Prisjakt

Guide till brandvarnare – så väljer du rätt

Har du tillräckligt många brandvarnare i hemmet och kollar du om de fungerar tillräckligt ofta? Läs allt om brandvarnare och hur viktiga de är här.

Visste du att var femte hushåll* säger att de har för få brandvarnare i hemmet? Att ha rätt antal och montera dem optimalt kan ge dig de extra sekunder som behövs för att alla ska ta sig ut säkert vid en brand. Här går vi igenom de olika varianter av brandvarnare som finns, tipsar om hur du monterar dem på bästa sätt och ger andra bra råd.

Har du egna tips som du vill dela med dig av? Skriv en rad och berätta!

Du måste ha minst en (helst fler) brandvarnare i hemmet. Foto: The Toidi, Adobe Stock

Optisk brandvarnare med temperaturvarnare är bäst

I princip alla brandvarnare som säljs idag är optiska. De har en fotocell som känner av störningar från rökutveckling och reagerar mycket snabbt, även om det bara pyr i plast eller papper. Det betyder att du får extra tid på dig att släcka eller lämna bostaden jämfört med joniska brandvarnare. 

Brandvarnare med temperaturvarnare detekterar temperaturhöjningar och ger extra snabb varning. De kompletterar den optiska varnaren, men får aldrig användas enskilt. Du kan välja att köpa en brandvarnare som har båda i samma enhet, eller två separata beroende på vad som passar bäst.

Merparten av alla brandvarnare använder ett batteri. Det finns nätanslutna modeller som använder 230V, men även dessa måste ha ett backupbatteri för att vara godkända. Nätanslutna brandvarnare får inte använda stickkontakt utan måste anslutas direkt till elcentralen.

Så många brandvarnare behöver du

Antalet brandvarnare bestäms av hur din bostad ser ut och hur många ni är i familjen.

Har du två våningsplan måste du ha minst en brandvarnare per plan. Är det en bostad på 60 m2 eller mer ska du ha minst två barnvarnare och de får inte ha mer än 12 meter mellan sig.

Ett tips är att använda brandvarnare som är seriekopplade. Det betyder att de pratar med varandra och om en börjar varna går en signal till de andra så att alla tjuter. Det är extra viktigt i bostäder med exempelvis källare eller vindsvåning där man kanske inte hör en brandvarnare i normalfallet.

Har du flera sovrum med elektronik och laddning på natten ska du ha en brandvarnare i varje sovrum. Speciellt viktigt om det sover personer där.

Så placerar du brandvarnaren rätt

Brandvarnare placeras i taket och helst mitt i rummet. Undvik att placera brandvarnaren närmare än 50 centimeter från en vägg (om du inte måste montera den på väggen så klart) och helst en bit från eventuell ventilation.

Du kan placera brandvarnaren på en vägg när det behövs. Montera den cirka 15 centimeter från taket. Tänk på att en väggmonterad brandvarnare kan vara långsammare på att varna än om den satt i taket.

Positionera brandvarnare utanför köket, i vardagsrummet, sovrummen och eventuellt källare / vindsvåning om bostaden har sådana.

Testa brandvarnaren regelbundet! Foto: Zigmar Stein, Adobe Stock

Kontrollera brandvarnaren regelbundet

Ett vanligt fel många gör är att montera brandvarnaren och sen glömma bort att testa den med jämna mellanrum. Att förutsätta funktionaliteten är livsfarligt och du bör göra regelbundna kontroller av alla brandvarnare i hemmet.

Testa alltid brandvarnaren när den är ny ur lådan. Därefter minst en gång varje månad. Du ska även testa brandvarnaren när du har bytt batteriet, om du har varit bortrest under en längre tid och när du torkat av den.

Alla godkända brandvarnare har en knapp för att testa funktionaliteten. När du håller in knappen tar det någon sekund, därefter ljuder varnaren precis som när den varnar på riktigt. Då vet du att inte bara batteriet är bra, utan även att sirenen fungerar.

