Prisjakt
Annons

Det här ska du tänka på om objektiv

Med rätt objektiv på kameran är det lättare att ta fotografierna som du vill ha. Det finns många varianter att välja mellan, så det gäller att välja rätt. Här får du tips och förslag så att du kan välja rätt när du köper objektiv till din kamera.

Systemet: Det finns en mängd olika kamerasystem att välja mellan. De flesta tillverkare har sin egen lösning för hur objektiv ska monteras på just deras kameror, och normalt går det inte att fästa objektiv från ett system på ett annat utan adapter. En del kameratillverkare använder dessutom flera olika system, så det gäller att välja helt rätt när du köper objektiv.

Här är några kamerasystem du kan stöta på i butikerna:

  • Canon EF, Canon EF-M, Canon EF-S
  • Nikon F, Nikon 1
  • Leica M, Leica R, Leica S, Leica T, Leica TL
  • Sony A, Sony E

Sensorformat: Det finns olika typer av sensorer på insidan av din kamera. Beroende på vilken typ, exempelvis fullformat och APS-C, så har dessa sensorer en viss storlek. Objektiven som fungerar med din kamera är speciellt designade för att fungera optimalt med just den sensorstorleken.

Objektivtyp: Objektiven är klassade efter vilken brännvidd de har.

  • Fisheye: Extrem vidvinkel med speciell bildeffekt
  • Vidvinkel: 35 millimeter och neråt. Bra för landskap, gruppbilder och gatufotografering.
  • Normal: Cirka 50 millimeter
  • Tele: Från 75 millimeter och uppåt. Utmärkt för porträtt och bröllop.
  • Superzoom: Zoomobjektiv med stort omfång, exempelvis 18-105 millimeter.
  • Macro: Objektiv med extrem närgräns

Brännvidden: Anges i millimeter och avser objektivets förstoringsgrad. Ju lägre siffra (kortare brännvidd) desto mer av motivet får plats i bilden. En högre siffra (längre brännvidd) betyder att du kommer närmare motivet. Kort brännvidd är bra för landskaps- och inomhusfotografering medan lång brännvidd är mer för sport och porträtt.

Brännvidden som anges på objektivet avser användning med en kamera som har en fullformatssensor. I det fallet är ett objektiv på 35 millimeter just det. Om du använder samma objektiv på en kamera med en mindre sensor, exempelvis APS-C, måste du räkna med en förlängningsfaktor. Detta eftersom brännvidden upplevs annorlunda.

  • Fullformat: Det som står på objektivet är det som gäller. 35 millimeter är 35 millimeter, 50 millimeter är 50 millimeter.
  • APS-C: Är mindre än fullformat och brännvidden ökar med 1,5x eller 1,6x beroende på system. 35 millimeter är alltså i praktiken närmare 50 millimeter, och ett 100 millimeter blir ett 150 millimeter.
  • Four Third: Förlängningsfaktorn är 2x vilket dubblar den angivna brännvidden på objektiven för Four Third-kameror.

Zoom eller fast: Ett zoomobjektiv har rörliga linser som gör att du kan ändra brännvidden. Fasta objektiv är låsta till en specifik brännvidd. Fördelen med ett zoomobjektiv är att du får ett större omfång att arbeta med, men med nackdelen att bildskärpan ofta är något sämre än med fasta objektiv. Ett fast objektiv har ofta en större bländare som släpper in mer ljus för en mjukare bakgrundsoskärpa.

Bländaren: Bländaren reglerar mängden ljus som släpps in via objektivets frontlins. En stor bländare ökar ljusinsläppet och ger mjukare bakgrundsoskärpa. En liten bländare gör bakgrunden skarpare, men minskar ljuset som når kamerans sensor. Bländaren anges ofta mellan f/1.2 (stor bländare) och f/22 (liten bländaren). Ju större bländare objektivet har, desto större och tyngre är det.

Vädertätning: Ska objektivet används i tuffare miljöer som är dammiga eller fuktiga är det bra med vädertätning som skyddar optiken. Då minskar risken för fuktskador eller att damm tränger in till glaselementen i objektivet. Vädertätningen kräver att kameran också är det för att vara helt tätande.

Stabilisering: Stabilisering av objektivet gör att du kan ta skarpare bilder med långa slutar tider. Det underlättar när det är dåligt med ljus och du använder objektiv med lång brännvidd. Ibland sitter stabiliseringen i kamerahuset och då behövs det inte i objektivet. I vissa fall kan stabiliseringen i objektivet och kamerahuset samarbeta för ännu bättre stabiliseringseffekt.

Tänk på att tillverkarna använder olika beteckningar för stabilisering i objektiven. Här är några teckenkombinationer du kan titta efter:

  • Canon: IS - Image Stabilisation
  • Nikon: VR - Vibration Reduction
  • Olympus: IS - Image Stabilisation
  • Panasonic: OIS - Optical Image Stabilisation
  • Sigma: OS - Optical Stabilisation
  • Sony: OSS - Optical Steady Shot
  • Tamron: VC - Vibration Compensation

Nämnvärt är att stabilisering inte är bra i alla lägen. Om du placerar kameran på ett stativ måste du slå av stabiliseringen i både objektiv och kamera. Dessutom är tillverkarnas varianter av stabilisering inte lika bra. Första generationens VR-teknik från Nikon är inte lika effektiv som nyare VR II, medan ett Tamron-objektiv kan vara bättre än de båda från Nikon.

Närgränsen: Anger kortaste avståndet mellan ett objekt och frontlinsen på objektivet innan kameran inte längre kan fokusera korrekt. Makro-objektiv har mycket kort närgräns så du kommer riktigt nära. Vanliga objektiv kan i vissa fall ha så mycket som 100 centimeter eller längre som närgräns.

För att komma närmare ett objekt kan objektivet luras genom att använda ett närgränsfilter. Det minskar bildkvaliteten lite, men gör att du kommer närmare objektet. Du kan även använda mellanringar som placeras mellan objektivet och kameran för att öka förstoringsgraden.

Filter: Ett filter monteras längst fram på objektivet för att skydda den främre linsen vid stötar och ge olika effekter. Objektiv kostar ofta många tusenlappar och med ett enkelt UV-filter som skruvas på framför frontlinsen minskar risken för smuts, stötar och repor som kan förstöra objektivet. Tänk på att välja filter av hög kvalitet som inte påverkar kvaliteten på bildresultatet. Storleken på filtret anges i millimeter och är samma som frontlinsens diameter. Vanliga storlekar är från 37 millimeter till 105 millimeter.

Här är några exempel på vanliga filter till objektiv:

  • UV-filter: Det vanligaste filtret som skyddar objektivet och blockerar UV-strålar.
  • Skylightfilter: Fungerar likt UV-filtret, men minskar det ultravioletta ljuset för att ge en rödbrun ton i bilderna.
  • ND-filter: Minskar mängden ljus till kamerasensorn för att kunna fotografera med större bländare i skarpt ljus.
  • Polarisationsfilter: Minskar reflektioner från exempelvis vatten

Motljusskydd: De flesta objektiv har ett medföljande motljusskydd, antingen inbyggt eller som fästs längst fram på objektivet. Skyddet hindrar ströljus som kan ge blänk i bilderna. Det är också ett utmärkt skydd om du skulle tappa objektivet eller stöta till det längst fram. Komplettera med ett bra UV-filter så minskar risken för skador ännu mer.