Prisjakt

Det är lätt att köpa rätt i retrospelsvärlden

Retrospelsfestivalens grundare Joakim Olsson hjälper oss att förstå retrospelsvärlden. Här tipsar vi om hur du börjar med retrospel och vilka fallgropar du ska undvika.

Text:
Daniel Haaf

Foto:
Elin Jonsson

Publicerad:
24 maj 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Är du en av de som blåst i en spelkassett till Nintendo NES eller trilskats med att få bild via en scart-kabel till tv:n? Kanske minns du hur spelkonsolen stod på under en hel natt så att du kunde fortsätta spela där du slutade dagen innan?

Grattis – du har varit med om den kanske bästa perioden någonsin i gamingvärldens historia!

Det vi idag kallar retrospel har banat väg för de moderna spel och konsoler som finns på marknaden idag. Pixelgrafik har ersatts av raytracing och VR, spelen är inte längre på 6 megabyte utan 150 gigabyte, och istället för att spela med kompisen bredvid dig så har du tusentals att spela med över internet.

Det är dock inte försent att ta del av de forna glansdagarna från 80- och 90-talet. Retrospelen är här för att stanna och vi har pratat med Joakim Olsson, retrospelsfantast och medgrundare till Retrospelsfestivalen i Malmö, om hur man enklast ger sig in i pixelvärlden.

Joakim Olsson

Det här är Joakim

Joakim Olsson är 38 år och kommer från en liten by i södra Skåne. Joakim är sedan barnsben intresserad av gaming och har skolats den hårda vägen med både en Commodore 64 och en Amiga i hemmet.

De långa väntetiderna när spel skulle ladda från kassett och diskett avskräckte aldrig Joakim. Vid sidan av andra intressen som bågskytte och hockey så växte intresset för gaming och idag har han spenderat ett oräkneligt antal timmar i den digitala gamingvärlden.

– Mitt intresse för gaming har utmynnat i att jag startade Retrospelsfestivalen tillsammans med en bekant. Vi började planera redan 2013 och hade vår första festival 2014, minns Joakim.

Sedan dess har Joakim värnat om retrospelskulturen, vid sidan av sitt arbete som produktionschef och andra intressen som brädspel och filmtittande. Vilket inte har varit helt lätt då coronapandemin gjorde att Retrospelsfestivalen ställdes in under 2020.

Men intresset för retrospel har inte minskat och Joakim ser gärna att fler tar del av retrospelskulturen.

Retrospelsfestivalen är en dag i retrospelens tecken

Retrospelsfestivalen hålls i Malmö och pågår under en dag varje år. Det är en plats där intresserade kan köpa och sälja retrospelsprylar, prova på olika spelkonsoler eller bara umgås med andra intresserade om man vill det. Här hålls även föreläsningar och workshops för den som tycker det är spännande.

Senast Retrospelsfestivalen hölls var 2019. Under 2020 var festivalen inställd på grund av corona-pandemin. Du kan läsa mer om Retrospelsfestivalen på den officiella webbsajten här.

Bästa alternativet är att köpa från en butik

Begagnatmarknaden svämmar över av gamla spelprylar. Därför kommer du inte ha speciellt svårt att hitta bra retrospelsprylar som vill byta ägare.

Du kan enkelt komma över en Nintendo NES eller Sega Mega Drive i hyggligt skick för några hundralappar och uppåt. Men Joakim varnar för att det snabbt kan bli mycket dyrare än du tänkt dig.

Det är svårt att bedöma skickat på begagnade prylar och därför menar Joakim att du helst ska undvika den privata begagnatmarknaden helt om möjligt.

– Om du inte bryr dig om skicket kan du få tag på en Nintendo NES för några hundralappar på internet. Men helst ska du köpa från en butik. Då får du bra grejer som är testade, garanti och kan kolla på sakerna innan du slår till, rekommenderar Joakim.

Köp det billigaste (fungerande) du hittar

Minst en femhundring eller uppåt får du räkna med att ditt första retroköp kostar. Ska du ha något i bra skick får du istället räkna med en tusenlapp bara för spelkonsolen. Sen tillkommer kostnaden för spel och eventuella tillbehör.

Om du är helt ny på marknaden och bara vill doppa tårna i retrospelsvärlden så har Joakim ett solklart tips när du letar bland alla fynd.

– Köp det billigaste du hittar som fungerar och undvik sånt som är i absolut toppskick. Det är ofta dyrt och onödigt att köpa när man bara vill prova. Prata med folk som finns i branschen och ta hjälp om du är osäker, råder Joakim.

Tre tips för att komma igång på rätt sätt

1. Handla från en butik

2. Var inte rädd för att fråga om hjälp

3. Köp inte det dyraste du hittar

Nintendo NES och SNES är en bra utgångspunkt för förstagångsköpare.

Nintendo NES och Super Mario är ett utmärkt förstahandsval

Ett utmärkt förstahandsval är Nintendo NES med Super Mario Bros-spelen enligt Joakim. Det är en klassisk spelkonsol som många känner till och som är enkel att få tag på.

Även Super NES och GameBoy med Tetris är bra förstahandsval. Eller Sega Mega Drive med Sonic-spelen som också är ett utmärkt avstamp i retrospelsvärlden.

Om det är något du ska undvika så är det Virtual Boy, en VR-pryl som visserligen fått stor uppmärksamhet, men som har blivit något av en skamfläck i Nintendos historia.

Alla retrospelskonsoler som är original måste ha en adapter för att kunna anslutas till en modern tv. Vanligast är att du behöver en RCA-till-HDMI-adapter vilken kostar några hundralappar.

