Prisjakt

Guide: Så väljer du rätt blender – bäst i test & bra tips

Planerar du att köpa en blender till köket, men är osäker på vilken modell som är bäst för dig? Eller kanske är du nyfiken på vilka bra tips och råd det finns innan du använder din nya blender första gången? Här hittar du alla tips du behöver!

Blendern är det perfekta köksredskapet oavsett om du vill göra krämiga smoothies, varma soppor eller krossad is till drinken.

Med en blender har du ett mångsidigt verktyg som mixar och krossar allt du lägger i den. Med rätt modell kan du exempelvis mala nötter till mjöl, mixa en smoothie direkt till en praktisk bägare för promenaden eller fluffa till såsen innan den serveras.

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den perfekta blendern.

Vi går igenom de viktigaste egenskaperna, tipsar om de bästa och populäraste modellerna samt avslöjar ett smart knep på hur du rengör din blender enklast..

Populära tillverkare av blenders

Få schysstare deals direkt i din inkorg. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bäst i test – blenders för smoothies

Det kan kosta en ordentlig slant när man väljer sin nya blender och därför är det viktiga att hitta rätt modell för just det du vill göra. Vår köksexpert Paul Allaverdi har testat blenders för att se vilka som är bäst på att göra smoothies. Här tipsar vi om hans tre favoriter. Vill du se alla modellerna på listan så hittar du länken till topplistan längre ner.

1. Hamilton Beach 58911

Toppvalet är Hamilton Beach 58911 med en rejäl kanna av tritanplast, fyra automatiska program och ett lock anpassat för säker påfyllning av ingredienser även när maskinen arbetar.

Hamilton Beach 58911 är inte den starkaste maskinen på topplistan. Däremot använder den styrkan optimalt och du får hela åtta års garanti hos tillverkaren. Visste du att tillverkaren Hamilton har recept för blenders på sin webbsajt? Du hittar dem här.

Den här modellen kostar bara hälften av tvåan på vår lista; utan att kompromissa med kvaliteten, varken på blendern eller resultatet.

Se pris och omdömen för Hamilton Beach 58911 här

2. Blendtec Designer 625

Blendtec Designer 625 är ett riktigt monster till blender med en av marknadens mest kraftfulla motorer. En rejält stark maskin som gör smoothies på nolltid även med stora isbitar och frusna bär.

Det finns fyra program (smoothie, juice, soppa, glass) och sex hastigheter att välja på. Kannan är rejält tilltagen på hela 2,5 liter. Blendtec Designer 625 kostar en hel del, men du får väldigt mycket blender för pengarna.

Se pris och omdömen för Blendtec Designer 625 här

3. Electrolux ESB9300

Electrolux ESB9300 har en stor kanna på hela 2,2 liter och är en toppenmaskin för dig som ofta gör smoothies. Här får du titaniumknivar, en stark motor på 1 200 watt och en lutad konstruktion som hjälper råvarorna att nå knivarna på bästa sätt. Ingen tamper, inga problem!

Blendern har en lättanvänd konstruktion med industriell design och tydliga knappar för alla funktioner. Du får flera förprogrammerade blenderprogram, turboläge och pulsfunktion. Det här är en rejäl pjäs på bordet då Electrolux ESB9300 väger hela 5kg.

Se pris och omdömen för Electrolux ESB9300 här

Vad är skillnaden på blender, matberedare och stavmixer?

Foto: Pixel-Shot, Adobe Stock

Blender

Om du ofta mixar, krossar, vispar, blandar eller mosar grönsaker, frukter och bär så är blendern ett perfekt köksredskap för dig. Blendern består av en bas med motorn och knivarna, en kanna som placeras ovanpå basen och så klart ett lock. Med en blender gör du allt från smoothies till varma såser och soppor. Du kan även krossa is och göra drinkar direkt i kannan. Vissa modeller har kanna av plast medan andra har en tyngre glaskanna. Vissa blenders har behållare som du kan både mixa i och ta med på färden.

Se alla blenders på Prisjakt här

Foto: Starush, Adobe Stock

Matberedare

Matberedaren är ett mångsidigt köksredskap för att mixa, krossa och blanda mer än vad både blendern och stavmixern klarar. Med en matberedare är det busenkelt att exempelvis skiva potatis, hacka lök, riva ost och mycket mer. Du kan även vispa grädde, göra såser och smoothies utan problem. Som allt annat i köket gäller det att du hittar en modell som passar just de saker du vill göra med din matberedare. Vill du göra degar krävs att matberedaren är anpassad för det, eller att du väljer en köksassistent istället.

