Prisjakt

Guide till regnkläder och regnställ

Låt inte regniga och blåsiga dagar hålla dig från roliga utomhusaktiviteter. Med ett bra regnställ håller du dig både torr och varm, trots hällregn och starka vindar. Här guidar vi dig till rätt regnställ för alla lägen. Oavsett om du ska ut på vandring, springer ärenden på stan eller pendlar till jobbet – vi vet vilka regnkläder som är bäst för dig.

Fem tips – så väljer du rätt regnkläder

  • Vattenpelare: En hög vattenpelare (anges i mm) betyder bättre vattentålighet. Gör inte misstaget att köpa regnkläder med för låg vattenpelare. Då klarar de kanske inte det värsta ruskvädret du behöver gå ut i.
  • Andningsförmåga: Regnkläder med god andningsförmåga (anges i g/m2/dygn) minskar risken att du kyls ner av svett. Ju högre tal desto bättre klarar materialet att släppa ut fukt från insidan.
  • Detaljerna: Tejpade eller svetsade sömmar, tätade dragkedjor, möjligheten att dra åt kring armar och ben. Detaljerna gör skillnaden! Kolla så att regnkläderna har allt du behöver.
  • Passformen: Bra regnkläder sitter ordentligt, utan att strama när du sitter ner. Testa passformen ordentligt med fler rörelser än att bara stå och gå.
  • Reflexer: Med reflexer syns du tydligare i trafiken. Se till att dina nya regnkläder har tydliga reflexer på armar, ben och luva. En ryggsäck ska inte kunna täcka alla reflexer från att synas.
Foto: alesiaskaz, Unsplash

Vattenpelaren avslöjar hur vattentåliga kläderna är

Alla regnkläder har någon form av tålighet mot vatten, men det är inte alla som står emot kontinuerligt hällregn. Det skiljer stort i hur mycket väta som regnkläder klarar och du tar reda på hur tåliga de är genom att kolla efter vattenpelaren.

Vattenpelare är en siffra som anger hur högt vattentryck materialet i regnkläderna klarar innan det börjar läcka in vatten. Ju högre siffra, desto tåligare kläder. Det är inte bara vattenpelaren som avgör om regnkläderna är bra eller inte, men det ger en bra indikation på hur ruskigt väder de klarar.

Över 10 000 mm indikerar att kläderna är vattentäta och klarar kraftigt regn i flera timmar. Under 2 000 mm indikerar att materialet är vattenavvisande och inte vattentätt.

Kom ihåg att även om själva materialet inte släpper igenom vatten så finns andra ställen på regnkläderna som kan göra det. Det gäller att kolla hur bra sömmarna är och om dragkedjorna är tejpade.

Läs mer om vattenpelare och vattentäta material här.

Detaljer som sömmar och dragkedjor är skillnaden

Det är inte bara vattenpelaren som spelar stor roll i valet. Du måste även kolla detaljerna eftersom de har en stor, avgörande roll för hur bra eller dåliga regnkläderna är i praktiken.

Om sömmarna är undermåliga kommer de att läcka in vatten exempelvis. Det gäller även för dragkedjor och knappar. Kontrollera att alla dragkedjor har en så kallad "placket" som stoppar vattnet; ett skyddande lager med tyg ovanpå dragkedjan.

Det är viktigt att du kan dra åt kring armar och ben så att de är korrekt justerade. Det hjälper dig att få ett tätslutande plagg vid skorna och händerna.

Vattentät, vattentålig eller vattenavstötande

Det pratas ofta om att regnkläder antingen är vattentäta, vattentåliga eller vattenavstötande. Men vad är egentligen den praktiska skillnaden?

Enkelt förklarat är att helt vattentäta regnkläder inte släpper igenom något vatten alls. Alla sömmar är ordentligt tejpade och tätade. Det här plagget står emot stora mängder vatten och vind. Ofta används ett material som kallas PU-väv.

Vattentåliga regnkläder är inte helt vattentäta och bör inte användas i kraftigt hällregn. De kommer att läcka in vatten, förr eller senare. Exakt hur tåliga de är anges av vattenpelaren. Spannet här är stort, så det gäller att ha koll.

Regnkläder som är vattenavstötande har en mycket låg vattentålighet. Här pratar vi en låg vattenpelare och du får räkna med att ihållande regn tränger igenom materialet snabbt. Du blir helt enkelt blöt om du står kvar i regnet.

