Prisjakt

Så väljer du rätt bilbarnstol

Prisjaktexperten Sandra Björck ger sina bästa tips kring barnsäkerhet i bil

Att våra barn åker säkert i trafiken är absolut nödvändigt. Men det är inte lätt att veta vad man ska välja i djungeln av babyskydd, bakåtvända bilbarnstolar och bältesstolar. Sandra Björck är mamma och självlärd bilstolsexpert – här delar hon med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Bilbarnstolar och barnvagnar är ett stort intresse för Sandra Björck. Foto: privat

– Många förstår inte hur viktigt det är för barnet att sitta rätt och säkert – det märks ju inte förrän man krockar och då är det försent, konstaterar Sandra Björck.

Framförallt behöver man förstå vilka krafter kroppen utsätts för i en kollision. Särskilt nacke och höfter belastas enormt. Hos ett barn är dock muskler och skelett ännu inte färdigutvecklat och därför extra ömtåligt.

– Tänk också på att inte barnet har tjocka vinterkläder på sig i bilbarnstolen, bältet ska vara när kroppen för att göra nytta. Är det kallt kan du istället använda en filt, det tycker mina barn är mysigt.

Sandra är en snart 33-årig tvåbarnsmamma bosatt i Oskarshamn. Redan innan första dottern anlände började hon att läsa på om bilbarnstolar och granska vad som fanns på marknaden.

– Jag är en "sökare" av naturen och jag gillar saker som förenklar livet. I det här fallet ska produkterna också göra att mina barn åker säkert och bekvämt, så då blev det extra viktigt.

Utöver ett babyskydd har hon själv haft sex olika bakåtvända bilbarnstolar och tre bältesstolar. Men hon följer också alla produktnyheter som släpps – och är den första att spana in vad som sitter monterat i alla vänners bilar. Sandra Björcks är en av våra Prisjakt Experter, här hittar du hennes recensioner och topplistor.

Sandra Björcks personliga favoriter

Olika bilstolar – när, var, hur?

Lagen kräver att barn som är kortare än 135 cm använder en särskild skyddsanordning i bilen, det vill säga något av alternativen nedan:

  • BABYSKYDD
    För de nyfödda och allra minsta barnen, ca 0–13 kg
  • BAKÅTVÄND BILBARNSTOL
    När barnet kan sitta med stöd eller babyskyddet är urvuxet. Rekommendationen är att barn ska sitta i bakåtvänd stol till 5 års ålder. I de största modellerna kan barnet vara upp till 125 cm långt. Ofta är den övre viktgränsen 25–30 kg.
  • FRAMÅTVÄND BÄLTESSTOL
    Rekommenderas från 5 år till barn som är minst 110 cm långa och 15 kg tunga.
  • BÄLTESKUDDE
    Steget efter bältesstolen, tills barnet är minst 135 cm långt.

5 tillverkare i topp

Det varumärken inom kategorin bilbarnstolar som var populärast den senaste månaden.

1. Cybex

2. Maxi-Cosi

3. Britax

4. BeSafe

5. Axkid

Foto: ProPhotoEU, Adobe Stock

Isofix

  • Isofix är ett monteringssystem för bilbarnstolar som finns i alla nyare bilar (i Europa blev det lagkrav 2004).
  • En bilbarnstol med Isofix fästs i metallöglor som sitter monterade i bilens säte, i skarven mellan sits och ryggstöd. Bilbarnstolar utan Isofix monteras istället med bilbältet.
  • Isofix-fästen är standard främst i baksätet men kan förkomma även i passagerarsätet fram. Isofix-fästen kan ibland eftermonteras, fråga din verkstad.
  • Det finns stolar med Isofix i alla kategorier av bilbarnstolar, från babyskydd till bälteskuddar. (På babyskydden är det den separata basen som har Isofixfästen.)

Bilbarnstolar har bäst-före-datum!