Seriekopplade brandvarnare

Seriekopplade brandvarnare kostar generellt mer än den klassiska, enklare brandvarnaren, men är också betydligt säkrare för dig som har en större bostad.

Fördelen med seriekopplade brandvarnare är att om en larmar – då larmar alla som är sammankopplade. Det är alltså lättare att höra när det larmar. Framför allt är det viktigt med den här typen av varnare om du har källare eller vindsvåning där brandvarnaren normalt inte hörs tydligt.

Hur många brandvarnare som kan seriekopplas och hur du gör beror från modell till modell. Exempelvis kan vissa modeller från Origo bygga ett nätverk med hela 30 varnare i samma serie.

Foto: Tak-Kei Wong, Unsplash

Alla hem måste ha en brandsläckare

Har du en brandsläckare hemma? Eller åtminstone en brandfilt i köket? I den här artikeln tipsar vi om allt du måste veta om handbrandsläckare och hjälper dig i valet. Visste du exempelvis att släckaren bör vara minst 6 kg för hemmet? En bra brandsläckare räddar liv – läs allt om hur de fungerar via länken här.

Läs allt om brandsläkare för hem och bil här.

Tänk på detta om brandvarnare

Dammskydd

Damm kan göra din brandvarnare opålitlig och göra att den falsklarmar. Ett tips är att skaffa en modell med dammskydd eller åtminstone dammsuga av den årligen för att minimera riskerna.

Seriekoppling

Seriekoppling av brandvarnare betyder att alla anslutna enheter larmar samtidigt när en går igång. Det gör det lättare att bli varnad i tid om det börjar brinna i exempelvis källare, vind eller bakom stängda dörrar.

Pausknapp

Alla brandvarnare har en testknapp, men visste du att många modeller har en pausknapp för situationer när den falsklarmar? Exempelvis om du steker något flottigt och köksvarnaren går igång. 

Batteritiden

Batteritiden skiljer stort mellan olika modeller, från 1 till 10 år. Ha alltid extra batterier hemma för snabbt byte. Kolla vad som gäller för brandvarnaren du önskar köpa. Vissa enheter har inbyggt batteri.

Frekvensen

Brandvarnare som är sammankopplingsbara ska använda säkerhetsfrekvensen 868 MHz. Det är det absolut vanligaste, men håll koll så att du inte stöter på en modell som använder den allmäna frekvensen 464 MHz.

Brandvarnardagen 1 december

Brandvarnardagen är en livsviktig dag som alla bör känna till. Det är en temadag som uppmanar alla att se över sina brandvarnare med nya batterier, rengöring från damm och generell säkerställan att det finns rätt mängd varnare i hemmet.

FAQ

Om du hör ett pipande ljud från brandvarnaren med ungefär en minuts mellanrum är det dags att byta batteriet. Alternativt om batteriet är inbyggt måste du ersätta hela brandvarnaren.

Optimal placering är mitt i rummet i taket med minst 50 centimeter till väggen. Måste du montera på en vägg ska brandvarnaren sitta 15 centimeter från taket. Undvik placering nära ventilation.

Antalet brandvarnare bestäms av bostadens storlek, antalet rum och hur många som bor i hushållet. Räkna med minst en brandvarnare per 60m2 för enklare hem. Har du många sovrum bör det finns en varnare per sovrum samt vid köket, allra minst.

Alla brandvarnare som är godkända för försäljning inom EU har CE-märkningen SS-EN 14604 samt en prestandadeklaration. Säkerställ att båda finns när du köper din varnare.

Brandvarnare sorteras som elektronikavfall på återvinningsstationen. Om batteriet är bytbart tar du ut det och lägger i batteriavfallet.

Den 1 december varje år.

* Källa: Folksam

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 18 januari 2024

Uppdaterad: 18 januari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.