Prisjakt

Guide till brandsläckare – så väljer du rätt

Välj rätt brandsläckare till hem och bil. Här guidar vi dig till rätt modell och tipsar om de populäraste modellerna just nu.

Har du en brandsläckare hemma och i så fall – när senast kontrollerade du att den fungerar? Eller kanske saknar du brandsläckare helt, men funderar på att köpa en?

I den här guidande artikeln hjälper vi dig att hitta rätt brandsläckare för ditt hem och bilen. Vi ger råd kring hur den används på bästa sätt samt tipsar om fler prylar för hemmet som gör vardagen lite säkrare.

Har du egna tips och råd om brandvarnare? Skriv en rad till oss och berätta!

Alla vanliga brandsläckare ser i princip likadana ut. Foto: Tak-Kei Wong, Unsplash

Pulversläckare (ABC-släckare)

Pulversläckare är det bästa valet för både hemmet och bilen. Det är en mångsidig brandsläckare som klarar flera typer av bränder och har lång räckvidd. Det är släckaren med bäst släckeffekt per kilo släckmedel och den fungerar utmärkt även när det är riktigt kallt.

För att täcka behovet hemma behövs en pulversläckare på cirka 6 kg. Är det för tungt kan du välja att ha två släckare på 3 kg vardera istället. Pulversläckare är extra bra eftersom släckmedlet inte leder ström. Det betyder att du kan släcka bränder i dina elektriska apparater, som datorn och tvn.

Se alla pulversläckare här.

Koldioxidsläckare/Kolsyresläckare (B-släckare)

Kolsyresläckaren använder ett släckmedel som är gasformigt. När det tränger ut genom munstycket omvandlas det till vätska. Innehållet är koldioxid som fungerar med brand i vätskor som olja.

Eftersom koldioxid inte leder elektricitet kan den även släcka elektriska apparater. Det här är en släckare som är bäst lämpad för resturangkök, eller för att släcka brand i elcentraler och dylikt.

Viktigt att tänka på om kolsyresläckare är att innehållet är extremt kallt, hela -79 grader celcius. Den har även mycket kort kastlängd på upp till tre meter. Kolsyresläckare är mycket vindkänsliga och bör därför inte användas utomhus.

Se alla kolsyresläckare här.

Skumsläckare (AB-släckare)

Skumsläckare använder vatten med ett speciellt tillsatsmedel för högre släckeffekt. Släckaren passar extra bra mot brand i fibröst material, exempelvis trä och papper. Även textilier och brännbara vätskor som olja och bränslen (bensin, disel) kan släckas med en skumsläckare. Det är inte alla skumsläckare som får användas mot elektrisk utrustning. Kolla vad som gäller just din släckare.

Eftersom skumsläckare normalt använder miljöfarligt medel, så kallade fluortensider (PFAS) är de inte vida sålda idag. I takt med att befintliga släckare byts ut återvinns de och ersätts med nya, miljövänliga vätskesläckare (A-släckare) med längre räckvidd.

Se alla skumsläckare här.

Vätskesläckare (A-släckare)

Vätskesläckare är en nyare variant som framför allt innehåller vatten, men också ett miljövänligt tillsats som ökar släckeffekten jämfört med vanligt vatten. Räkna med att en vätskesläckare har ungefär dubbelt så hög släckeffekt som en vattensläckare. Anledningen är tillsatsen som sänker ytspänningen och ökar kyleffekten markant.

Den här typen av släckare används framför allt på fibrösa material. Det betyder att alla former av textilier, trä och papper kan släckas med vätskesläckare. Kastlängden är mellan 4 och 5 meter. Vätskesläckare är känsliga för frost och ska inte förvaras utomhus eller andra kalla utrymmen.

Se alla vätskesläckare här.

De olika klasserna för brandsläckare

Det finns fem olika klasser av brandsläckare. Beroende på vilken du väljer klarar den att släcka olika material och specifika situationer. Vissa släckare är exempelvis anpassade för att hantera brand i elektriska apparater, andra klarar fett och vissa brandsläckare klarar metaller som magnesium.

Den vanligaste och mest använda brandsläckaren är pulversläckaren, en så kallad ABC-släckare som klarar glöd, vätska och gas. Den är mångsidig och passar bra i de flesta hem samt i bilen.