Foto: andretaissin, Unsplash

Olika material i regnkläder – galon och membran

Det finns många olika material i regnkläder. Vanligt är kanske PU-material som är en mjuk plast med mycket bra vattenmotstånd. PU är en förkortning av Polyuretan och är mycket slitstarkt samtidigt som det är fritt från PFAS-kemikalier och PVC. Populäraste PU-materialet är galon som finns i många regnkläder.

Regnkläder i galon

Fördelen med regnkläder i PU-material, och framför allt galon, är att de är 100 procent vattentäta. Det kommer inte in något vatten överhuvudtaget genom materialet. Det är bra för dig som ofta står i hällregn. Mindre bra om du vill ha regnkläder som ventilerar överskottsvärme på ett bra sätt. Med galonkläder riskerar du att fukt stannar innanför kläderna vilket kyler ner kroppen och i värsta fall kan du börja frysa.

Regnkläder i membran

Regnkläder i membran är ett alternativ till PU-material. Fördelen med membran är att de är mer ventilerade än galon vilket är bra när du använder lager på lager-metoden för att hålla värmen. Däremot är membran inte 100 procent vattentätt, men oftast håller materialet riktigt bra även mot tyngre regnmängder. Vanliga membran är Gore Tex och McKinley Exodus.

Regnkläder med andningsförmåga

Det är viktigt att dina regnkläder kan andas. Vad det betyder är att fukt på insidan kan ventileras ut så att det inte blir blött och kallt.

Andningsförmågan anges i hur många gram vätska per kvadratmeter som materialet kan släppa igenom under 24 timmar. Du ser hur bra förmågan är genom att hitta ett angivet tal för "g/m2/dygn". Material med riktigt bra andningsförmåga har mellan 10 000 och 20 000 g/m2/dygn.

Andningsförmågan kan även anges som ett RET-värde. Här är ett värde under 20 RET samma som god andningsförmåga. Det är alltså en så låg siffra som möjligt som gäller.

Läs mer om andningsförmåga i olika material här.

Foto: nck, Unsplash

Ta hand om dina regnkläder & skötselråd

Om du skaffar regnkläder av hög kvalitet och tar hand om dem så ökar chansen att du inte behöver köpa nya på många år. Du kan vara lugn, det krävs inte mycket för att hålla regnkläderna rena, även om de har blivit rejält smutsiga. Här är några enkla skötselråd för både PU-material / galon och membran.

  • Skölj av regnkläderna med ljummet vatten om de är riktigt smutsiga
  • Lätt smutsiga kläder kan torkas av med en mjuk trasa eller borste
  • Om du vill tvätta kläderna ska du alltid följa tvättråden
  • Förvara regnkläderna hängande
  • Vänd regnkläderna ut och in så torkar de snabbare
  • Undvik att torka regnkläder i torktumlare och torkskåp

Förr eller senare kommer materialet i regnkläderna behöva impregnering. Hur du gör beror på materialet, men ofta handlar det om att spraya med ett impregneringsmedel som är anpassat för materialet i fråga.

Regnkläder eller regnställ

Vad är skillnaden på regnkläder och regnställ? Du har säkert stött på båda någon gång i sökandet efter bra utomhuskläder – men hur skiljer de sig åt? Skillnaden är mycket enklare än du kanske tror.

  • Regnkläder är ett samlat begrepp som omfattar alla typer av kläder som skyddar dig från regn och vind. Det inkluderar regnjackor och regnbyxor, regnponchos. Ibland menas även regnstövlar och andra, vattentäta skor.
  • Regnställ i sin tur är mer specifikt och menar endast hela set av regnkläder. Som en en regnjacka med matchande regnbyxor. Eventuella skor räknas inte in i regnställ.

Frågor och svar om regnkläder

Vattenpelare på 10 000 mm och högre indikerar att materialet klarar mycket stora mängder vatten utan att läcka. Det är alltså bra för dig som ska vara ute i exempelvis kraftigt regnoväder.

Vattenpelare på 5 000 mm klarar rejält med vatten, men är inte helt vattentätt för riktigt kraftigt regn. Du kan räkna med att vara torr så länge det är måttlig regn, men du bör inte sätta dig i vattenpölar eller stå i hällregn.

Både Gore Tex och Gore Tex Pro har en vattenpelare på minst 28 000 mm. Det betyder att materialet är extremt motståndskraftigt mot vatten.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 2 januari 2024

Uppdaterad: 2 januari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.