Det här ska du tänka på om datormöss
Det finns en stor mängd datormöss att välja mellan och för att vara ett till synes enkelt tillbehör skiljer de sig åt väldigt mycket. Beroende på om du vill ha en liten resemus eller snabb gamingmus kan prislappen också skilja sig en hel del, och det finns flera anledningar att titta lite längre upp i prisklasserna.
Här går vi igenom de viktigaste punkterna du bör hålla koll på och varför. Vi kommer också att tipsa om några av våra favoritmodeller som gör ett bra jobb för sina kronor och sitt tänkta användningsområde.
Tre huvudtyper
Det finns huvudsakligen tre olika sorters datormöss – gaming-, komfort- och resemöss.
- Gamingkategorin fokuserar på extra hög kvalitet, hög prestanda och många knappar. Ofta används snygg belysning, alla delar är tillverkade av högkvalitativa material och det medföljer mjukvara för att kunna ställa in precis alla knappar och lampor efter egna önskemål.
- Komfortkategorin är mer inriktad på bekvämlighet och långvarig användning i kontorsmiljö. Många modeller har ergonomisk utformning för att avlasta handen och armbågen, ofta med extra knappar för att underlätta i operativsystemet, webbläsaren och liknande. Det som främst skiljer från gamingkategorin är att mindre fokus läggs på prestanda och mer på bekvämlighet.
- Resemössen är mindre, enklare modeller som tar så lite plats som möjligt. Här finns varken fokus på prestanda eller bekvämlighet, allt handlar om att skapa små, lättviktiga produkter som enkelt kan placeras i en ficka på jackan eller i väskan. De flesta modeller är trådlösa, men det finns trådanslutna modeller med kabelvinda för att minska storleken.
Storlek och ergonomi
En stor del av valet handlar om hur du föredrar att hålla datormusen. En del modeller är speciellt designade för att hela handflatan ska ligga mot datormusens ovansida, andra lämpar sig bättre för fingertoppsanvändning. Det finns även modeller som fungerar bäst med fingertoppsanvändning när knogarna är något böjda, så att fingertopparna är neråt.
Mindre modeller som är anpassade för att vara enkla i både utformning och enkla att ta med är generellt tillverkade för fingertoppsanvändning. Större modeller är primärt gjorda för att lägga hela handflatan på. Det finns även speciella modeller med ergonomisk design som minskar risken för exempelvis karpaltunnelsyndrom och musarm.
Viktigt är också att du väljer en modell anpassad för den hand du vill använda. De allra flesta modeller på marknaden är gjorda för användning med höger hand, men det finns också många så kallat ambidextra varianter för både vänster och höger hand.
Kabel eller trådlös
Anslutningen av datormusen till datorn sker antingen trådlöst eller via kabel. Det finns även varianter som stöder båda metoderna genom att ha en avtagbar usb-kabel.
Fördelarna med en trådlös datormus är att du slipper en sladd. Generellt är kabelanslutna modeller inget problem om du sitter på ett skrivbord, men är du ofta på resande fot är sladdlöst ofta att föredra. Det betyder att du antingen får med en liten radiomottagare som placeras i en ledig usb-port eller att du använder datorns inbyggda stöd för bluetooth vid anslutning.
En trådlös datormus använder utbytbara eller inbyggda batterier. Därmed måste du alltid hålla koll på batterinivån för att inte plötsligt bli sittande med en obrukbar datormus. Tacksamt nog finns datormöss som kan användas i flera månader innan batterierna måste bytas eller laddas.
Mest praktiskt är om datormusen med radiomottagare har en liten hållare på datormusens undersida för förvaring när den inte används. Dessa mottagare är ofta väldigt små och lätta att tappa bort, men med förvaring i datormusen kan du enkelt förhindra detta.
Till skillnad från trådlösa datormöss slipper du fundera kring batteritid och radiomottagare om du har en kabelansluten mus. Bara anslut till en ledig USB-port och du får ström därigenom. Du slipper även risken med störningar om du har många trådlösa enheter i närheten.
