Fläktar och luftkonditionering (AC fläkt) – så får du svalka i sommar
Passa på att skaffa en fläkt eller luftkonditionering innan sommarvärmen slår till – här får du tips och råd om hur du väljer rätt.
Stå emot sommarens värmeböljor och få ett behagligt inomhusklimat med fläktar och luftkonditionering (AC fläkt).
Här tipsar vi om fördelar och nackdelar med olika kylmetoder för hemmet. Från de enklaste bordsfläktarna till luftkonditionering på hjul och värmepumpar med kylning.
I sin enklaste form kanske du bara behöver en liten fläkt till kontoret. Eller kanske vill du kontrollera inomhusklimatet i ett större hus? Det finns olika varianter från hundralappen och upp till tiotusentals kronor.
I den här artikeln går vi igenom några av alternativen för dig som vill ha lite svalka i sommar (och kanske värme i höst/vinter). Innan vi går in på de olika lösningarna har vi summerat några frågor du bör fundera på före ditt val.
- Hur stor maximal yta ska kylas? Hur många rum / våningar?
- Behövs smarta funktioner som WiFi-anslutning och app-styrning?
- Ska det gå att kyla, värma och rena luften med samma pryl?
- Finns det plats till en portabel AC eller monterad värmepump?
- Vad blir den långsiktiga kostnaden?
Bordsfläktar och golvfläktar
Det billigaste och enklaste alternativet när du vill ha sommarsvalka är att skaffa en vanlig fläkt. Det finns små varianter för bara hundralappen, upp till runt tusen kronor för mer avancerade modeller.
Fördelen med att ha en eller flera fläktar är så klart prislappen och att de enkelt kan flyttas runt i hemmet. Du kan köpa flera bords- och golvfläktar för samma pris som en enkel portabel luftkonditionering.
Det som talar emot fläkten är att temperaturen inte minskar som med luftkonditionering. Istället skapas en svalkande känsla när luften rör sig i rummet.
I många fall räcker det med en fläkt för att göra sommarvärmen uthärdlig. Men vill du ha riktig, flyttbar kylning så är det portabel luftkonditionering du ska skaffa.
De mer avancerade fläktarna är ofta så kallade pelarfläktar med oscillerande funktion. Det finns även modeller med WiFi-anslutning för styrning med mobilapp och även timerfunktion.
Fördelar
- Billiga att köpa i jämförelse med luftkonditionering och värmepumpar
- Ger en svalkande effekt trots att luften inte kyls
- Behöver inte stå vid fönster eller monteras på vägg
- Små och praktiska att flytta mellan olika rum
Nackdelar
- Kyler inte luften som luftkonditionering gör
- Vissa modeller kan vara svårmonterade
- De mest funktionsrika modellerna kan vara mycket kostsamma
Populäraste bordsfläktarna och golvfläktarna
- Ryobi RCF18-0(2)399 kr
- Ryobi RF18-0(1)687 kr
- Dyson Cool Tower AM07(5)2 790 kr
- Xiaomi Mi Smart Fan 2(10)899 kr
- Nordic Home Culture FT-514(2)390 kr
- Makita CF001GZ1 199 kr
- Nordic Home Culture FT-553350 kr
- Xiaomi Mi Smart Standing Fan 2 Pro1 096 kr
- Nordic Home Culture FT-550(4)495 kr
- Makita DCF203Z1 049 kr
- Smartmi SmartFan 3(16)1 599 kr
- Milwaukee M18AF-0 M181 331 kr
Bästa fläktarna – se vilka experten har valt
Det finns hundratals olika fläktar att välja på – så vad ska man egentligen välja? Vår expert kan segmentet på sina tio fingrar och vet vad du bör titta på. I sin lättlästa topplista avslöjar han de fyra kanske bästa fläktarna som du kan välja idag, från bara några hundralappar och uppåt.
Portabel AC (luftkonditionering)
Med en portabel klimatanläggning sänker du temperaturen i hemmet utan behovet av fasta installationer. Det är billigare än en värmepump med kylning och effektivare än vanliga fläktar.
Det här är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha kylning i alla rum, bor i lägenhet och vill ha en effektivare lösning än den klassiska bords- eller golvfläkten. Dessutom är kostnaden initialt mycket lägre än en värmepump med kylningsfunktion.
En portabel AC har inte lika stort kylningsområde som en värmepump, men med hjul kan den enkelt flyttas runt i hemmet. Du slipper göra åverkan på byggnaden och tysta modeller fungerar utmärkt i sovrummet.
När du använder luftkonditionering bildas kondensvatten. På mindre modeller samlas kondensvattnet i en liten behållare som du tömmer själv. Större modeller har ofta en slang som du hänger ut genom fönstret istället.
Ett alternativ till luftkonditionering är en luftkylare. Istället för kylmedel så används vattenånga för att sänka temperaturen inomhus. Effekten är sämre än med luftkonditionering, men luftkylare är jämförelsevis billiga att köpa och använda.