Tänk också på att gamla spelkonsoler använder bildförhållandet 4:3. Det betyder att du kommer att ha svarta så kallade sorgkanter på sidorna av bilden. Om bilden ser ut att vara utsträckt måste du öppna inställningarna på din tv och ändra bildförhållandet manuellt till 4:3.

Kom-igång-paket att börja med

  1. Nintendo NES
    Super Mario Bros 1-2-3
    Mega Man 2
    Ice Climber
  2. Nintendo SNES
    Super Mario World
    Donkey Kong Country
    The Legend of Zelda: A Link to the Past
  3. Sega Mega Drive
    Sonic The Hedgehog 1 och 2
    Ecco The Dolphin
    Aladdin
  4. Nintendo 64
    The Legend of Zelda: Ocarina of Time
    Super Mario 64
    Banjo-Kazooie
  5. GameBoy
    Tetris
    The Legend of Zelda: Link's Awakening
    Pokémon Red and Blue
Du kan spela retrospel på din nya Nintendo Switch om du vill.

Nya retrospelskonsoler med HDMI är ett bra alternativ

Om du bara bara vill uppleva 90-talets storhetstid på din tv, men utan riskerna med en spelkonsol som tillverkades under den eran – då ska du skaffa en modern retrospelskonsol med HDMI.

Nintendo, Sega och Sony har släppt moderna varianter av sina klassiska spelkonsoler som är anpassade för dagens tv-apparater. Utseendemässigt påminner de om de gamla konsolerna, men istället för kassetter eller skiva så är spelen inbakade på en liten minneskrets direkt i spelkonsolen.

– De nyare mini-konsolerna är bra om du vill prova retrospel utan att krångla med kassetter och att behöva rengöra och så. Visst finns det brister även här eftersom spelen är emulerade, men de har fördelar som gör att jag tycker tycker grundkonceptet är en riktigt bra grej, säger Joakim.

Det finns både fördelar och nackdelar med de nyare spelkonsolerna.

Fördelarna är att du får en spelkonsol anpassad för HDMI och med flera spel inbakade direkt i enheten. Inget mer bråkande med kassetterna för att de ska fungera – bara starta spelkonsolen och kör igång.

Nackdelen är att du kanske inte får samma retrokänsla som med en originalkonsol. Dessutom är tillgången begränsad och det driver upp priserna, både i butik och på andrahandsmarknaden.

Spela retrospel från Nintendo på din Switch

Om du har en Switch eller Switch Lite så kan du hitta klassiska spel för både NES och Super NES till din moderna handspelkonsol.

Via Switch Online kan du ladda ner och spela ett 70-tal NES-spel och ett 50-tal SNES-spel på din Switch. Här är några av de mer populära som du kan spela för NES:

  • Super Mario Bros 1-2-3
  • Legends of Zelda 1-2
  • Donkey Kong 1-2-3
  • Kid Icarus
  • Punch-Out
  • Kirby´s Adventure

Det är inte gratis att använda Switch Online. De kostar ungefär 200 kronor årligen eller 40 kronor varje månad.

Läs mer om Switch Online på den officiella webbsajten här.

Visste du?

En vanlig "snabbfix" för att lösa problem med krånglande spelkassetter var att blåsa vid kontakterna för att ta bort damm och annat skräp. Ofta flera gånger om det var en riktigt bråkig spelkassett.

Men det som många trodde skulle ha en hjälpande effekt har sedan dess visat sig både onödigt och direkt farligt för spelkassetterna.

Det var sällan kontaktproblem på grund av skräp som ställde till det. Och att blåsa på kontakter av koppar ökar risken för korrosion och mögel, vilket givetvis inte är bra för varken kassetter eller konsoler.

Så dagens tips: Blås aldrig på kontakterna till en spelkassett eller genom luckan till spelkonsolen.

Joakims fem favoritspel genom tiderna

Monkey Island 1 (Amiga)

Monkey Island 2 (Amiga)

Mega Man 2 (NES)

Castlevania (NES)

Final Fantasy 7 (Playstation)

Fun fact om Nintendo NES
Nintendo NES stöder en maximal upplösning på 256 x 240 pixlar. En modern 4K-tv har 15 gånger så hög upplösning horisontellt.

Inga frågor är för dumma i retrospelsvärlden säger Joakim.

Retrospelare hjälps åt

En fördel med retrospel är att allt du köper är ditt för evigt. Moderna spel är beroende av att online-servrar fungerar, att du har en spelkonsol som fortfarande stöds av tillverkaren och att spelutvecklaren fortsätter underhålla med uppdateringar och fixar.

Retrospel är inte beroende av online-servrar. Eller att du har det senaste operativsystemet på datorn. Eller att du betalar varje månad för att kunna spela. Retrospelen kommer på en fysisk enhet som är din att spela så länge du vill. Förutsatt att din retrospelskonsol fungerar så klart.

– Det finns ett intresse för att hjälpas åt och reparera gamla prylar. Många som hjälper till gör det för att behålla den kulturskatt som retrospel är. En del föreningar vill också hjälpa till för att bevara den faktiska hårdvaran för framtiden, säger Joakim.

En del mindre reparationer kan du göra själv. Som att blåsa rent från damm och annat otyg som fastnat i öppningen på en spelkonsol. Andra är lite knepigare. Som att byta det interna batteriet som behövs till sparfunktionen på en GameBoy.

I vissa fall måste man ha specialverktyg för att öppna gamla prylar, något som vissa föreningar och utställare på mässor kan bistå med ibland.

– Mässor är ett fantastiskt forum i retrospelsvärlden. Inga frågor är för dumma, är man osäker så finns alltid någon som vill hjälpa, menar Joakim.

Tips på tre retrospelsmässor

1. Retrospelsfestivalen (Malmö)

2. Retrospelsmässan (Göteborg)

3. Retro Gathering (Västerås)

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].