Tänk på att material åldras – plast blir skörare med tiden och en gammal bilbarnstol ger inte ditt barn ett fullgott skydd. Ett babyskydd får inte vara äldre än 5–7 år om inte tillverkaren anger annat, och en bakåtvänd stol maximalt 10 år gammal.

Välj testat och godkänt

  • ECE R44 betyder att bilbarnstolen är Europagodkänd. Stolen är då testad och godkänd i kollisioner framifrån och bakifrån.
  • i-Size eller UN R 129 är en märkning som kom 2014 och uppgraderades 2017. Märkningen kommer på sikt att ersätta ECE R44 men båda kommer att finnas en tid framöver. Stolen är då testad och godkänd i kollisioner framifrån, bakifrån och sidled. i-Size omfattar enbart stolar som monteras med Isofix.
  • OBS! Enbart T-märkta bilbarnstolar får inte längre användas. (Vissa bakåtvända bilbarnstolar har dubbelmärkning, det vill säga både ECE R44 och T.)
Foto: ia_64, Adobe Stock

Babyskydd bäst för den nyfödda

– Hoppa inte över babyskyddet, det är både smidigt och praktiskt! uppmanar Sandra Björck.

Även om det används en förhållandevis kort tid är babyskyddet den bästa lösningen för den lilla bebisen att åka säkert och bekvämt. Det finns bakåtvända bilbarnstolar som anger att de kan användas från 0 kg, men läs på noga:

– Även om tillverkaren uppger "från 0 kg" måste det specificeras att den är godkänd för nyfödda barn.

Sandra har haft babyskydd till sina nyfödda men har bekanta som valde bilbarnstolar med spädbarnsinlägg.

– Men jag tycker personligen att babyskyddet är bättre, det är helt och hållet utformat för de minsta. Små bebisar sover också mycket och det är skönt att inte riskera att väcka dem när de ska lyftas ur bilen, säger Sandra Björck.

Flera tillverkare har också sulkys och vagnar som babyskydden kan fästas i. Helt nytt på marknaden är också ett babyskydd med inbyggd vagn, Simple Parenteing Doona.

– Det har jag inte testat men det verkar ju supersmidigt, jag får hoppas på fler barn i framtiden, skrattar Sandra Björck.

Läs Sandra Björcks topplista med babyskydd.

Välja babyskydd
– här är checklistan

  • Vikten – vad väger babyskyddet? När du ska bära på både det och din bebis blir det snabbt tungt.
  • Handtaget – hur är det utformat? Testa att bära olika modeller för att hitta det som känns bekvämast.
  • Bas eller bälte – babyskydd som klickas fast i en förmonterad bas är väldigt smidiga men kostar lite mer. Å andra sidan erbjuder en del tillverkare bakåtvända bilbarnstolar som kan fästas i samma bas, liksom extra baser om du har flera bilar. Att fästa babyskyddet med bilbältet tar lite längre tid men är precis lika säkert. (Baser finns för montering med såväl Isofix som bälte.)
  • Läs alltid manualen – att montera babyskyddet rätt är a och o! Ta gärna hjälp av butiken och filmer på Youtube om du känner dig osäker.


SE ALLA BABYSKYDD PÅ PRISJAKT >>


När har bebisen vuxit ur babyskyddet?

Du kan byta till bakåtvänd bilbarnstol när bebisen kan sitta med stöd, ofta redan vid 6 månader. Anpassa efter ditt barn, många byter vid stol först vid 8–9 månaders ålder. I babyskyddet får barnets huvud inte nå över huvud-/ryggstödet.

+ 38 %

... så mycket har köpintresset för bilbarnstolar ökat den senaste månaden jämfört med samma period förra året. Kanske det beror på att "coronabebisarna" börjat anlända? I somras blev åtminstone Stockholms barnmorskor överraskade av oväntat många gravida, och det blev kö på sina håll. Räknar vi nio månader bakåt stämmer det ganska bra med intresseökningen vi sett i vår statistik. Grattis till alla nyblivna föräldrar!

