Prisjakt
Annons

Cykellås

1 109 produkter

Sortera efter:

Frågor och svar om cykellås

Ett cykellås som är ”godkänt” är certifierat eller intygat av SBSC enligt SSF 011 och uppfyller kraven där för godkända lås. Kolla efter en märkning som indikerar att låset är godkänt av SBSC och Stöldskydsföreningen. Tänk på att många försäkringsbolag kräver att cykeln har ett godkänt lås för att du ska få ersättning vid exempelvis stöld.

BygellåsBygellås

Bygellås kallas även U-lås och är praktiskt när du vill låsa cykeln vid en stolpe eller för att låsa ena hjulet vid ramen. Har ofta ett tillhörande fäste för cykelramen och är ett bra alternativ för dig som vill ha ett starkt lås

Vikbart låsVikbart lås

Vikbart lås kallas även för hopfällbart lås och går normalt att fästa på cykeln när det inte används. Ett litet och praktiskt cykellås som tar liten plats när det inte används, men blir rejält lång när du fäller ut det.

KättinglåsKättinglås

Kättinglås är lite kraftigare cykellås som normalt väger en hel del. De är ofta en täckt kättingkedja som som känns rejält och säkert. Det här låset lämpar sig bäst för dig med cykelkorg eller annat bra sätt att ta med låset.

RamlåsRamlås

Ramlås är ofta förmonterade på cykeln och består av en enkel metallstav som förs mellan ekrarna på bakhjulet så att det inte kan rulla. Bör användas med en kompletterande vajer, kätting eller bygel som låser fast cykeln i exempelvis en stolpe.

VajerlåsVajerlås

Vajerlås är ett enklare och billigare cykellås som kompletterar exempelvis ramlåset. Perfekt när du saknar andra möjligheter att låsa fasten mot en fast punkt eller när du vill säkra båda däcken på cykeln.

Använd alltid cykellås som är godkänt av SBSC och Stöldskydsföreningen. Lås alltid fast cykeln i en annan, fast punkt som inte går att flytta enkelt. Har du ett ramlås kombinerar du det med en vajer eller kätting. Ett tips är att låsa fast båda hjulen i en fast punkt för extra säkerhet. Lås aldrig cykeln enbart i framhjulet.

Fördelen med en fyrsiffrig kod är att du slipper ta med nyckel och du riskerar inte att tappa den enda saken som kan öppna låset. Nackdelen med kodlås är att de går att öppna av den som har tur och gissar rätt kod. Dessutom kan kodlås vara lite knepiga med rotationen av siffrorna som måste vara helt rätt för att cykellåset ska kunna öppnas.

Låset ska vara godkänt av SBSC och Stöldskyddsföreningen. Kolla med försäkringsbolaget så att det är godkänt hos dem med. Tänk på vikten, ett tungt lås blir snabbt jobbigt att ta med. Ett cykellås ska inte bara låsa cykeln utan även kunna fästa det mot en fast punkt så att ingen kan gå iväg med cykeln. Ett ramfäste gör det enklare att ta med och förvara låset.