En teknikälskares bästa tips – allt är en kompromiss
Grundaren av Teknikveckan.se ger sin syn på Black Friday-shopping
Text:
Daniel Haaf
Foto:
Daniel Nilsson
Publicerad:
22 oktober 2020
Om det är en enda sak vi kan lära av en av Sveriges mesta teknikvetare, Peter Esse, är det följande. Köp aldrig prylar till fullpris utan planera i god tid och ta reda på vad som matchar ditt behov bäst. Sen köper du när priset är rätt för din plånbok. Planera, planera och planera.
Peter Esse är grundare och redaktör för webbsajten Teknikveckan.se. Han är 38 år och har haft ett intresse för teknik och prylar så länge han kan minnas. Från Intel 486:ans intåg under tidigt 90-tal och 56k-modemets ikoniska blippande i slutet på årtionden, och fram till dagens vråldyra elbilar och de betydligt billigare elscootrarna.
Peter har ett brinnande intresse för allt som löser vardagsproblem. Från mobiltelefoner till smartahemprylar och elscootrar. Prylar som försöker innovera bara för att tillverkarna känner sig pressade att släppa något nytt och häftigt står dock inte högt i kurs.
Lästips:
Även om Peter har ett stort teknikintresse så går han inte och köper vad som helst till vilket pris som helst.
– Kolla alltid erbjudanden på allt. Och köp gärna begagnat, av både miljöskäl och prisskäl, säger Peter Esse och tillägger att det honom vetterligen inte finns någon anledning att inte göra det.
Som exempel väljer Peter att lyfta fram TV-apparater.
– Att köpa årets TV är dumt bara det. Man ska alltid köpa årets TV strax innan de försvinner från marknaden. Den senaste TV:n är inte nödvändigtvis bäst, säger han.
En annan produktkategori som man inte bör köpa prylar ur till fullpris är mesh-nätverk. Här går det att spara tusenlappar om man väntar in kampanjerbjudanden.
Går det inte att få en sprillas ny pryl till ett lägre pris så rekommenderar Peter att man kollar på fyndhyllorna. Butikerna är bra på att visa fyndvaror, Prisjakt däremot är lite sämre menar han med en gliring.
Peters köptips: Köp inte den senaste tekniken
Köp inte den senaste tekniken bara för att den är ny och lockande. Se till ditt faktiska behov och var inte rädd för att köpa förra generationens prylar. Då kan du spara en hel del pengar och ändå få allt som du behöver. Glöm inte att göra efterforskning och planera köpet i god tid. Undvik att spontantköpa något bara för att priset är rätt.
Att hitta rätt pryl till rätt pris kräver eftertänksamhet och planering
Det kan gå nästan hela året innan Peter köper den där prylen som han vill ha. Det är en skyldighet att vänta in en bra kampanj menar han, en skyldighet mot sin egen ekonomi i första ledet. Men också miljön när han kan köpa på andrahandsmarknaden istället för nytt i butiken.
Ibland går det dock inte att vänta på det där superköpet.
– Ett köp jag gjort i år är en gräsklippare. Vi har en jätteliten gräsmatta och faktiskt en självgående gräsklippare. Men den når inte överallt så jag köpte den minsta elektriska gräsklipparen jag kunde hitta. Man kan tro att det är en låtsasgräsklippare, säger Peter med ett skratt.
Under året har han även köpt datormusen Logitech MX Master 3. När jag frågar om kvalitet och kompromisser så är Peter blixtsnabb med sitt svar.
– Jag kompromissar aldrig med kvaliteten på laddare, kablar och powerbanks. Det är ett rent elsäkerhetsperspektiv. Så himla dumt att lägga hur mycket pengar som helst på en dyr pryl, men så köper vi en laddare på Wish med tveksam elsäkerhet, säger Peter.
I övrigt menar han att teknik handlar om kompromisser. Den som vill ha det senaste och dyraste får också betala extra för det.
