En pjäxa som sitter rätt på foten och passar din åkstil gör att du får bättre kontroll över skidan, och därmed åkningen nedför backen. En bekväm pjäxa som är skön på foten gör det dessutom roligare att susa nerför backen oftare. Du får helt enkelt en trevligare upplevelse och behöver sannolikt inte byta pjäxor förrän de är utslitna.
Det viktigaste är att fokusera på komforten och att pjäxan är en mjukare modell. En herrpjäxa bör ha ett flex runt 70 till 100, en dampjäxa runt 60 till 90. Tänk också på att åkarens vikt spelar stor roll. En tyngre åkare behöver mer styvhet och stabilitet i pjäxskaftet. Ett tips är att välja en storlek som är 0,5 centimeter längre än din fot för komfort och att pjäxan har ett gåläge som gör det enklare att gå med skidorna i händerna.
När du har tagit dig förbi nybörjarstadiet så är det dags att rikta in dig på pjäxor som bäst matchar din åkstil. Pjäxans flex bör ligga runt 90 till 110 för herrar och 80 till 100 för damer. Lite tyngre åkare som väger mer än 100 kilogram kan öka flexen till 120 för bättre stabilitet. Välj en pjäxa som är så nära fotens längd som möjligt och tänk på att snabb nedförsåkning kräver en tajtare och styvare modell för bästa resultat.
Om du använder pjäxor som passar din åkstil och du inte behöver ersätta dem så håller de uppåt 8 till 10 år. Hur länge du kan ha dem bestäms av en rad omständigheter, så räkna med att pjäxorna håller kortare tid än så om du åker väldigt mycket.
En pjäxa för barn ska vara runt centimetern längre än foten och har en låg flex. Undvik att köpa pjäxor med flex över 70. En mjuk pjäxa i rätt storlek för foten gör det enklare för barnet att kontrollera skidan. En pjäxa sitter ofta tightare än vanliga skor och trycker normalt över tårna, vilket kan vara viktigt att poängtera när pjäxorna provas ut. Barnpjäxor handlar mer om komfort och utseende än funktion, så satsar på några riktigt coola pjäxor som barnet faktiskt vill använda i backen. Först vid högre ålder och mer avancerad åkning behöver man kolla mer på anpassningar för åkstil.
Skal: Pjäxans ytterhölje, tillverkad av hård plast
Innersko: Pjäxans innerdel av ett mjukt material
Plös: Övre delen på innerskon som syns under pjäxskalet
Rem: Delen som spänner åt och ger bra passform mellan plös och skenben
Spännen: Sluter pjäxan så att den sitter över skenben och fotens övre del
Yttersula: Yttersulan utanpå pjäxan
Bottensula: Innersulan inuti pjäxan
Flex är en siffra som anger hur mjuk eller styv pjäxan är. Ju högre flextal desto styvare är pjäxan. Normalt anges flextalet mellan 60 och 130. Tänk på att flex inte är en gemensam standard för tillverkarna. Därför ska du se flextalet mer som en indikation på om styvheten är mjuk, medelstyv eller hård.
Lästbredden avslöjar hur bred pjäxan är på sin bredaste punk. Det hjälper dig att veta om den är anpassad för smalare eller bredare fötter. Tänk på att lästbredden inte anger den faktiska bredden på hela pjäxan eller den totala volymen. Testa själv i butik och se vad som passar.
Ett gåläge betyder att du kan räta upp pjäxskaftet så att det är enklare att gå med pjäxorna. Det finns flera olika varianter där gåläget är mer eller mindre avancerat. Den enklare varianten är bäst lämpad för promenader till och från backen, den avancerade är bäst lämpad för toppturer.
Du behöver inte spänna pjäxan alltför hårt. Målet är att den ska sitta bekvämt runt foten utan att trycka för mycket på specifika punkter. Du vill ha en jämn passform runt hela foten.
Fördelen med en formgjuten sula är att passformen blir optimal för just din fot. En sula som är anpassad för din fot ger bättre stöd och bekvämare tryckfördelning som en vanlig standardsula inte klarar. Dessutom ökar blodcirkulationen och fötterna blir inte trötta lika snabbare. Mer rolig åkning, mindre klagande över fötterna helt enkelt. Formgjutna sulor ersätter innersulan i pjäxan.