Prisjakt

Bluetooth – allt du måste veta (Bluetooth 5 vs 4)

Vad är egentligen bluetooth, hur viktigt är det att välja rätt version och hur skiljer sig tekniken från WiFi / Ultra-Wideband och Thread? Här får du alla svaren!

Foto: Brett Jordan, Unsplash

Bluetooth är något vi alla använder varje dag, ofta utan att vi tänker på det. Smartklockan du har på handleden använder Bluetooth för att prata med mobiltelefonen, datormusen använder tekniken för att prata med datorn och din nya fjärrkontroll till tv:n använder troligtvis också Bluetooth.

Standarden för Bluetooth har funnits i många år och förbättras ständigt av de många företagen som bidrar till utvecklingen. Därför kan det vara bra att hålla lite koll på skillnaderna för de olika versionerna. Vad skiljer egentligen Bluetooth 5.3 från Bluetooth 4, och vad är Bluetooth LE?

Här går vi egenom viktiga skillnader och vad du måste tänka på vi valet av prylar idag. Vi börjar med en kort introduktion till standarden och vilka som har ansvaret för den idag.

Vad är Bluetooth?

Bluetooth är en kommunikationsmetod för trådlös överföring av data på korta avstånd. Tekniken används framför allt när du kopplar ihop en huvudenhet, exempelvis din mobiltelefon eller bärbara dator, med praktiska tillbehör som hörlurar, datormöss och tangentbord. Bluetooth är en strömsnål överföringsmetod för små mängder data på avstånd upp till cirka 100 meter. Normalt används dock Bluetooth bara inom en 10-meters radie från huvudenheten.

Vilka står bakom Bluetooth-standarden?

Bluetooth är en standard som utvecklas av organisationen Bluetooth SIG. Det är en organisation med fler än 36 000 bolag som bidrar till utvecklingen. Deras webbsajt är primärt riktad mot tillverkare som vill använda sig av Bluetooth i sina produkter, men här får du också officiell information om de olika versionerna och hur de skiljer sig från varandra. En bra kunskapsplats för dig som vill veta mer om hur allt fungerar.

Fördelar vs nackdelar med Bluetooth

Fördelarna

⭐️ Bakåtkompatibel med äldre versioner

⭐️ Fungerar med alla operativsystem

⭐️ Använder säker anslutning mellan prylarna

⭐️ Smidig trådlös användning som är nära sömlös

⭐️ Stöd för flera Bluetooth-prylar till samma enhet

Nackdelarna

❌ Påverkar batteritiden negativt

❌ Kort räckvidd med ett tiotal meter

❌ Långsam dataöverföring mellan prylar

❌ Bluetooth-prylar är lätta att hitta av andra

❌ Gamla versioner går ofta inte att uppgradera till nyare

4 snabba tips om Bluetooth – det här är viktigt att veta

Bluetooth är bakåtkompatibel med äldre versioner

En stor fördel med Bluetooth är att tekniken är bakåtkompatibel med alla tidigare versioner. Du kan alltså ha en mobiltelefon som stöder Bluetooth 5.2 medan dina hörlurar bara klarar Bluetooth 4.0 – de fungerar med varandra ändå. Viktigt att tänka på är att alla fördelar med de senare versionerna inte går att använda eftersom parkopplingen automatiskt faller tillbaka till den äldsta versionen och vad den klarar. Precis som med WiFi.

Du måste inte ha den senaste versionen

Det är alltid bäst och roligast att ha det senaste på marknaden. Med Bluetooth så är det så klart en fördel att ha Bluetooth 5.3 eller senare, men om du skaffar en pryl med Bluetooth 5.1 eller 5.2 så gör det inget, du kommer sannolikt inte märka någon skillnad alls jämfört med Bluetooth 5.3. Däremot bör du försöka att undvika äldre versioner är Bluetooth 5.0 eftersom hoppet ner till 4.x är kännbart (läs merom skillnaderna längre ner).

Den maximala räckvidden är ofta kortare än du tror

Räkna inte med att den där nya prylen har så lång räckvidd som du hoppas på med Bluetooth. Den senaste versionen av Bluetooth har en teoretisk maximal räckvidd på uppåt 1 000 meter med rätt antennutrustning, men mer sannolikt är att du knappt får de där 10 meterna som tillverkaren utlovar. Se till att ha fri sikt mellan prylarna och komplettera med WiFi där du kan för längre räckvidd i hemmet.