Klasserna: A, B, C, D och F

  • Klass A: Glödbrand
  • Klass B: Vätskebrand
  • Klass C: Gasbrand
  • Klass D: Metallbrand
  • Klass F: Fettbrand

Så här använder du en handbrandsläckare

  1. Dra ur säkringen rakt ut.
  2. Lossa slangen från hållaren.
  3. Rikta munstycket mot basen på lågorna
  4. Ställ dig inom kastavståndet för brandsläckaren
  5. Tryck in handtaget helt.
  6. Töm hela

Det finns vissa variationer beroende på brandsläckare. Kolla manualen för just den brandsläckare som du har hemma. Ett tips är att kolla hur brandsläckarna på exempelvis kontoret eller skolan fungerar så att du vet om det uppstår ett skarpt läge.

Foto: chanphoto, Unsplash

Så ofta ska du kontrollera brandsläckaren

Det är viktigt att du kontrollerar dina brandsläckare regelundet. Annars är risken att de inte fungerar korrekt när det är skarpt läge.

Vätskesläckare ska kontrolleras vart femte år medan pulversläckare och kolsyresläckare ska kontrolleras vart tionde år. Du kan göra det själv, men bäst är att låta en auktoriserad verkstad kontrollera släckaren.

Gör en visuell kontroll av släckaren enligt listan här invid. Om du är det minsta osäker ska släckaren lämnas in för service och kontroll, alternativt ersättas direkt.

Så kollar du brandsläckaren

  • Kontrollera att slangen är hel. Det får inte finnas några sprickor i materialet.
  • Tryckmätaren ska stå på grönt. Knacka försiktigt på glaset så att visaren inte har fastnat.
  • Kontrollera att plomberingen sitter kvar.
  • Säkerställ att brandsläckaren inte har några andra, synliga skador.
  • Pulversläckare kan vändas några gånger åt sidorna så att innehållet glider fritt.

Viktigt att tänka på om brandsläckare

Räckvidden

En bra brandsläckare når fem till sju meter beroende på hur stark vinden är. Det är viktigt med lång räckvidd för att du ska kunna hålla säkert avstånd till elden, samtidigt som släckningsförmågan är god.

Hållbarheten

Det kan kosta många hundralappar att köpa en stor brandsläckare. Men tänk på att hållbarheten är lång. Upp till 15 år är möjligt om den förvaras torrt och svalt. Ett tips är att kontrollera släckaren en gång var femte år.

Minst en, gärna två

Har du två våningar där du bor? Då ska du ha två brandsläckare i hemmet – en på nedervåningen och en på ovanvåningen. Släckarna ska vara enkla att hitta när de behövs. Tänk på att tiden aldrig är på din sida när det brinner.

Fungerar en gång

Brandsläckare används bara en gång, sen måste de bytas ut helt. Tidigare gick det ibland att fylla på innehållet, men idag ersätts normalt hela släckaren. Även om du bara använder en liten del av innehållet.

Placeringen

Ställ brandsläckaren synligt och lättåtkomligt. De är där för att användas när det behövs och måste kunna hittas av alla. Det gäller även brandfilt som är ett bra brandskydd i alla kök. Brandsläckare i publik lokal måste vara utmärkt med skylt.

Användningen

Det är viktigt att du verkligen träffar branden med en skumsläckare medan pulversläckaren även är effektiv om du inte är rakt på. Oavsett typ av brand ska du försöka träffa basen på lågorna och inte sluta förrän du är helt säker att branden är släckt.

Prylarna du måste ha i beredskap hemma

Det är alltid bra att vara förberedd inför oförutsedda händelser. Speciellt om man är en barnfamilj. Med rätt prylar i hemmet är det lättare att hantera strömavbrott och brist på vatten. Här är praktiska saker att ha hemma i beredskap och för utflykterna med familjen.

Se våra tips på beredskapsprylar här.

Nödprylarna du måste ha i bilen

Har du allt i bilen som behövs om det uppstår en krissituation? Kan du exempelvis hålla värmen om bilen fastnar i en snöstorm på motorvägen? Här är nödprylarna du måste ha i bilen hela året.

Läs går guide till nödprylar för bilen här.

Kompletterande prylar för brandsäkerhet hemma

FAQ

Upp till 15 år håller en brandsläckare om den förvaras på rätt sätt.

En pulversläckare. Den är ABC-klassad vilket täcker allt du kan behöva släcka hemma.

Gör en översyn vart femte år på brandsläckaren du har hemma.

Rekommenderat är en brandsläckare på 6 kg eller två på 3 kg vardera.

Just nu är det Solstickan Pulversläckare på 2 kg. Det är en pulversläckare som är ABC-klassad för användning i hemmet.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 18 januari 2024

Uppdaterad: 18 januari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.