Du får däremot inte samma frihet att röra datormusen som du vill när skrivbordet är belamrat med saker om den är kabelansluten. Det är inte ett lika stort problem för släta USB-sladdar, men har de någon form av textur är risken att de fastnar i musmattans eller bordets kant. Dessutom har sladden en viss tyngd som kan skifta datormusens tyngdpunkt om den hänger på sidan och inte rakt bak.
Extra knappar och scrollhjulet
De vanligaste modellerna har mellan två och fem knappar. I vissa fall kan de ha så många som 20 knappar när modellen är speciellt framtagen för exempelvis datorspel. Hur många du behöver beror helt på vad den ska användas till. Prova dig fram och se vad som känns bäst för dig.
Finns det bara en extra knapp, ofta placerad vid tummen på vänstersidan, används den oftast för att gå bakåt i webbläsaren. Det är standard i operativsystemet Windows, men kan skilja sig något åt beroende på modell och operativsystem. Finns det fler knappar följer det troligtvis med mjukvara med vilken du kan bestämma vad knapparna ska göra.
Det brukar även finnas ett scrollhjul med vilket du kan förflytta dig i dokument och på webbsidor i webbläsaren. Detta kan även användas i spel för att exempelvis byta vapen. Scrollhjulet kan ofta användas som en extra knapp, både genom att trycka neråt och åt sidorna. Hjulet har ofta tydliga hack när det snurras för att ge bättre kontroll och känsla, men en del datormöss har fritt snurrande scrollhjul utan hack.
Optisk eller laser
Undertill på datormusen sitter en optisk sensor eller en laser som läser av underlaget.
- Optiska sensorer använder en röd, blå eller infraröd LED-lampa som läser av underlaget för att vidarebefordra informationen till datorn så att muspekaren flyttas korrekt över skärmen. Med en optisk sensor skickas ljus mot underlaget som reflekteras till en liten kamera som tar bilder flera hundra gånger varje sekund. Varje enskild bild analyseras för att identifiera förändringar som visar att musen har flyttats. Optiska sensorer är bra på ojämna underlag, exempelvis om det saknas en musmatta och när du ofta lyfter datormusen från bordet.
- Med laser används en laserdiod istället för LED-lampa. Det ger snabbare avläsning av underlaget och muspekaren kan reagera snabbare på rörelser än med optisk sensor. Det är bäst för situationer med snabba rörelser, som när du spelar datorspel. Laser fungerar optimalt med musmattor och när du sällan lyfter musen från underlaget.
Hur snabbt sensorn eller lasern ska arbeta mot underlaget och skicka till datorn ställer du vanligtvis in via medföljande mjukvara. Ibland finns även en knapp på datormusen för snabbare ändring när du inte vill gå till inställningarna. En del modeller har två knappar för att växla upp eller ner, andra bara en för att stega fram. Kolla noga om du behöver programmerbar justering eller om du nöjer dig med det som är förinställt.
Datormus versus pekplatta
Alla som har suttit med en bärbar dator vet hur en pekplatta fungerar. Och det finns tillfällen när en sådan är att föredra framför en traditionell datormus. Exempelvis när du arbetar mycket med geststyrning och liknande. I spel och vid fotoredigering där precision är av största vikt fungerar datormusen bättre.
Det finns även datormöss med inbyggt stöd för geststyrning. Apple Magic Mouse och Magic Mouse 2 är två modeller som stöder geststyrning där du sveper med handen över den främre klickytan för att styra muspekaren. Även Dell Wireless Touch Mouse har liknande funktionalitet.
Bland gesterna som ofta stöds finns möjligheten att zooma i bilder och webbläsaren med fingrarna, rotera bilder, snabbkommando för visa respektive minimera alla öppna fönster i operativsystemet och stänga applikationer. Vad som stöds beror på pekplattans eller datormusens funktionalitet.
Tänk på att stödet för geststyrning ofta är plattformsberoende. Är modellen speciellt anpassad för Windows eller Mac OS finns inga garantier för att den fungerar med andra.