Prisjakt
Annons

Drönare (sida 6)

271 produkter

Sortera efter:

Drönare

Drönare är flygande farkoster som du fjärrstyr eller som helt själv kan följa ett objekt på marken. Drönare finns både som leksaker och professionella arbetsverktyg. Många modeller kan använda en monterad kamera och skicka live-video till mobiltelefonen från luften. Stöd för gimbal ger stabilare videoinspelning, GPS ger exakt positionering och propellerskydd minskar risken för skador. Produkter inom denna kategori kan också kallas Drone, Quadcopter och Drones.

Frågor och svar om drönare

Det finns många saker du måste tänka på när du köper en drönare. Viktiga saker att tänka på är flygtiden, hur enkel drönaren är att reparera, om den är användarvänlig för nybörjare och om du behöver en kamera på undersidan. Även storleken spelar roll då drönare över 250 gram måste registreras hos Transportstyrelsen. Några tips är att välja en ordentlig drönare från start som klarar minst 15 minuters flygtid per laddning, har automatiskt start och landning, samt kan hålla höjden automatiskt om du släpper kontrollerna. Eventuell kamera bör klara åtminstone 1080p, men helst 4K eftersom det ger en mycket skarpare bild från höjd.

Våra experter har avslöjat vilka dönare som är bäst i olika prisklasser. De tipsar om modellerna som ger dig mest för pengarna oavsett om du är nybörjare eller rutinerad flygare, ska köpa drönare för barn eller under en viss prislapp. Här är några listor vi kan tipsa om.

Topplista: Bästa drönaren för nybörjare

Topplista: Bästa drönaren för barn

Topplista: Bästa drönaren med kamera

Topplista: Bästa mini-drönaren

Topplista: Mest prisvärda drönaren

Topplista: Bästa drönaren under 5000 kr

Du får flyga med din drönare i så kallad G-luft utan något speciellt tillstånd. Inom det luftrummet krävs att du flyger på maximalt 120 meters höjd och att drönare är inom synhåll hela tiden. Det enda undantaget för den maximala flyghöjden är om du måste passera över ett hinder.

Viktigt är också att du inte får flyga med drönaren på ett sätt som utgör en risk för andra. Det gäller risker för människor, djur, miljö, egendom och luftfartyg. Se mer information om hur du får flyga med din drönare på Transportstyrelsens webbsajt.

När du köper en drönare som möter vissa krav så måste du registrera dig hos Transportstyrelsen som drönaroperatör. Det gäller även för modellflygplan. Kraven som gäller är att när drönaren väger över 250 gram, har inspelningsutrustning eller kan överföra 80 joule kinetisk energi vid kollision så måste du registrera dig som operatör. En drönaroperatör måste vara 18 år eller äldre, och har ansvar för alla som använder den berörda drönaren. Läs mer om registreringen och skyldigheterna här.

Det krävs tillstånd om du flyger med drönare som väger mer än 25 kg. Det krävs också tillstånd om du tänker flyga högre än 120 meter över marken, utom synhåll eller i C-klassat luftrum. Exakta regler och vem du kontaktar för tillstånd beror delvis på vart drönaren ska framföras och delvis på vilken drönare du har. Tänk på att drönare som flygs inomhus inte omfattas av reglerna.

Drönarkort kan du som är minst 15 år skaffa direkt från Transportstyrelsens webbsajt. Drönarkortet gör att du får flyga registrerade drönare i den öppna kategorin. Om du ska hanter drönare i den specifika kategorin eller certifierade kategorin så krävs ett kompetensintyg respektive fjärrpilotcertifikat. Det finns tre olika kompetensnivåer (A1, A2 och A3) som gäller för olika typer av flygningar. Läs mer om nivåerna och hur du skaffar ett drönarkort här.

Om du har en drönare som är registrerad och ID-märkt med dig som operatör så måste du ta bort operatörs-ID:t och den programmerade elektroniska identifieringen innan du säljer drönaren. Därefter ska den nya ägaren registrera sig för ett eget operatörs-ID.