Björn Sige om AirPods Max – så bra är Apples senaste hörlurar
AirPods Max står sig väl i konkurrensen med utmärkt brusreducering och bra ljudkvalitet
Text:
Daniel Haaf
Foto:
Björn Sige
Publicerad:
7 april 2021
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.
När Apple lanserade AirPods Max i december förra året så var det många som satte kaffet i vrångstrupen. 6 700 kronor för ett par hörlurar? Trots prislappen så säljer AirPods Max slut lika snabbt som hörlurarna kommer in i lager – så vad är hela grejen med de här lurarna? Vi har pratat med hörlursexperten Björn Sige som ger sina tankar och bästa råd kring AirPods Max.
Du måste ha minst en Apple-pryl för att uppskatta AirPods Max
Björn Sige är 25 år och bor i Falkenberg. Redan från tidig ålder tyckte Björn att teknik var riktigt spännande, och eftersom det redan fanns ett intresse för hifi-prylar i familjen så tog det inte lång tid innan även han spetsade sina öron och fastnade lite extra för hörlurar. Ett intresse och en inriktning som bitit sig fast i hela tio år.
Med sin mångåriga erfarenhet om hörlurar och en stor dos kunskap så är Björn helt övertygad av att AirPods Max är riktigt bra hörlurar.
Främst lyfter han fram kombinationen av en robust premiumkänsla och brusreducering i toppklass. Premiumkänslan kommer från Apples val av material till hörlurarna där kåporna är av aluminium och huvudbandet en kombination av rostfritt stål och ett avlastande meshnät.
Ljudkvalitén är riktigt bra med en väl integrerad bas samt ett linjärt och varmt mellanregister. Detaljeringen är krispig och ett klart snäpp över Sonys och Boses lurar, men utan att för den delen uppfattas hård/vass.
– Ljudet är väl anpassat för sin målgrupp, det blir aldrig påträngande. Men kräsna audiofiler kan eventuellt anmärka på att det drar lite väl åt det snälla hållet och saknar närvaro/direkthet i viss musik. Detta är inte lurar du köper i förstahand för ren HiFi-lyssning, säger Björn Sige.
AirPods Max har en betydligt bättre kvalitetskänsla i både konstruktionen och ljudkvalitet jämfört med konkurrerande hörlurar i 3-4 000 kronorsklassen. Med det sagt så finns några saker du måste tänka på innan du tar fram plånboken.
Tre tunga fördelar med AirPods Max
1. Kvalitetskänslan är i toppklass
2. Utmärkt kombination av ljudkvalitet & brusreducering
3. Enkla att komma igång med och att använda
En mycket viktig sak är att Airpods Max bara kommer till sin fulla rätt med Apples egna prylar. Visst kan du ansluta hörlurarna via bluetooth till en Android-telefon om du vill, men du förlorar många av fördelarna som rättfärdigar prislappen.
Bland annat fungerar inte rumsligt ljud, röststyrning med Siri och den smidiga parkopplingen som Apple har med iPhone och iPad. Inte heller kan du räkna med batterinotiser i din Android-telefon när du måste ladda hörlurarna.
Funktioner som är inbyggda direkt i hörlurarna fungerar dock med alla telefoner. Som brusreduceringen och transparansläget. Även den digitala kronan, inställningshjulet som även finns på Apple Watch-serien, fungerar och du kan använda AirPods Max precis som vilka andra hörlurar som helst för att lyssna på både musik och film.
Ett tillbehör som medföljer AirPods Max och som är hett debatterat är väskan Smart Case.
Med sin unika design och faktumet att AirPods Max inte kan vikas ihop för smidigare transport har gjort Smart Case till ett tacksamt mål för hånfulla kommentarer. Väskan har jämförts med allt från en traditionell handväska till en sovmask och BH.
– Jag avskyr inte väskan utan är snarare likgiltigt inställd till den. Men det ger inget vidare bra skydd till lurarna och man undrar hur de tänkte med vissa av detaljerna, utbrister Björn.
Eugene Whang är en designer på Apple som var delaktig i framtagandet av Smart Case. Han har tidigare sagt att den färdiga designen är resultatet av hundratals prototyper och att syftet med Smart Case var att erbjuda ett smäckert alternativ till konkurrenternas ofta stora hörlursväskor.
Du kan inte stänga av AirPods Max helt – men Smart Case hjälper
En funktion i Smart Case är att AirPods Max går ner i ett strömsparläge som gör att batteriet förlorar minimalt med laddning när du inte använder hörlurarna. Det betyder däremot inte att hörlurarna är helt avstängda, för det finns ingen på/av-knapp. Och det är något Björn tycker är lite onödigt.
– De vill göra något eget och annorlunda. Det som stör är att du måste använda fodralet för att lurarna ska gå ner i strömsparläge och koppla ifrån hörlurarna, säger Björn.
AirPods Max har upp till 20 timmars batteritid, vilket är mycket bättre än AirPods Pro, men en bra bit från vad Bang & Olufsens och Sonys lurar klarar. BeoPlay H95 ståtar med hela 38 timmar och WH-1000XM4 klarar upp till 30 timmar. Tacksamt nog stöder AirPods Max snabbladdning och du får 90 minuters speltid med bara fem minuters laddning.
En stor skillnad är också att Apples hörlurar måste ha en laddning, även om du ansluter hörlurarna med sladd. Det går inte att lyssna på musik eller kolla på film med ett dött batteri. Och vill du använda sladd så får du betala 400 kronor för en originalsladd från Apple. Ouch.