Se alla matberedare på Prisjakt här

Foto: Goffkein, Adobe Stock

Stavmixer

Stavmixern kan enklast beskrivas som en blender placerad upp och ner. Du har en stav med en motor i handtaget och knivar i änden. Alla ingredienser som ska mixas placeras i en tillhörande kanna som står på ett plant underlag. Du använder därefter knivarna i änden på stavmixern för att manuellt applicera tryck och mixa innehållet. Stavmixern är ett utmärkt köksredskap för att göra smoothies, såser och röror. Med rätt modell kan du även krossa is, men det är långt ifrån alla som klarar det. Kolla noga innan du köper om det är viktigt.

Se alla stavmixers på Prisjakt här

Bästa blendern för smoothies

Planerar du att skaffa en blender för att göra smoothies? Då har vi den perfekta topplistan med de absolut bästa modellerna så att du får med dig rätt blender hem. Vår expert Paul Allaverdi har testat några riktigt bra blenders och tipsar om deras fördelar och nackdelar i ett lättläst test.

Se expertens alla tips här

Glöm inte tillbehören och reservdelarna när du väljer din blender! Går det exempelvis att köpa nya knivar? Foto: Alexander, Adobe Stock

Tänk på detta när du väljer blender – 6 viktiga saker

1. Rotationshastigheten

Hög rotationshastighet på knivarna ökar chansen att du får ett bra resultat när du mixar exempelvis grönsaker eller nötter. Det finns modeller som klarar upp till 45 000 varv per minut, men tänk på att det inte är alltid du vill köra i så hög hastighet. Välj en modell med hög rotationshastighet och steglös hastighetsnivå så är du redo för alla situationer.

2. Motorstyrkan (watt)

En kraftfull motor är viktig när du arbetar med is eller frysta grönsaker och bär. Motorstyrkan anges i watt och ju högre siffra desto starkare är motorn i blendern. Rekommenderat är modeller på 1 000 watt eller högre när du mixar frysta ingredienser och is. Ju kraftfullare motor desto mindre belastas den och hållbarheten ökar.

3. Kannan

Välj en blender med ordentlig kanna i antingen borosilikatglas eller tritanplast. Det säkerställer att du får en tålig och värmebeständig kanna som klarar både hetta och stötar på ett bra sätt. Det är också viktigt att du väljer en blender där kannan har rätt storlek för de rätter du vill göra. Många kannor har volymen 1 liter till 2 liter.

4. Programmen

Hur avancerad vill du att din blender ska vara? Det finns modeller som bara har ett på- och av-läge samt inställning av hastigheten. Och sen finns det lite dyrare varianter med pulskontroll, stegfri hastighetsändring och specialprogram för olika recept, exempelvis om du ska göra smoothies eller andra drycker.

5. Reservdelar

Glöm inte de viktiga reservdelarna! Förr eller senare måste du ersätta delar på din blender, exempelvis om kannan går sönder, en tätningsring inte håller tätt eller om knivarna blir slöa. Det är inte alla tillverkare och modeller som har reservdelar att köpa i efterhand, så kolla noga i förväg vad tillverkaren erbjuder till just den blender du vill köpa.

6. Garantin

Glöm inte att kolla hur lång garantin är hos både butiken och tillverkaren. En ordentlig blender håller i många år om den underhålls på rätt sätt. Det är inte ovanligt att du får fem års garanti eller längre hos tillverkaren, ibland upp till hela åtta år. Tänk på att garantin ofta gäller specifikt för motorn och inte hela blendern.

Blendern är lika bra med färska som frysta ingredienser. Foto: nerudol, Adobe Stock

Köp rätt typ av blender

Miniblender

Den minsta varianten av blender kallas miniblender. Det är kompakta modeller som passar utmärkt för lättare recept och i mindre kök som inte har plats till en fullstor blender. Många miniblenders har dessutom en mindre kanna som du kan ta med på gående fot vilket är perfekt när du vill ett smidigt arbetsredskap men mindre disk.

Blender

Den klassiska blendern är köksredskapet som klarar de flesta uppgifterna med bravur. Den här är betydligt större än miniblendern och gör sig bäst om den alltid får stå framme. Med rätt modell kan du göra allt från att krossa is till att hacka frusna frukter och bär. En blender kan ha flera olika tillbehör som stavmixer och medtagbar kanna.

