – kontakta butiken före köp.

Många butiker lovar en batterikapacitet på minst 80 procent. Men det finns även de som ersätter batteriet med ett helt nytt. Om batteritiden är viktigt för dig ska du säkerställa så hög batterikapacitet som möjligt, helst mer än 90 procent. Annars riskerar du ett dyrt batteribyte i efterhand.

Ibland medföljer få eller inga tillbehör. Apple skeppar aldrig strömadapter med sina iPhones, däremot ligger det alltid en Lightning- eller USB-kabel i lådan vid nyköp. Du kan behöva köpa både strömadapter och laddningssladd när du köper en begagnad mobiltelefon. Kolla noga vad som ingår vid köpet.

Om mobiltelefonen har en OLED- eller AMOLED-skärm ska du kontrollera att den inte är drabbad av eftersläpande bildvisning, så kallad "image retention", eller ännu värre något som kallas "burn-in". Det är två problem som uppstår när en statisk bild har visats på skärmen för lång tid så att pixlarna antingen temporärt eller permanent visar en skuggbild av bilden.

Vad är skillnaden på begagnat, renoverad och fyndvara?

Det finns flera olika benämningar på begagnade prylar. Beroende på hur produkten säljs kan den kallas många olika saker, inklusive begagnad och renoverad. Men det finns även namn som fyndvara, demo-ex, returexemplar och liknande. Vad är egentligen skillnaden?

Det finns vanliga elektronikbutiker som säljer mobiltelefoner som är helt nya, och det finns specialistbutiker som har både helt nya iPhones och begagnade som köpts in från privatpersoner.

Den förstnämnda erbjuder framför allt fyndvaror i form av returexemplar som köpts, kontrollerats av konsumenten, och returnerats till butiken. Butiker som säljer begagnade mobiltelefoner har fått in telefonerna, kontrollerat och renoverat dem, och säljer dem i använt skick till reducerat pris.

  • Fyndvara: Fyndvaror är produkter som köpts antingen online eller i butik, och returnerats av olika skäl. Ofta är förpackningen bruten och produkten upplockad för kontroll. I vissa fall har den även använts till viss mån. Säljs ofta till ett reducerat pris, men med garantier som om det är en helt ny produkt.
  • Renoverad: Produkt som är köpt av privatperson och som kontrollerats samt fixats till. Det kan vara med nytt batteri, ny skärm eller att tillbehör har lagts till om de saknades. Skicket kan variera stort och prislappen likaså.
  • Begagnad: Samma som renoverade produkter. Inköpt av privatperson, kontrollerad, renoverad och säljs till reducerat pris.
  • Demo-ex: Ett provexemplar som fysiska butiker har på visning och som besökare kan hantera på plats innan de köper ett helt nytt exemplar. Det kan exempelvis vara kameror och objektiv, eller mobiltelefoner som sitter på display för test.
  • Refurbished: Samma som renoverade och begagnade produkter. Inköpt av privatperson, kontrollerad, renoverad och säljs till reducerat pris.

Osäker på vad som gäller lagmässigt? Konsumentverket har mer information om konsumentköplagen här.

Frågor och svar

Skillnaden beror mycket på vilken modell du är intresserad av samt skicket. Du kan spara från någon hundralappar, upp till runt 2 000 kronor. Ju mer du sparar, desto större är risken att mobiltelefonen har tydliga märken eller saknar tillbehör.

Det säkraste alternativet är att köpa din begagnade mobiltelefon från butik. Det kostar lite mer än från en privatperson, men du får större säkerhet i form av reklamationsrätt och möjlighet till retur om du ångrar köpet. Chansen är också större att du får en olåst och funktionssäkrad mobiltelefon.

När du får din mobiltelefon finns några enkla tester som du kan göra.

1. Börja med en så kallad okulärbesiktning där du kontrollerar din iPhone med ögonen. Kolla efter synliga skador, framför allt kring kamerorna, laddningsporten och skärmen.

2. Därefter kan du ladda ner en app som kontrollerar om sensorerna fungerar.

3. Testa funktioner som Touch ID och Face ID där det finns, ta bilder och spela in video med alla kameror.

4. Sätt i ett SIM-kort eller eSIM. Ring samtal och skicka SMS/MMS.

5. Logga in på ditt Apple ID och registrera mobiltelefonen på kontoto.

Om du noterar att något inte fungerar, som att telefonen inte accepteras av Apple, ska du kontakta butiken direkt.

Ja, det är värt att köpa en begagnad mobiltelefon. Du får många fördelar samtidigt som prislappen oftast är lägre än en helt ny enhet. Viktigt att tänka på: vissa fyndvaror kan ha ett högre pris än en helt ny modell. Anledningen är ofta att butiken har satt ett pris på returvaran och sen kör en kampanj på de nya enheterna. Kolla alltid noga innan du gör ett köp!

Alla iPhones har ett serienummer som du kan kontrollera hos Apple. På den här sidan skriver du in telefonens serienummer och får då veta om den är äkta. Du kan även logga in på ditt Apple ID och om det dyker upp några felmeddelanden, som att enheten inte går att känna igen av iTunes, bör du undersöka saken vidare.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 12 februari 2024

Uppdaterad: 13 februari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.