Prisjakt

Google Pixel 7a – ny kamera, bättre skärm & trådlös laddning

Äntligen – här är den nya mobiltelefonen som ersätter fjolårets Pixel 6a med högre prestanda och bättre kameror.

Pixel 7a i alla sina färger. Foto: Google

TL;DR

  • Ny mobiltelefon som efterföljer Pixel 6a
  • Förbättrad skärm som klarar 90 Hz
  • Samma Tensor G2-krets som i Pixel 7 och Pixel 7 Pro
  • Förbättrad huvudkamera på 64 megapixel med mycket bättre ljusinsläpp
  • Trådlös laddning
  • Android 13 direkt ur lådan
  • Nära toppbetyg – läs vår expertrecension

Google Pixel 7a är mobiltelefonen du har väntat på

Efter den initiala succén med Pixel 6a så introduceras nu den förbättrade efterföljaren, Pixel 7a. Det här är en mobiltelefon i mellanklassen som ger oss en rad förbättringar och nyheter i serien. Bland annat bättre skärm, längre batteritid och högre prestanda.

Under huven sitter samma Tensor G2-processor som används i syskonmodellerna Pixel 7 och Pixel 7 Pro. Prestandan är bättre än med Pixel 6a, appar som använder maskininlärning och AI känns kvickare och energiförbrukningen har minskat. Ett lyft från förra generationens Tensor-krets som Pixel 6a använder helt enkelt.

En stor fördel med Tensor G2-processorn är att den möjliggör många nya funktioner när du fotograferar och redigerar bilder på din mobiltelefon. En stor del av magin bakom kamerorna i Pixel-serien drivs av den avancerade systemkretsen som bland annat används till funktioner som "Super Res Zoom" och "Photo Unblur" som nyttjar AI för att förbättra bildresultatet.

En annan stor nyhet är att kamerorna har blivit mycket bättre. Borta är den lågupplösta huvudkameran på 12 megapixel som Pixel 6a använder. Istället hittar vi en ny, högupplöst 64-megapixelkamera med 72 procent större sensor som släpper in 44 procent mer ljus. Huvudkameran ackompanjeras av samma ultravidvinkelkamera på 12 megapixel som i föregångaren.

Pixel 7a är vattentålig enligt IP67-klassningen. Den ska alltså klara lättare regn. Foto: Google

Pixel 7a har äntligen en skärm som klarar 90 Hz

Andra nämnvärda detaljerna kring Pixel 7a är den stora 6,1-tums OLED-skärmen med 1080p-upplösning, lagringsutrymmet på 128 GB och RAM-minnet på 8 GB. Färgalternativen är begränsade till mörkgrå, vit, blå och korall. Skärmen klarar en bildvisningsfrekvens på 90 Hz och området kring kamerorna är av aluminium, precis som med Pixel 7 och Pixel 7 Pro.

Där användare av Pixel 6a fick nöja sig med laddning via sladd så kan Pixel 7a äntligen ladda batteriet helt trådlöst. Någon supersnabb laddning är det dock inte tal om. Som mest klarar mobiltelefonen 18 watts laddning med sladd och 7,5 watt med en trådlös laddare. Hela konstruktionen är vattentålig enligt IP67 vilket betyder att mobiltelefonen ska klara både regn och att tappas i vatten.

Google Pixel 7a skeppas med den senaste versionen av Android och får uppdateringar i minst fem år. Det betyder att du bör få åtminstone Android 18 till telefonen i framtiden.

Om du inte behöver det senaste: Pixel 6a är riktigt bra

Så mycket kostar Pixel 7a

Det rekommenderade priset vid lanseringen är 5 690 kronor och modellen kommer till flera svenska återförsäljare som redan säljer Pixel-serien idag.

I skrivande stund kan du köpa föregångaren Pixel 6a för cirka 4 000 kronor. Det betyder att den nya mobiltelefonen är mer än 40 procent dyrare och att du kan spara runt 1 700 kronor om du nöjer dig med fjolårets modell.

De officiella skalen till Pixel 7a kostar cirka 400 kronor, men du kan hitta kompatibla tredjepartsskal kostar hälften så mycket.

Se dagsaktuella priser och återförsäljare för Pixel 7a här.

Google Pixel 7a 5G 8GB RAM 128GB

Alla viktiga specifikationer för Pixel 7a

  • Systemkrets: Google Tensor G2
  • RAM: 8 GB
  • Skärm: 6.1 tums OLED (2 400 x 1 080, 90 Hz)
  • Batteri: 4 385 mAh (18w sladd, 7.5w trådlöst)
  • Selfiekamera: 13 megapixel (f/2.2)
  • Bakre huvudkamera: 64 megapixel (f/1.89)
  • Extra kameror: 13 megapixel ultravidvinkel (f/2.2)
  • Videoinspelning: Maximalt 4K med 60 fps
  • Lagring: 128 GB (UFS 3.1)
  • Trådlöst: 5G (sub-6 / mmWave), WiFi 6E, Bluetooth 5.3, NFC
  • Vattentålighet: IP67
  • OS: Android 13 med Pixel UI
  • Mått: 152 hög x 72,9 bred x 9,0 djup (mm)
  • Vikt: 193,5 gram

Recensioner & tester – det här tycker andra om Pixel 7a

Surfa

Joel på Surfa skriver i sin recension att Pixel 7a är "chockerande bra" och modellen kniper sajtens utmärkelse "Bäst under 6 000 kronor". Bland fördelarna som Joel lyfter fram hittar vi den ljusstarka skärmen, den bra kameran och en kraftfull processor. Några av nackdelarna är den begränsade lagringen och att baksidan av plast är lätt att repa.

Se hela recensionen på Surfa här.

Mobil

Mobil.se skriver att Pixel 7a är "en prisvärd telefon med få kompromisser". I sin recensionen säger de att överföringen från iPhone till Android-telefonen inte var helt problemfri. Modellen leverar mycket från de dyrare syskonmodellerna och att du får en premiumkänsla trots prislappen under 6 000 kronor.

Se hela recensionen på Mobil.

M3

På sajten M3 skriver man att prestandan, kvaliteten och funktionerna är övertygande för prisklassen. De gillar den charmiga designen och smidiga gränssnittet, men gilalr inte den långsamma laddningen och de märkbara budgetdetaljerna. Överlag får Pixel 7a ett bra betyg och recensenten tycker inte att dyrare Pixel 7 har några uppenbara fördelar.

Se hela recensionen på M3.

CNET

Amerikanska CNET hyllar Pixel 7a för den utmärkta kameran och kallar Pixel 7a för en Pixel 7 till ett lägre pris. De gillar designen och den trådlösa laddningen, men ogillar den högre prislappen jämfört med Pixel 6a. De pekar också på att skärmen inte känns ljusstark utomhus och att telefonen får färre uppdateringar än Samsungs motsvarigheter.

Se hela recensionen på CNET.

Wired

Nyhetssajten Wired gillar verkligen prestanden, de utmärkta kamerorna och OLED-skärmen. Däremot är de mer tveksamma till den medelmåttiga batteritiden, fingeravtrycksläsaren som inte är helt optimal att använda och prishöjning från Pixel 6a. Överlag så är de dock riktigt nöjda och ger Pixel 7a ett mycket högt betyg.

Se hela recensionen på Wired.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 10 maj 2023

Uppdaterad: 12 maj 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.