Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Abborren kan många gånger upplevas vara en väldigt nyckfull fisk, och om du fiskar i ett vatten som du aldrig tidigare har besökt så kan det vara en rejäl utmaning att få napp. I den här guiden kommer jag att ge några tips på vad man kan göra för att förbättra sina chanser till fångst. Jag har även skrivit en lista med fiskespön särskilt lämpade för abborrfiske som ni gärna får kolla in när ni läst klart guiden.
Läs på om vattnet
Att läsa på om vattnet innan man åker ut kan vara en bra ide för att öka fångstchansen rejält. Du kan använda dig av ett sjökort, det är en karta som visar information om djupet i ett vatten. Genom att läsa av ett sjökort kan man bilda sig en bättre uppfattning om området man tänkt fiska på. En bra och gratis sida för detta är Eniros Sjökort. Där kan man hitta värdefull information, t.ex om det finns ett större grundområde i en vik där vattnet blir varmt snabbare än andra områden (abborren gillar varmt vatten). Eller kanske hitta en intressant brant till en djuphåla där abborren kan tänkas söka skydd i sin jakt på betesfisk.
Läs på om abborrens levnadsvanor
Det är en viss skillnad att fiska abborre på sommaren och att fiska abborre på t.ex. hösten eller våren. Det är därför bra om man tar sig tid att lära sig abborrens levnadsvanor under de olika perioderna. På sommaren finns abborren i stort sett över hela sjön, gärna i närheten av stim med betesfisk och i strömsatt vatten. På våren, då abborren vill lägga sina ägg, håller den till på stenbotten på ca 1-4 meters djup. Oavsett vilken årstid du vill fiska abborre på så är det bra att ta reda på var abborren är just då. Sök på nätet, läs böcker och prata med fiskekompisar för att få mer kunskap om abborren.
Leta efter måsdyk
På sommaren kan abborren jaga upp betesfisk från botten upp mot ytan. Detta skapar ett smörgåsbord för måsar som mer än gärna dyker ner på den redan jagade betesfisken. Om du ser måsarna dyka på en koncentrerad yta på sjön så betyder det ofta att abborren är där. Det skadar inte att då åka dit och testa några kast på det området. Har man turen på sin sida så har måsarna visat vägen till ett stort stim med jagande abborre, och vill det sig riktigt väl så kan man uppleva ett race med många fångade abborrar på kort tid.
Planera ditt betesval
Det finns många fiskare som anser att betesvalet är helt avgörande för ett lyckat fiske, medan det finns andra som påstår att hitta fisken är det väsentliga. Vad man än väljer att tro på så kan det vara bra att planera sitt val av bete i förväg. Ta gärna med dig både naturliga och onaturliga färger, ett gäng beten som går djupt men även grundgående beten. Se till så att du är förberedd på de flesta situationer som kan uppstå, och om du har en fiskekompis med dig kan det vara bra att fiska med helt olika beten. På så sätt har ni en bra variation tills ni knäcker koden för dagen. Kolla in listan med fiskedrag för den nyinvigne fiskaren för bra tips på beten.
Införskaffa ett ekolod
Om du fiskar från båt så är ekolodet ett verktyg du gärna vill ha. Ett ekolod skickar ut en signal från en givare som sitter på båten. Signalen når hela vägen till botten och registrerar allt mellan båt och botten som ett eko som sedan visas på en skärm i båten. Att använda ett ekolod för att få reda på exakt djup och bottenstruktur är väldigt vanligt inom många olika typer av fisken. Ekolodet är dina ögon under vattnet och det finns väldigt mycket att lära sig om sitt vatten när man analyserar det med hjälp av ett ekolod.
Jag är en fisketokig kille som har fiskat så länge jag kan minnas och har bedrivit fiske i många olika former. Det har gått från att vara ett intresse till att bli min passion och jag älskar att nörda in mig på detaljerna. På senare tid har jiggfiske efter abborre blivit en stor favorit. Jag har även varit med och utvecklat en app som heter FishLogger (play store) som går ut på att föra statistik över viktig väderdata med ett knapptryck när man fångar fisk.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs merTopplistor inom Fiske