Prisjakt

Google Pixel 7 & Pixel 7 Pro är här

Det tog hela sex år – men nu finns äntligen Pixel-telefonerna att köpa via svenska återförsäljare. När Google lanserade Pixel 7-serien tidigare i oktober så är telefonerna för första gången officiellt tillgängliga via företagets egna webbutik i Sverige.

Pixel 7

Grundmodellen med lägst pris heter Pixel 7. Det är en mobiltelefon med 6,3-tums OLED-skärm, Googles egna Tensor G2-processor och totalt tre kameror där huvudkameran ståtar med 50 megapixel. Det här är det bästa valet för dig som vill ha en enkel och praktisk mobiltelefon med alla moderna funktioner du kan tänkas önska, men utan att du behöver betala ett premiumpris för det.

Skärmen är helt platt och klarar upp till 90 Hz med upplösningen Full HD+. Du får inte fullt lika ljusstark skärm som i storebrorsmodellen Pixel 7 Pro, men skillnaden är marginell. Under skärmen sitter Tensor G2-processorn som ackompanjeras av 8 GB RAM-minne och 128 GB/256 GB lagring. Batteriet är på 4 335 mAh vilket är betydligt mindre än vad Pixel 7 Pro har.

Den kanske viktigaste skillnaden mot Pixel 7 Pro är att den här telefonen saknar en telelins. Du får en huvudkamera på 50 megapixel, en ultravidvinkel på 12 megapixel samt en selfiekamera på 10,8 megapixel. Videor spelar du in i maximalt 4K-upplösning med 30 fps eller 60 fps.

Viktigt att veta om Pixel 7

  • Skärm: 6,3 tum (1 080 x 2 400 pixlar), 90 Hz, Gorilla Glass Victus
  • Mått och vikt: 155,6 x 73,2 x 8,7 mm, 197 g
  • Batteri och laddning: 4 332 mAh, upp till 72 h batteritid
  • Minne och lagringsutrymme: 8 GB RAM, 128/256 GB lagring
  • Processor: Google Tensor G2
  • Bakre kamera: Vidvinkel (50 mpix), ultravidvinkel (12 mpix)
  • Främre kamera: Ultrabred (10,8 mpix)
  • Video: Upp till 4K med 60 fps, 10-bitars HDR
  • SIM-kort: Dubbla SIM-kortplatser
  • USB, WiFi och Bluetooth: USB-C 3.2, WiFi 6E, Bluetooth 5.2
  • Högtalare: Stereohögtalare

Google Pixel 7 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Google Pixel 7 5G Dual SIM 8GB RAM 256GB

Pixel 7 Pro

Om du vill ha det där lilla extra och är beredd att betala någar kronor mer än vad Pixel 7 kostar – då är det här telefonen för dig. Här får du en större OLED-skärm på 6.7 tum med betydligt högre upplösning och snabbare uppdateringsfrekvens (120 Hz istället för 90 Hz). Du får exakt samma Tensor G2-processor som i Pixel 7, men 12 GB RAM-minne. Lagringsutrymmet är antingen 128 GB eller 256 GB.

En annan stor skillnad mot syskonmodellen är den extra telekameran på baksidan. Den är på 48 megapixel och gör det lättare att ta riktigt snygga porträttbilder och är bra när du vill zooma in på något långt bort. Batteriet är på hela 5 000 mAh och du får upp till 72 timmar eller längre batteritid när du använder det speciella ekoläget. Eller cirka två dagars användning vid normal användning.

Vidare så är Pixel 7 Pro snäppet större rent fysiskt och väger även lite mer. Det gör det möjligt att husera den större skärmen och kraftfullare batteriet. Det är dock marginellt med extra vikt, från 197 g till 212 g, vilket får sägas vara nära omärkbart.