Powerblender

De kraftfullaste modellerna kallas powerblenders. De har de starkaste motorerna och klarar i princip allt som en blender ska göra och lite till. Det här är det bästa valet för dig som vill göra soppor och inte vill fundera på om motorn eller knivarna klarar vad du vill göra. Powerblendern kostar ofta mer än vanliga blendern men klarar mer.

Vakuumblender

Ett specialalternativ till blendern och powerblendern är vakuumblendern. Den arbetar med råvarorna i ett vacuum genom att suga ut all överskottsluft med hjälp av en inbyggd pump. Det hjälper råvarorna att undvika så kallad oxidering när de mixas i blendern. En vacuumblender fungerar i övrigt som en helt vanlig, klassisk blendermodell.

Därför ska du undvika oxidering när du använder en blender

Oxidering betyder att råvarorna blandas med syre. När råvarorna blandas med syre bryts vitaminer och enzymer ner snabbare vilket betyder att du förlorar en del av fördelen med att göra egna smoothies och liknande. Det här är inte ett problem för de allra flesta, men om du vill få ut det mesta möjliga ur din smoothie så är en vacuumblender kanske rätt för dig.

Glöm inte att kolla vilka program blendern har. De hjälper dig att få ett bra resultat. Foto: Yozik Koshechkin, Adobe Stock

Tillbehören till din blender

Blenders med drickflaska (2GO-flaska)

En del blenders har en tillhörande dricksflaska, en så kallad 2GO-flaska. Den är anpassad så att du kan mixa innehållet i flaskan och dricka direkt ur den. Därmed slipper du extra glas och det blir mindre disk. Många 2GO-flaskor har dessutom tätslutet lock så att du kan ta med innehållet på exempelvis utflykter.

Blenders med tamper

Ibland måste du hjälpa din blender så att innehållet i kannan hamnar vid knivarna så att de vassa bladen kan göra sitt jobb ordentligt. En del blenders har en så kallad tamper som gör det lätt att putta ner innehållet till knivarna, både medan blendern körs och när den är stoppad.

Blenders med vakuumpump

Om du inte vill köpa en vacuumblender direkt så finns modeller med en vakuumpump som tillbehör. Det gäller att kolla noga så blendern du köper faktiskt har en vakuumpump som tillbehör. Med en pump till din blender minskar du risken för oxidering av innehållet. Det gör att du behåller fler näringsämnen och maten håller sig fräschare längre

Blenders med vakuumlåda

En blender med förvaringslåda som vakuumpackar innehållet gör att innehållet håller sig färskt längre. För att vakuumlådan ska fungera måste du ha en tillhörande vakuumpump. Det finns förvaringslådor i olika storlekar, men den vanligaste är på 1,5 liter.

Foto: Goffkein, Adobe Stock

Bästa stavmixern

Med rätt stavmixer får du ett bättre och jämnare resultat i köket. Vår expert Paul Allaverdi har testat några favoriter på marknaden och tipsar om deras styrkor och svagheter. Toppvalet just nu heter Bamix Gastro 200 Professional och är en ordentligt kostsam stavmixer av hög kvalitet. Nackdelarna? Inga som Paul kan hitta. Läs mer om modellen i tipslistan.

Se expertens alla tips här

Våra mest populära blenders på Prisjakt under 2021

1. SMEG BLF01

SMEG BLF01 var den populäraste blendern på Prisjakt under 2021. Modellen har en motoreffekt på 800 watt och kan köras i fyra hastigheter med upp till 18 000 varv per minut. Det finns även tre program för smoothies, iskrossning och pulseffekt.

Under SMEG BLF01 sitter gummifötter som håller den 3,99kg tunga blendern stabilt på underlaget. Kannan är tillverkad av BPA-fri tritanplast och har ett doseringslock med hål för säker användning. Volymen är 1,5 liter. För rengöring finns ett separat program och tillbehören kan köras i diskmaskin.

Se pris och omdömen för SMEG BLF01 här

2. Magimix Power Blender

Med Magimix Power Blender får du en mycket kraftfull blender där motorn har en effekt på hela 1 800 watt. Maxhastigheten är 22 000 varv per minut och modellen fungerar lika bra för iskross som smoothies och soppor i den 1,8 liter stora kannan av termoglas.

Locket har ett doseringsmått och kannan har ett praktiskt handtag för enkel hantering. Det finns flera program för olika recept och även pulseffekt om du behöver det. Vikten är 5,35kg vilket gör Magimix Power Blender rejält tungt jämfört med både SMEG BLF01 och Philips HR3655.