Bluetooth är säker att använda – för det mesta

Ändra sedan Bluetooth 2.1 så krävs att anslutningen som skapas är så kallat krypterad. Det betyder att information som skickas trådlöst inte kan plockas upp och läsas av obehöriga. Det händer att buggar identifieras som kan användas av hackare för att komma åt känslig data, men de stoppas ofta snabbt av tillverkarna som uppdaterar sina drivrutiner och annan mjukvara.

HomePod mini använder både Bluetooth och nyare Thread. Foto: Apple

Så skiljer sig Bluetooth från konkurrenterna

Vad är egentligen skillnaden på Bluetooth när vi jämför tekniken mot Ultra-wideband, Thread och WiFi? Är det verkligen så stor skillnad att vi måste ha alla fyra i våra hem?s

Ultra-wideband vs Bluetooth

Ultra-Wideband används framför allt för positionering av föremål med hög precision och är ett komplement till Bluetooth snarare än en ersättare. Ultra-Wideband fungerar på kortare avstånd än Bluetooth och skickar mängder av signaler mellan huvudenheten och det parkopplade tillbehöret för att precisionsmäta avståndet mellan dem.

Thread vs Bluetooth

Thread använder radiovågor precis som bluetooth. Det som skiljer är att Thread är extremt snabb samtidigt som tekniken använder minimalt med ström. Thread används för att sammankoppla flera prylar i ett större meshnätverk och fungerar tillsammans med Matter för att skapa nya generationens smarta hem. Du kan läsa allt om Thread och Matter i vår guidande artikel här.

WiFi vs Bluetooth

Båda är använder radiovågor för överföring av data, men där Bluetooth är bäst lämpad för mindre datamängder på korta avstånd så är WiFi betydligt kraftfullare. WiFi kan dock skicka stora mängder data över längre avstånd och används för att knyta samman många prylar i ett och samma nätverk. Bluetooth däremot kan på sin höjd använda två enheter samtidigt till samma huvudenheten.

Bluetooth 5 vs Bluetooth 4 – så stor är skillnaden

Hastigheten

Du får dubbelt så hög överföringshastighet med Bluetooth 5.0 och senare, jämföre med de äldre versionerna. Upp till 50 Mbps eller 5 MB/s är möjligt vid optimala förhållanden. Det betyder att mer data kan skickas på kortare tid vilket gör att strömförbrukningen minskar. När anslutningen inte behöver skicka data så stängs komponenter ner för att minska energiförbrukningen. Ju snabbare datan som efterfrågas kan skickas, desto ofta kan komponenterna stängas ner.

Räckvidden

Upp till 200 meters räckvidd utomhus och 40 meter inomhus är möjligt med Bluetooth 5.0 och senare. Det är en stor förbättring mot Bluetooth 4.x som bara klarar upp till 50 meter utomhus och 10 meter inomhus. I normalfallet får du ränka med kortare räckvidd än så beroende på vilka prylar som är parkopplade, men chansen till en stark och stabil signal är större med Bluetooth 5.0.

Strömförbrukningen

Bluetooth 5.0 är mindre strömhungrig vilket gör versionen bättre lämpad för prylar med inbyggt batteri än Bluetooth 4.x. Både komponenterna i sig själva drar mindre ström och den ökade överföringshastigheten gör att komponenter som inte behövs när data inte skickas kan stängas ner snabbare och oftare. Perfekt för mobiltelefonen, surfplattan och hörlurarna som har begränsad batteritid.

Funktionerna

Bluetooth 5.0 är bättre anpassad för moderna IoT-prylar. De senare versionerna använder en UWD-liknande teknik som kallas Beacons. De kan användas för mycket exakt positionering på korta avstånd med låg energiförbrukning. Perfekt för spårningsbrickor och liknande produkter. Bluetooth 5.0 gör det möjligt att ansluta två tillbehör samtidigt till en huvudenhet, exempelvis två hörlurar som du kan växla mellan.