Viktigt att veta om Pixel 7 Pro

  • Skärm: 6,7 tum (1 440 x 3 120 pixlar), 120 Hz, Gorilla Glass Victus
  • Mått och vikt: 162,9 x 76,6 x 8,9 mm, 212 g
  • Batteri och laddning: 5 000 mAh, upp till 72 h batteritid
  • Minne och lagringsutrymme: 12 GB RAM, 128/256 GB lagring
  • Processor: Google Tensor G2
  • Bakre kamera: Vidvinkel (50 mpix), tele (48 mpix), ultravidvinkel (12 mpix)
  • Främre kamera: Ultrabred (10,8 mpix)
  • Video: Upp till 4K med 60 fps, 10-bitars HDR
  • SIM-kort: Dubbla SIM-kortplatser
  • USB, WiFi och Bluetooth: USB-C 3.2, WiFi 6E, Bluetooth 5.2
  • Högtalare: Stereohögtalare

Google Pixel 7 Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 128GB

Google Pixel 7 Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Baksidan på en Pixel 7 Pro med de tre kamerorna och logotypen. Foto: Unsplash

Stöd för WiFi 6E

Om du har en nyare router som stöder WiFi 6E så kan du glädja dig åt att Pixel 7-telefonerna stöder den standarden. Det betyder att du kan dra nytta av alla fördelar som WiFi 6E erbjuder. Bland annat kan telefonen använda det nya 6 GHz-bandet vilket betyder att den slipper slåss om utrymmet bland alla andra, äldre WiFi-prylar som finns på marknaden. Det finns även stöd för Bluetooth 5.2 och USB-C 3.2.

Android 13 direkt ur lådan

Med Pixel 7-serien får du Android 13 direkt ur lådan. Det betyder att du slipper vänta på en uppdatering till den i skrivande stund senaste Android-versionen på marknaden. Google har dessutom utmärkt stöd för uppgraderingar till Android och du bör kunna räkna med att få fram till Android 16 innan Google slutar att uppgradera mjukvaran.

Uppdateringar i fem år

Det är viktigt att mobiltelefonen du köper har bra stöd hos tillverkaren. Det omfattar även mjukvaran som helst ska uppdateras med åtminstone säkerhetsfixar och optimeringar i flera år efter att du köpt telefonen. Google erbjuder upp till fem år med minst säkerhetsuppdateringar efter att Pixel 7-serien började säljas i USA. Det betyder att din telefon får nya uppdateringar till Android fram till oktober 2027.

Snabbladdning och trådlös laddning

Du kan snabbladda din Pixel 7-telefon med upp till 30 watt via den medföljande kabeln för USB-C. För maximal laddningshastighet så måste du ha en strömadapter som stöder USB-PD 3.0 (PPS). Det ingår ingen strömadapter när du köper en Pixel 7-telefon. Du kan ladda telefonerna trådlöst med upp till 23 watt på en Google Pixel Stand eller upp till 12 watt på en vanlig Qi-laddare.

IP68-klassad vattentålighet

Båda mobiltelefonerna är ordentligt vattentåliga enligt klassifikationen för IP68. Det betyder att de klarar både damm och vatten utan att ta skada. Du kan exempelvis tappa mobiltelefonen i badkaret, använda den i regnet eller spilla ett glas vatten över din mobiltelefon utan att den tar skada. Tänk på att alltid undvika väta i största möjliga mån, det finns inga garantier för att vattentåligheten är 100-procentig.

OLED och pOLED

Visste du att Pixel 7 och Pixel 7 Pro visserligen båda har OLED-skärm, men att den senare använder en mer flexibel pOLED-variant? Skillnaden mellan OLED och pOLED är att den senare har en plastfilm istället för glas som skyddar skärmen. Det gör att pOLED är snäppet tunnare och mer böjbar, vilket är nödvändigt för den kurvade designen på skärmen till Pixel 7 Pro. I övrigt är bildkvaliteten helt identisk mellan OLED och pOLED.

Pixel 7-serien får bättre samtalskvalitet med Clear Calling

En stor nyhet om mobiltelefonerna i Pixel 7-serien är att de har fått stöd för "Clear Calling", eller "Klart samtalsljud" på svenska.

Det är en funktion som använder AI-teknik i Tensor G2-processorn för att isolera talet i situationer när det är mycket ljud runtomkring. Exempelvis om du befinner dig vid en bilväg, går förbi en byggarbetsplats eller om barnen är helt vilda i bakgrunden.

För att använda Clear Calling så krävs en mobiltelefon med Tensor G2-processorn. Det betyder att bara Pixel 7 och Pixel 7 Pro har funktionen i skrivande stund. När du använder den senaste versionen av Android och har installerat alla uppdateringar så aktiverar du Clear Calling så här:

  1. Gå till appen Inställningar
  2. Välj Ljud och vibration > Klart samtalsljud
  3. Aktivera funktionen Använd Klart samtalsljud

Svårare än så är det inte. All ljuddata bearbetas lokalt på din mobiltelefon och inget skickas till Google. Varken ljuddata eller samtalsinformation.