Se pris och omdömen för Magimix Power Blender här

3. Philips Avance Collection HR3655

Philips HR3655 har den kraftfullaste motorn och högst hastighet på vår topplista. Effekten är 1 400 watt och hastigheten når svindlande 35 000 varv per minut. Du kan ställa in blendern med manuell hastighet eller använda de förprogrammerade hastighetsprogrammen.

Kannan av glas rymmer 1,8 liter och det ingår två extra drickmuggar på 600ml som kan tas med på exempelvis utflykter. Knivarna till Philips HR3655 är löstagbara så att de enkelt kan rengöras för hand. Kannan kan du köra i diskmaskinen.

Se pris och omdömen för Philips Avance Collection HR3655 här

Viktigt att tänka på om kannan till din blender

Kanna av glas

En ordentlig kanna av glas håller längre och gör att din blender arbetar tystare. Det är också det bästa alternativet om du ska göra varma såser eftersom plastkannorna (som inte är av tritanplast) ofta inte håller för det. Men tänk på att kannor av glas också mycket tyngre än alternativen av plast, speciellt när du har fyllt den till bredden med en krämig smoothie. De bästa och värmetåliga kannorna av glas använder så kallat borosilikatglas.

Kanna av plast

Om du använder din blender regelbundet och vill bespara dina handleder vikten från en välfylld glaskanna så är en kanna av plast värd att titta närmare på. Bäst är kannor som använder tritanplast då det är värmebeständigt, fritt från BPA och är ett livsmedelsgodkänt material. Det är dessutom rejält tåligt mot stötar och slag.

Vad är borosilikatglas?

Borosilikatglas är ett så kallat eldfast glas som klarar höga temperaturer och är stöttåligt. Den här glastypen är både lättare och tåligare än glaset som normalt används i vanliga dricksglas. Därför är det också normalt lite dyrare att köpa. Borosilikatglas används bland annat till tekannor, kaffeglas, matlådor, värmebeständiga glasformar och provrör.

Enkel rengöring av blendern – så gör du

Det är enkelt att rengöra din blender. Allt du behöver göra att hälla i lite diskmedel och varmt vatten (ungefär halva kannan) och köra med högsta hastigheten i upp till en minut. Därefter sköljer du kannan med varmt vatten så att alla rester försvinner.

Om du har en blender där knivarna kan skruvas av från basen så är det ännu enklare att komma åt med exempelvis en diskborste. Skölj under vatten och diska som vanligt. Tänk på att inte köra knivarna i diskmaskinen om inte tillverkaren uttryckligen rekommenderar det, annars riskerar den nämligen att bli slöa med tiden.

Om du lägger tunga och frysta ingredienser överst så kan knivarna arbeta effektivare. Foto: MW Photography, Adobe Stock

Häll i ingredienserna i rätt ordning

Det är lättare att få ett bra resultat om du häller i ingredienserna i rätt ordning. Häll i vätskan först, följt av torrvaror och salladsblad. Därefter häller du i lite tyngre ingredienser som färsk frukt och grönsaker. Sist av allt ska du använda isbitar och frysta ingredienser.

En fördel med att hälla i de tunga ingredienserna sist är att de hjälper att tynga ner de lättare sakerna. Det gör att knivarna kan arbeta optimalt och du minskar risken att blandningen inte blir bra på grund av luftfickor. Om det ändå inte hjälper kan du använda en tamper för att pressa ner ingredienserna till knivarna.

Ordningen du ska tänka på

1. Vätska (vatten, mjölk, juice, yoghurt)

2. Torra varor (gryn, kryddor, pulver)

3. Salladsblad (spenat, kål, örter)

4. Frukt och grönsaker

5. Isbitar och frysta ingredienser

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
4 januari 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Foto: Nmerelize, Adobe Stock

Så väljer du rätt våffeljärn till våffeldagen

Ett slarvigt uttal gav oss vårens godaste tradition: våffeldagen. Här får du råd inför köpet av våffeljärn och smakfulla tips som (g)räddar fikastunden.

Läs allt om hur du väljer rätt våffeljärn här

Foto: leungchopan, Adobe Stock

Airfryern – årets hetaste kökstrend

Vad är en airfryer och hur använder du den? Matbloggaren Åse Falkman Fredrikson delar med sig av sina bästa råd och recept. Det här är en oväntat mångsidig köksapparat.

Läs vår intervju och allt om airfryertrenden här