+ 2 %

... så mycket har priset i snitt ökat på bilbarnstolar de senaste tre månaderna. Vi kan också se att bilbarnstolar, liksom mycket annat, sänks mest i pris kring Black Friday i slutet av november. Då sjönk priset omkring 3 procent jämfört med en månad tidigare.

Den bakåtvända bilbarnstolen

Det här är en bilstol ditt barn kommer att använda i flera år så här kan det vara värt att satsa på de lite mer påkostade varianterna. Prisvariationen är dock stor och ibland kan det vara svårt att förstå vad som skiljer de olika modellerna åt.

– Oftast beror det på specialfunktioner som att stolen går att luta eller rotera. Stolarna med Isofix-fästen är generellt dyrare men de är också lättast att montera – och att montera rätt, säger Sandra Björck.

Tänk igenom dina behov, önskemål och budget och utgå därifrån. Åker barnet ofta långa sträckor kan det vara skönt att kunna luta ryggstödet bakåt för att barnet ska kunna sova bättre. Att kunna vrida runt stolen när barnet ska i eller ur bilbarnstolen underlättar definitivt för föräldrar med dåliga ryggar och är ofta extra bra när barnet har en funktionsvariation som påverkar rörligheten.

– Du kan också väga in syskonaspekten, har du eller hoppas du få fler barn som ska ärva stolen kanske du är beredd att lägga lite mer pengar på den.

Det finns också det som kallas kombistolar, de går att ha både bakåtvända och framåtvända.

– Jag avråder från att använda dem framåtvända, men bakåtvända är de säkra. Däremot avråder jag helt ifrån att använda det som kallas balkstolar, de är helt livsfarliga, säger Sandra Björck.

Se Sandra Björckstopplista med bakåtvända bilbarnstolar.

De flesta bakåtvända bilbarnstolar passar barn upp till 105 cm och 18 kg. Sandra Björck tipsar här om några stolar som passar extra bra i speciella situationer:


SE BAKÅTVÄNDA BILBARNSTOLAR PÅ PRISJAKT >>

6,5-åriga Wilma Berglund sitter säkert i familjens bil, här i en Axkid One. Foto: Sandra Björck

Koppla ur krockkudden!

Om bilbarnstolen monteras i framsätet är det absolut livsviktigt att krockkudden är urkopplad. Och behåll den urkopplad även om du tillfälligt flyttar bilbarnstolen, det är så lätt att glömma att den är på! Läs mer om tillförlitligheten i urkopplade airbags hos NTF.


När har barnet vuxit ur den bakåtvända bilbarnstolen?

När en tredjedel av barnets huvud når över huvudstödet på bilbarnstolen är den för liten, men för att byta till en framåtvänd bältesstol bör barnet vara 5 år, minst 110 cm långt och väga minst 15 kg. Det är inte farligt att barnet sitter med böjda ben, men upplever barnet obehag kan en större modell av bakåtvänd stol vara lösningen. Låt ditt barn åka bakåtvänt så länge det är möjligt!

Åksjukt barn?

Det finns inga bilbarnstolar med specialegenskaper som botar barns åksjuka, men det finns ett par saker du som förälder kan tänka på när det gäller valet av bilstol och bilfärden i sig. Förutom att alltid ha med ett lager med kräkpåsar och ombyteskläder är detta Sandra Björcks bästa tips:

  • Välj en bilbarnstol där klädseln är enkel att ta av och tvätta. Du kan också köpa extra klädslar till en del stolsmodeller.
  • Prova att placera bilbarnstolen på olika platser i bilen, vibrationer och ljus kan påverka ditt barns mående.
  • Ha det svalt i bilen under färden.
  • Undvik bilfärder på både tom och full mage, undvik om möjligt "skvalpande" mat som välling eller soppa.
  • En aning socker kan hjälpa mot åksjuka, och vilket barn tackar nej till godis?
  • Testa åksjuketabletter och åksjukearmband – be om hjälp på apoteket.

Det otippade tipset!