Gratis VPN – om du betalar för Google One 2TB

En annan nyhet till Pixel 7-serien är att du får en kostnadsfri VPN-tjänst om du redan betalar för Google One med 2TB eller mer lagringsutrymme.

VPN-tjänsten kostar normalt kring 100 kronor per månad och används för att dölja din IP-adress på internet. Den säkrar även din data när du använder osäkra WiFi-nätverk och gör att andra inte kan se vart du befinner dig.

Större kontroll över makrokameran med Pixel 7 Pro

Google uppdaterar sin inbyggda kamera-app med bättre stöd för makrokameran i Pixel 7 Pro. Istället för att användaren ska förlita sig på den automatiska växlingen mellan normalläget och makroläget så finns nu en manuell inställning för det.

Inställningen är gömd bakom kugghjulsikonen i övre vänstra hörnet nära kamera-appen är aktiv. Där kan du välja mellan att ändra läget manuellt eller att låta appen sköta det åt dig automatiskt. Tidigare var det bara möjligt att växla mellan på och av för det automatiska läget.

Februari 2023-uppdateringen fixar Clear Calling-problem

Den 6 februari släppte Google en ny uppdatering till flera Pixel-telefoner, bland annat Pixel 7-serien.

Uppdateringen för med sig många buggfixar och optimeringar som löser problem som användarna rapporterat de senaste veckorna.

Bland annat ska Clear Calling-funktionen nu fungera som tänkt och utan att göra mobiltelefonen instabil i vissa situationer. En annan förbättring är att Bluetooth-anslutningar med tillbehör är mer pålitliga och kalendrar för arbetsprofiler i Android ska äntligen uppdateras som tänkt i bakgrunden igen.

En sista nyhet är att den som använder ett Braille-tangentbord nu kan göra det på korrekt vis. Tidigare har användare rapporterat att pekskärmsinteraktioner med tangentbordet inte fungerat alls eller bara sporadiskt.

Februari 2023-uppdateringen installerar du direkt via din Pixel-telefon när du får en avisering om att den är tillgänglig. Det kan dröja några dagar innan den syns i just din telefon.

Google Pixel 6a – det billigare alternativet

Om du inte är beredd att slänga ut 7 000 kronor eller mer på en mobiltelefon så ska du spana in Pixel 6a. Den här modellen kostade strax under 5 300 kronor när den släpptes i augusti 2022 och har sedan dess störtdykt i pris till bara 2 990 kronor (prisuppgift den 28 november 2022).

Google Pixel 6a använder första generationens Tensor-processor, har 128 GB lagringsutrymme och ståtar med totalt tre kameror där huvudkameran är en vidvinkel på 12,2 megapixel. Mobiltelefonen spelar in videor i 4K med 60 fps, använder WiFi 6 och har en fingeravtrycksläsare under skärmen.

Det här är ett utmärkt budgetval för såväl stora som små. Perfekt till barnen som behöver en mobiltelefon som håller länge då mjukvaran uppdateras ända till 2027. Dessutom är mobilen vattentålig enligt IP67 vilket gör att den klarar en hel del vatten också. Ett tips är att köpa till både skal och skärmskydd!

Just nu är Pixel 6a förstavalet på vår expertlista över de bästa mobiltelefonerna under 5 000 kronor!

Google Pixel 6a 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Foto: OnePlus

Köptips: OnePlus 10T

Här nya och superheta OnePlus 10T med stor skärm, nya generationens processor och Android 12 direkt ur lådan. En modell som på flera punkter är bättre än OnePlus 10 Pro.

Läs mer om OnePlus 10T här.

Foto: Asus

Köptips: Asus ZenFone 9 5G

Asus ZenFone 9 5G är en nya generationens mobiltelefon med stort batteri som ger lång batteritid, högupplösta kameror på både framsidan och baksidan, samt en kraftfull processor från Qualcomm under skärmen.

Läs mer om Asus ZenFone 9 5G här.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 28 november 2022

Uppdaterad: 7 februari 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den.