Bose QuietComfort Earbuds II använder Bluetooth 5.3. Foto: Bose

Allt nytt med Bluetooth 5.3

Den i skrivande stund senaste versionen är Bluetooth 5.3. Det är en mindre uppgradering jämfört med Bluetooth 5.2 med bara ett fåtal justeringar som inte påverkar ditt vardagliga användande av Bluetooth-anslutna prylar. Här är fyra förbättringar som du kan ha i åtanke:

  • Periodic Advertising Enhancement: Tar automatiskt bort eller ignorerar data som skickas upprepade gånger från en Bluetooth-källa. Det minskar energibehovet och ökar därmed batteritiden i dina prylar.
  • Encryption Key Size Control Enhancements: Minskar mängden data som skickas mellan Bluetooth-enheter genom att kontrollera minimumantalet med karaktärer som används vid kryptering av data. Även det här minskar energibehovet och ökar batteritiden.
  • Connection Sub Rating: Gör att enheter kan växla mellan lägena "low-duty" och "high-duty" för att automatiskt spara energi när de är vilande och inte behöver skicka mycket data. Strömförbrukningen minskar och batteritiden ökar, precis som med punkterna ovan.
  • Channel Classification Enhancement: Den här funktionen minskar risken för dataförlust då Bluetooth-anslutningen automatiskt kan byta till en annan frekvenskanal för att undvika störningar från andra enheter.

För att de fyra förbättringarna ska fungera så måste både huvudenheten och de parkopplade tillbehören ha stöd för Bluetooth 5.3. Därtill finns ingen garanti att just de tillbehör som du använder faktiskt kan nyttja de fyra förbättringarna rakt av.

Kommande Bluetooth-versioner

Den just nu senaste versionen är 5.3, men det kommer så klart nya och förbättrade versioner som gör Bluetooth ännu mer användbar i framtiden. Så vilka är det som står på tur och vad har vi att vänta framöver?

Bluetooth 5.4

Just nu finns inga indikationer på när Bluetooth 5.4 kan släppas.

Bluetooth SIG har inte presenterat versionen än, så det är oklart vad som är nytt. Eftersom det är en mindre versionsökning från 5.3 till 5.4 så räknar vi inte med några större förbättringar.

Vår gissning är att en lansering kan ske under 2023 års senare del eller tidigt 2024.

Bluetooth 6.0

Just nu finns inga indikationer på när Bluetooth 6.0 kan släppas. Inte heller vet vi vilka nyheter som kommer att finnas när versionen är tillgänglig.

Det är dock ingen högoddsare att vi får högre bandbredd, längre räckvidd, optimerad energieffektivitet, högre säkerhet och fler användningsområden där Bluetooth kan användas.

Mer information följer när Bluetooth SIG har presenterat Bluetooth 6.0 officiellt.

Det här är Bluetooth LE (Low Energy)

Bluetooth LE (Low Energy) är en fristående standard som arbetar parallellt med vanliga Bluetooth. LE-standarden utvecklades av Nokia och implementerades i Bluetooth som ett alternativ för små, billiga och strömsnåla prylar där energieffektivitet värderas högre än hög bandbredd. Bluetooth LE släpptes i samband med introduktionen av Bluetooth 4.0 och stöds idag av i princip alla moderna operativsystem utan att du behöver extra drivrutiner.

Exempel på prylar som använder Bluetooth LE

  • Medicinsk utrustning
  • Fjärrkontroller
  • Sport- och träningsutrustning
  • Datortillbehör
  • Hemautomation
  • Industriella maskiner

Det här är Bluetooth LE Audio

Bluetooth LE Audio är en nyare standard för överföring av ljud med minimal energiförbrukning. Tekniken bygger på Bluetooth Low Energy och applicerar en kraftfull komprimering som minimerar dataöverföringen samtidigt som ljudkvaliteten bibehålls på maximalt sätt. Enligt Bluetooth SIG så kan en ljudström på 1,5 Mbps komprimseras till låga 160 Kbps och ändå låta riktigt bra. Energiförbrukningen är lägre än med vanliga ljudströmning över Bluetooth, utan Low Energy-stödet.

Därför ska du använda Bluetooth LE Audio

  • Lägre strömförbrukning när du lyssnar på film och musik (= längre batteritider)
  • Lägre latency som gör att ljud och bild håller sig i snabbare synkronisering
  • Båda dina lurar kan ansluta till mobiltelefonen samtidigt för pålitligare överföring
  • Stöd för Auracast som kan strömma ljud till flera hörlurar och högtalare samtidigt
  • Bättre ljudkvalitet över längre anslutningsavstånd
  • Utökat stöd för tillbehör som hörapparater

Här hittar du de populäraste prylarna med bluetooth på Prisjakt

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 14 februari

Uppdaterad: 5 september 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.