– Det är inte värt pengarna. Saker som är dyra och nya kan faktiskt vara sämre än äldre prylar. Du ska alltid hitta den perfekta prispunkten. Vägra betala mer för att det står ett specifikt namn på prylarna, säger Peter.
Vi diskuterar lite kring ämnet och landar i att det är värt att betala lite mer för att få det där extra, men utan att det bli ruskigt dyrt. Jag frågar om det finns någon pryl som Peter har köpt för länge sedan som han fortfarande har kvar och som biter sig fast i hans liv.
– Bose Companion 50. Högtalare som fungerar bra till både spel och musik. De har så många speltimmar att kostnaden för ljud per krona är i princip ingenting nu. De har hållit hur länge som helst och låter lika bra nu som när jag köpte dem, säger Peter.
En annan pryl som Peter gillar skarpt, men som är betydligt nyare än högtalarna, är mikrofonen Röde Procaster. En XLR-mikrofon som främst är designad för de som gör egna poddar.
– Jag vågar påstå att du inte kan höra skillnad på den mikrofonen och de som Sveriges Radio använder. Den får ens röst att låta som Barry White, säger Peter och tillägger att hans Procaster används med ljudkortet Focusrite Scarlet Solo.
Peter funderar lite och tillägger sedan att han har en tredje pryl som han gillar skarpt. Ljudlimpan Sonos Beam.
– En fantastisk lagomprodukt. Den låter helt lagom mycket med lagom bra ljud för lagom stora vardagsrum. Den fungerar bra i sig själv, men vill du ha ännu bättre ljud lägger du till en Sonos Sub också, säger Peter.
Peters köptips: Köp prylar som löser ett problem
Det är lätt att spontanköpa något som ser roligt och spännande ut. Innan du köper den där prylen bör du dock fundera på vilket problem prylen faktiskt löser. Är det ett vardagsproblem som ställer till det för dig, eller är problemet att prylen är lockande, men egentligen inte hjälper dig med något? Kanske ska du hellre bevaka prylen och vänta lite till innan du slår till snarare än att köpa den påstående fot?
När jag frågar om det finns något som han planerar att köpa i framtiden säger Peter att det finns en sak som han väntar på. En OLED-TV med fyrsidig Ambilight-ljusteknik och HDMI 2.1. En sådan TV finns inte än, men Peter räknar med att den kommer under 2021.
Redan till Black Friday så kan han eventuellt tänka sig att köpa ett mesh-nätverk med senaste wifi 6. Om det finns en bra modell till ett riktigt bra pris så klart.
Vi rundar av vår intervju och diskussionen om bra köp och går in mer på ekosystem och att “välja sida”. Xbox eller Playstation. PC eller Mac. Iphone eller Android. Vad föredrar egentligen Peter Esse?
– Att välja sida, om det finns några sidor, drabbar bara en själv, säger Peter.
– Visst kan det finnas anledningar att stanna på ena sidan, men är man teknikintresserad är det osunt att gå och vänta på att “rätt sida” ska släppa den där prylen med saker man vill ha “från andra sidan nu”, fortsätter han.
Peter föredrar just nu mobiltelefoner med Android, men när det kommer till surfplattor är det iPadOS som gäller. Det finns helt enkelt inte lika bra Android-plattor på marknaden menar Peter, och tillägger snabbt att han absolut inte låser in sig.
Urval av prylarna som Peter använder idag
- Mobiltelefonen när Peter är på språng
OnePlus 8 (Intersteller Glow) - Arbetsdatorn med extra skärmar
Apple Macbook Pro 15" + 2 x Apple Thunderbolt Display 27" - Videokameran som används till vloggandet
Black Magic Pocketcam 4K - Robotdammsugarna som håller rent
Roborock S5 Max och Roborock S50 - Tv:n som hänger på väggen och tillhörande ljudsystem
Samsung Q950T och Sonos Beam
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].