Sätt två vanliga plåster som ett kryss över barnets navel. Det låter märkligt, men detta gamla husmorsknep mot åksjuka fungerade på Sandra Björcks barn och för flera bekanta.

Den framåtvända bältesstolen

Till slut har barnet växt ur sin bakåtvända bilbarnstol: ryggstödet har blivit för kort eller stolens maxvikt är uppnådd. Ofta inträffar detta i 5–6 års åldern och då är det dags för bältesstolen. När du väljer modell är det viktigast att tänka på bältets placering, för i bältesstolen är det ju bilens eget bälte som håller barnet säkert.

– Bältet ska inte hamna för högt utan rätt vid axeln och sitta långt ner över höften – inte över magen, understryker Sandra Björck.

För långfärder kan det vara skönt att ha ett bra huvudstöd om barnet vill sova. Hur mycket stoppning det är i sitsen kan också vara värt att tänka på. Bältesstolen måste givetvis passa barnet – men även bilen, bilsäten kan ha väldigt olika form och storlek. Och kom ihåg att stolen alltid måste sitta fast i bilen, även om inget barn åker i den.

– Ett tips är att köpa en bältesstol med Isofix om du har det i din bil. Då slipper du bälta fast stolen varje gång du åker utan barn, säger Sandra Björck.

Tänk på att barn som ska sitta i en framåtvänd bältesstol bör väga minst 15 kg och ha en längd på minst 110 cm!

Se Sandra Björcks topplista med bältesstolar.


SE ALLA BÄLTESSTOLAR PÅ PRISJAKT >>

Köpa begagnad bilbarnstol

– En bilbarnstol är en investering i ditt barns säkerhet men alla har förstås inte samma ekonomi och då kan en begagnad stol vara lösningen, säger Sandra Björck.

Hennes huvudsakliga råd är att köpa bilbarnstolen av någon du känner och litar på, för det är jätteviktigt att bilstolen hanterats på rätt sätt och inte har varit med i någon krock. Men det finns fler viktiga punkter att checka av:

  • Ta av klädseln och kontrollera att frigoliten eller plaststommen inte har skador eller sprickor.
  • Begär att få se kvittot på stolen för att kontrollera inköpsdatumet: ett babyskydd får inte vara äldre än 7 år och en bakåtvänd stol inte mer än 10 år gammal. Materialen åldras och tappar funktion.
  • Granska manualen, gå igenom monteringsanvisningen och se till att alla delar följer med stolen.

Hyra bilbarnstol

Att hyra babyskydd och bilbarnstolar är en praktisk lösning som kan spara både tid och plats. Har du bara ett barn kan det också vara en ekonomiskt bra affär.

– Ofta kan du hyra bilbarnstolar via ditt försäkringsbolag. Där får du oftast de nyaste stolarna och byter upp dig i storlek och modell i takt med att ditt barn växer, säger Sandra Björck.

Det finns också butiker och förmedlingar som erbjuder hyrstolar per dag, vecka eller månad.

Bälteskudden – den sista bilbarnstolen

Bälteskudden passar när barnet blivit större och vuxit ur bältesstolen eller behöver en extra smidig kudde för att åka med på bussresor eller med kompisar.

– Bälteskuddens viktigaste funktion är att placera bältet rätt vid barnets hals och höft, så låt alltid barnet prova kudden i den aktuella bilen så att bältet inte hamnar för högt upp, rekommenderar Sandra Björck.

Det här är den billigaste varianten i skaran av bilbarnstolar, men priset kan ändå variera mycket beroende på funktioner och bekvämlighet.

Se Sandra Björcks topplista med bälteskuddar.


SE ALLA BÄLTESKUDDAR PÅ PRISJAKT >>

Text:
Jessika Jellbom

Publicerad:
3 februari 2021

Uppdaterad:
26 april 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Personen som medverkar i artikeln får ersättning från Prisjakt för att skapa innehåll till Prisjakt Experter. Prisjakts experter får tycka precis vad de vill och får inte ha intressekonflikter med andra aktörer. Du kan läsa mer om Prisjakt Experter här.