Rumsligt ljud ger en bombastisk upplevelse när du kollar på film
AirPods Max stöder så kallat rumsligt ljud, även kallat ”spatial audio”. Det är en teknik, som med Björns ord, ger dig ett bombastiskt ljud när du kollar på film. Men är det ett tillräckligt stort säljargument för att rättfärdiga priset?
När du tittar på filmer som stöder rumsligt ljud så använder AirPods Max sina sensorer i hörlurarna för att förstå hur du rör huvudet i förhållande till skärmen. Det gör att du får en surroundeffekt som alltid är rätt positionerad med en 3D-effekt som ska ge en cinematisk känsla.
För att lyssna på rumsligt ljud behöver du hörlurar som stöder tekniken samt en iPhone eller iPad. Det fungerar tyvärr inte med Apple TV, men däremot med appen Apple TV Plus på någon av Apples mobila enheter. Även Disney+ stöder rumsligt ljud.
Film är kanske det mest uppenbara användningsområdet för rumsligt ljud idag, men Björn ser de stora fördelarna med tekniken på annat håll.
– Hela implementation är som gjord för AR- och VR-sammanhang i framtiden. Det är här som tekniken kommer till sin rätt, kommenterar Björn.
Och det behöver inte kosta fullt så många tusenlappar om du vill ta del av tekniken idag. Du kan lika gärna köpa AirPods Pro som är betydligt billigare än AirPods Max om du vill prova idag.
– Spatial Audio fungerar riktigt bra och är en kul grej att dema för polarna, men något revolutionerande för filmtittande vet jag inte om det är. Jag tror att vi kommer att se betydligt mer spännande användningsområden i framtiden t ex inom AR och gaming, säger Björn.
Sony WH-1000XM4 är ett bättre val för de flesta
Om du tycker att AirPods Max är relativt dyra så är du långt ifrån ensam, men du får också väldigt mycket för pengarna.
Vill du gå ner lite i pris och ändå få riktigt bra hörlurar så kan Björn rekommendera Sony WH-1000XM4. Det är senaste generationens over-ear-lurar från Sony med aktiv brusreducering, hög ljudkvalitet och lång batteritid.
– Sonys hörlurar låter bra nog till det mesta och är betydligt smidigare och mer praktiska som portabla/resehörlurar. De erbjuder också en bättre upplevelse på Android-telefoner, säger Björn om Sonys lurar.
Sonys hörlurar har inte någon digital krona, det finns ingen smidig integration med Apples ekosystem och det går inte att använda rumsligt ljud. Men om du bara vill ha riktigt schyssta lurar till ett lägre pris så är WH-1000XM4 värda att kolla på.
Tre nackdelar med AirPods Max
1. AirPods Max är inte vattentåliga
2. Det går inte att vika ihop hörlurarna
3. Smart Case är inte den bästa lösningen
Björns favoritalternativ till AirPods Max
1. Apple AirPods Pro
Om du vill gå ner i kostnad och ändå få samma AirPods-upplevelse så är AirPods Pro ett bra val. Det är Apples bästa in-ear-lurar med många av egenskaperna som Max erbjuder, men i ett mindre och billigare format. Du får inte samma utmärkta ljudkvalitet, men däremot användarvänligheten och rumsligt ljud.
2. Sony WH-1000XM4
Föredrar du större hörlurar av typen over-ear så är Sony WH-1000XM4 ett bra val. Det här är Sonys flaggskeppsmodell i WH-serien och ett riktigt bra val för många. Här får du bra ljudkvalitet, utmärkt brusreducering och du kan byta till Android utan problem om du vill. Vill du spara några kronor finns fjolårsmodellen WH-1000XM3 med nästan samma kvalitet, men till ett lägre pris.
3. Bang & Olufsen BeoPlay H95
Tycker du att AirPods Max är på tok för billiga? Ingen fara, det finns bra alternativ i en ännu dyrare klass med. Bang & Olufsen BeoPlay H95 låter riktigt bra och kostar runt 8 500 kronor. Ruskigt snygga lurar av hög kvalitet och med en grymt bra batteritid på upp till 38 timmar.
4. Sennheiser HD 560S
De här hörlurarna är något helt annat än AirPods Max. De har en öppen design som ger mer rymd i ljudet, de kan bara anslutas med sladd och saknar helt digitala funktioner. Men de låter ruskigt bra och har en ljudbild som är mycket mer dynamisk än vad AirPods Max klarar.
Några sista ord om AirPods Max
– AirPods Max är skitbra hörlurar. Du får något bra för dina pengar och det finns en skillnad mot Sonys lurar. Men rent praktiskt är 1000XM4 ett bättre och förnuftigare köp, påpekar Björn.
Det är inget tvivel om att Apple har något riktigt bra i AirPods Max. Det är ett par hörlurar som är ordentligt konstruerade, har bra ljudkvalitet och är snyggt integrerade med Apples andra prylar. Den som redan har investerat sig i Apples ekosystem kommer att uppskatta de här hörlurarna.
Björn Sige är mer än nöjd med sitt egenköpta exemplar av AirPods Max och rekommenderar dem helhjärtat. Själv har jag ett par slitna Sony WH-1000XM3:or på mitt huvud. De gör sitt jobb och är relativt billiga att köpa. Men visst känns det lockande att köpa AirPods Max efter att ha hört allt positivt om dem.
Positivt
- Kvalitetskänslan och bekvämligheten
- Användarvänligheten är i toppklass
- Ljudkvaliteten och brusreduceringen är riktigt bra
- Tät integration med Apples egna prylar
- Rumsligt ljud för den som uppskattar det
Tänkvärt
- AirPods Max är inte vattentåliga
- Du kan inte vika ihop hörlurarna
- Fungerar betydligt sämre med Android
- Batteritiden är inte i toppklass
- De finns bra konkurrenter till ett lägre pris
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].