Fördelar
- Sänker temperaturen på luften
- Kan flyttas mellan olika rum om det behövs
- Gör det lättare att kontrollera inomhusklimatet än med fläktar
- Enkel att ställas undan när den inte behövs
Nackdelar
- Vissa modeller samlar kondensvatten i behållare som måste tömmas
- Betydligt dyrare än fläktar
- Kyler inte lika stora ytor som en fast AC
Populäraste portabla AC-modellerna
- Andersson ARC 2.6 Mobile7 990 kr
- Qlima MS-AC 5002(1)7 422 kr
- Eurom Arctus Nordic Caravan CAC 2.48 368 kr
- Dometic Freshjet 220022 995 kr
- Woods Cortina Silent 12K WiFi(4)4 850 kr
- Woods Cortina Silent 12K(27)4 990 kr
- 18%Whirlpool PACW212CO(3)2 689 kr
- Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW(13)4 895 kr
- 22%Nedis COOL3WT119 kr
- Innova IGPCX-27-13 223 kr
- 12%eeese Alba1 888 kr
- EcoFlow Wave 210 593 kr
Luftrenare – ta kontroll över pollensäsongen
Det är skönt med sval luft under årets varma dagar, men ännu bättre är det om luften är ren också.
Oavsett om du är allergisk eller bara vill bli av med allt damm i luften så är en luftrenare bra för hemmet. Det finns en hel del att tänka på inför köpet, och vi har en guidande artikel som hjälper dig när du ska välja. Visste du att luftrenare som ska stå i sovrummet på natten inte bör låta mer än 30dB?
Läs mer om ljudnivån och annat viktigt om luftrenare vår guidande artikel här.
Värmepump med kylning
Effektivaste alternativet när du vill ha kyla på sommaren och värme på vintern är en värmepump med kylningsfunktion.
Det är den dyraste lösningen i vår lista, men samtidigt den mest långsiktiga för hemmet. En värmepump med kylningsfunktion täcker ett större område i hemmet och gör att du snabbt kan justera temperaturen när du vill.
Smarta värmepumpar har en mobilapp som gör att du kan göra inställningar på avstånd. Perfekt när du varit på exempelvis en resa och vill få rätt temperatur i hemmet innan du kommer hem.
En annan fördel med värmepumpar är att de har inbyggda luftrenarfilter som gör att du får ett behagligare inomhusklimat.
Det som talar emot en värmepump är att den har en fast position i hemmet och att installationen inte får utföras av vem som helst. Kostnaden för att köpa och montera en värmepump är dessutom mycket högre än både fläktar och portabel luftkonditionering.
När du skaffar en värmepump är det viktigt att hålla koll på den maximala kapaciteten, var du kan montera den i hemmet och givetvis om det finns kylningsfunktion.
Det finns många olika varianter som värme och kyler på olika sätt. Rådfråga en fackperson innan du väljer värmepump.
Fördelar
- Kan både värma och kyla luften
- Effektivaste alternativet för att kyla
- Finns modeller med luftrening
- Smarta värmepumpar kan styras med mobilapp
- Täcker störst yta
Nackdelar
- Kräver fast montering
- Kan inte placeras var som helst i hemmet
- Dyraste alternativet
- Fungerar inte i alla hem
Populäraste värmepumparna
- Mitsubishi Electric Hero 2.0 MSZ-LN25VG2* / MUZ-LN25VG2HZ2(5)16 990 kr
- CTC EcoZenith i255H / EcoAir 610M49 470 kr
- Nibe F370(5)54 691 kr
- Nibe S1256 13kW101 824 kr
- Panasonic CS-CZ25ZKE / CU-CZ25ZKE9 988 kr
- Nibe F110(4)26 713 kr
- Panasonic HZ25ZKE17 988 kr
- Panasonic CS-HZ25XKE / CU-HZ25XKE(5)18 990 kr
- Mitsubishi Electric Hero 2.0 MSZ-LN35VG2 / MUZ-LN35VG2HZ(4)17 990 kr
- Nibe F1245 8kW(3)76 962 kr
- Panasonic Aquarea All-in-One 7 kW72 900 kr
- CTC GSi 61298 762 kr
Fläkt med luftkylning (luftkylare)
Ett alternativ som sitter mellan den vanliga fläkten och en portabla AC är en fläkt med luftkylning. Den använder ett kylelement med vatten som fläkten blåser luft igenom, vilket kyler luften och ger en svalkande vind i rummet istället för att bara blåsa runt den befintliga, varma luften.
Det finns även modeller som kan fläkta runt en vattendimma som fuktar luften när det är riktigt torrt. Det är inte lika effektivt som en traditionell luftfuktare, men det ger en skönare känsla när man är i rummet och för sina kronor kan det absolut vara värt det.
