Prisjakt
Annons
HemFordon & TillbehörElfordonElscooters & Elsparkcyklar

Elscooters & Elsparkcyklar (sida 11)

492 produkter

Sortera efter:

Elscooters & Elsparkcyklar

Elscootrar med två eller tre hjul. Här hittar du scootrar som är självdrivande med ståplatta och i vissa fall även sadel. Mer avancerade modeller kan anslutas till en mobiltelefon och uppdatera sin mjukvara med nya funktioner. Det finns även modeller med bytbart batteri för längre drifttid. Tänk på att använda hjälm och öva på säker plats innan du ger dig ut i trafiken med en elscooter. Produkter inom denna kategori kan också kallas Elscootrar, Elsparkcykel, Elektrisk sparkcykel, Elscooter & Elsparkcykel, Elmoped, Electric Scooter, Elspark, Elscooter och El scooter.

Frågor och svar om elsparkcykel

En elsparkcykel som kör i maximalt 20 km/h och har en motor på maximalt 250 watt klassas som en cykel. Det betyder att reglerna som gäller för elsparkcykeln är samma som för cyklar enligt Transportstyrelsen. Därmed får elsparkcykeln framföras på samma vis som en cykel, ska ha bromsar, ringklocka, fram- och baklyse samt reflexer. Den ska även ha en ringklocka. Om den som kör är yngre än 15 år krävs hjälm. Man får aldrig vara mer än en person på elsparkcykeln när den framförs.

En elsparkcykel är ett enpersonsfordon som är eldrivet. Elsparkcyklar är indelade i två klasser – cykelklass och mopedklass II. Cykelklassade modeller får framföras i maximalt 20 km/h och har en motoreffekt på maximalt 250 watt. Mopedklass II-modeller har en maximal hastighet på 25 km/h och en maximal motoreffekt på 1 000 watt. Mopedklass II-modeller måste ha en trafikförsäkring, det är krav på hjälm, förarbevis och föraren måste vara minst 15 år.

En elsparkcykel som är cykelklassad får framföras överallt där en vanlig cykel får vara, exempelvis cykelvägar och i viss utsträckning på bilvägar. Är den mopedklass II-klassad får den endast framföras på cykelvägar som inte har tilläggstavlan "Ej moped" samt i viss utrsträckning på bilvägar. Från den 1 september 2022 är det inte tillåtet att framföra eller parkera elsparkcyklar på trottoarer och gångbanor.

Läs mer om reglerna för elsparkcyklar här.

Det finns lås som är speciellt designade för elsparkcyklar. Det är viktigt att du väljer ett SSF-godkänt lås så att din hemförsäkring gäller om elsparkcykeln blir stulen. Det finns både vajerlås och bygellås som är anpassade för elsparkcyklar, samt larm om du vill ha det. Många elsparkcyklar går att låsa via en kompanjon-app i mobilen så att den är elektroniskt spärrad tills du låser upp den igen.

Många elsparkcyklar går att anpassa för yngre förare. Med hjälp av en tillhörande kompanjon-app eller direkt på elsparkcykeln går det att strypa hastigheten så att den är anpassad för barn. Det finns även elsparkcyklar som är mindre och speciellt lämpliga för barn. Idag finns ingen åldersbegränsning på elsparkcyklar.

Undvik att ladda utan tillsyn på nätterna. Placera batteriet på en brandsäker plats både när det laddas och vid förvaring. Ladda helst nära en vägg för att undvika rökspridning mitt i rummet. Helst bör du använda en flamsäker laddpåse när du laddar batteriet. Ha en brandfilt eller brandsläckare i närheten så att du snabbt kan släcka om en brand uppstår.