Ett tips är att använda destillerat vatten i luftkylaren så minskar du risken för avlagringar och kalk. Ett annat tips är att kolla hur högt luftkylaren låter innan du tar fram plånboken. Det är inte alla modeller som är anpassade för exempelvis sovrummet eftersom de kan låta ganska högt.
En luftkylare behöver inte vara svårare att använda än en vanlig fläkt. Fyll på den tillhörande behållaren med isbitar, kylklampar eller flytande vatten. Placera luftkylaren på en plats som har bra luftcirkulation, exempelvis nära ett fönster. Och sätt igång den – enkelt!
Fördelar
- Svalkar bättre än en vanlig fläkt
- Använder vanligt vatten för att kyla luften
- Hjälper till att öka luftfuktigheten
- Enkel att flytta runt i hemmet
Nackdelar
- Ofta dyrare än en vanlig fläkt
- Inte lika effektiv som en AC
- Tar generellt mer plats i rummet
- Kräver mer underhåll än en vanlig fläkt
Takfläkt
Ett annat alternativ är en snygg takfläkt. Den består av en rotor med flera blad som snurrar och får luften att cirkulera i rummet. Takfläktar är vanligtvis utformade för att vara estetiskt tilltalande och passa in i olika inredningsstilar.
De främsta fördelarna med takfläktar är att de kan hjälpa till att sänka temperaturen i ett rum genom att cirkulera luften, vilket kan minska behovet av luftkonditionering. De kan också bidra till att minska energikostnaderna genom att öka ventilationen och hjälpa till att hålla luften frisk och ren. Dessutom kan takfläktar fungera som dekorativa inslag i ett rum och bidra till att skapa en lugnande och avslappnande atmosfär.
Takfläktar finns i olika storlekar och utföranden för att passa olika rum och behov. De kan ha olika hastighetsinställningar och fjärrkontroller för att göra det enkelt att justera fläktens hastighet och riktning. Många modeller har inbyggda lampor för att erbjuda extra belysning i rummet.
Det är viktigt att installera takfläktar korrekt och att följa tillverkarens instruktioner för underhåll och säkerhet. Tänk på att välja rätt storlek på fläkten för rummet och att placera den på en optimal plats för att uppnå bästa resultat.
Fördelar
- Bättre modeller har både sommar- och vinterläge
- Generellt tystare än luftkonditionering
- Förbättrar rummets luftcirkulation
- Har ofta inbyggd belysning
Nackdelar
- Kräver standardiserad takhöjd för bästa effekt
- Större ytor behöver mer än en takfläkt
- Installationen är mer krävande än andra fläktar
Populärate takfläktarna
- Ledvance SMART+ WiFi1 595 kr
- 10%Philips Amigo takfläkt med LED-belysning1 749 kr
- Maxxfan Deluxe Ceiling Fan3 951 kr
- Reality Leuchten Takfläkt Trondheim, fjärrkontroll, 4 x E27, svart1 045 kr
- Ledvance SMART+ WiFi LED-takfläkt Round1 416 kr
- Farelek Baléares 132cm1 307 kr
- Thermex Silent One multifunktionsfläkt, Ø100, svart2 589 kr
- Texa Design Cetus 132cm(3)4 469 kr
- Texa Design Orion 132cm(2)2 413 kr
- Westinghouse Kingston 105cm1 590 kr
- Ksix Takfläkt Med Belysning Siroco G1 136 kr
- 23%Philips Takfläkt Med Belysning1 449 kr
Så hög kylkapacitet behöver du
Kylkapaciteten eller kyleffekten mäts i watt per kvadratmeter. Normalt är att man utgår från ungefär 80 watt, eller cirka 0,08 kW, per kvadratmeter för bra kylningseffekt. Det betyder att en portabel AC med kylkapacitet på 2,10 kW klarar att kyla ett rum på 26,25 kvadratmeter.
2,10 kW = 2 100 watt. 2 100 watt / 80 watt = 26,25 kvadratmeter
Tänk på att det är den maximala kylkapaciteten. Det är bra att välja luftkonditionering som klarar något större yta än du tänkt dig för att ha lite marginal och effektiv kylning.
När är det mest populärt att köpa fläktar och luftkonditionering (AC fläkt)?
Vår statistik visar att det största intresset för fläktar och portabel luftkonditionering är under sommarmånaderna. Förra året visade vår statistik kraftigast intresseökning mellan den första och sista maj.
Den ökande besökstrenden för fläktar och portabel luftkonditionering börjar redan i mars och börjar inte dala förrän i juni. I juni är intresseminskningen markant med ett stort tapp till juli och sedan planar intresset ut i september och är stadigt lågt under hela senhösten och vintern.
Prismässigt ser vi ingen större förändring under sommarmånaderna jämfört med kyliga januari. Priserna på fläktar har minskat sakta men säkert de senaste åren
Text: Daniel Haaf
Publicerad: 1 juni 2020
Uppdaterad: 4 maj 2023
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.