Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Fota med filter - olika filter och deras användningsområden

16 juni 2024

Det är inte alla som fotar som använder filter eller inte ens känner till vad det finns för fördelar med dessa. För mig är det en del av fotograferingen att hålla på med filter, testa olika styrkor och justera tid och bländare. Nu kan säkert vissa av dessa effekter tas fram i ett bildredigeringsprogram, men för mig är det roligare att redigera en bild som redan har den effekt jag vill ha. I denna guide ska jag gå igenom vilka typer av filter det finns och vilka syften dessa har.

Skyddsfilter

Det första många köper är skyddsfilter, UV-Filter och Skylightfilter. De två sistnämnda var vanliga under den så kallade analoga tiden med film, för att dessa filter filtrerade bort det ljus som påverkade bilder negativt. Dessa filter är oftast runda, finns för olika objektivstorlekar och sitter permanent på för att skydda själva objektivets lins.

Nu finns det olika åsikter angående dessa filters användning och om det har någon nytta. Själv använder jag inte några men är otroligt noga med att använda linsskydd och motljusskyddet som är det bästa skyddet enligt mig.

Runda filter

De runda filter som finns tillverkas i olika material och har olika kvalité på glasen inuti. De billigare filtren brukar ha en tendens att fastna i kamerans filtergänga. De dyrare filtren är tillverkade i mässing vilket gör att de sällan fastnar filtergängan.

Det finns filteravdragare för en billig penning som är väl värda pengar. Ha det i åtanke om du ser ett behov av att skruva av och på dina filter ofta. Det finns adapterringar som gör att du kan använda ett större filter till ett objektiv med mindre diameter, då slipper du köpa fler filter.

Rektangulära filter

Sen har vi de rektangulära filtren, dessa är oftast i glas eller akrylplast av hög kvalité och kostar betydligt mer. Dessa skjuts in en filterhållare som monteras via en adapter på objektivet. Fördelen med det är att en adapter är billig så du kan använda filtren till fler objektiv. Du kan även använda flera rektangulära filter samtidigt och ytterst ett cirkulärt polarisationsfilter anpassat för hållaren.

Några tillverkare som gör rektangulära filter är LEE, Case, NiSi och Cokin, där det sistnämnda är ett billigare alternativ. Köper du dessa så rekommenderar jag att du investerar i ordentliga filterväskor, putsdukar och rengöringsvätska till dessa. Ett glasfilter är ömtåligt och det är lätt att sätta ett fingeravtryck på det. De olika tillverkarna har en hel del olika startkit och filterkit som är prisvärda.

Polarisationsfilter

Polarisationsfilter eller polfilter som de flesta säger är ett bra filter för dig som vill eliminera eller minska reflektioner i vatten, fönster och andra reflekterande ytor. Du kan faktiskt fotografera och se vad som händer under vattnet. Filtret ökar även kontraster, till exempel kan konturerna på ett moln bli starkare.

Det vanligaste polfiltret är cirkulärt med två glas som ligger efter varandra. Du vrider på det främre glaset för att få till önskad effekt. På bilden har jag haft ett polfilter framför ett ND-filter.

Neutral Densityfilter

Neutral Densityfilter eller ND-filter är ett filter som stänger ute ljus. De finns i olika styrkor och en del av de runda filtren kan vara reglerbara. Styrkan mäts i stopp där varje stopp är ett steg i slutartid.

Ska du fotografera med en stor bländare i starkt ljus är ett ND-filter bra. En oskriven regel bland fotografer är att man inte ska fotografera med för snabb slutartid, det ska få lite rörelse, eller bli silkeslent. Vill du fotografera en gata eller en plats där det springer mycket folk kan du använda ett ND-filter med hög styrka och lång slutartid på kameran, så kan du "trolla" bort människor. På bilden har vattnet och molnen fått en rörelseeffekt.

Tips! Lås fokusen på det som ska vara skarpt, stäng av autofokus och sätt sen dit filtret. Kolla i sökaren så du inte får vinjettering i bilden (svart skuggning i kanterna).

Övriga filter

Det finns även ett flertal andra filter som kan vara intressanta. Graduerade, färgade eller dimfilter till exempel. På bilden här har jag använt mig av ett ND-filter med 10 stopps styrka. Framför det sitter ett graduerat "Straw"-filter som är gultonat. Gultoningen är starkare upptill och minskar mot mitten, du justerar färgtoningen genom att skjuta filtret upp och ner.

Ska du använda ett färgat filter tillsammans med ND-filter så sätt fokus och stäng av autofokus. Sätt sedan dit det graduerade filtret och justera hur du vill ha det, därefter skjuter du dit ND-filtret.


Det finns ett stort utbud av filter i olika prisklasser och kvalité. Har du billiga objektiv är det onödigt att köpa dyra filter, men kommer du att investera i dyrare objektiv och/eller kamera så kan det vara värt det.

Filmar du med din kamera har du nytta av filter, framför allt ND-filter. Filmar du t.ex. en scen där du har mycket ljus och vill använda en större bländare så är ett ND-filter en bra lösning. Ett polfilter kan vara behändigt det med.

Köp ett bra stativ med en bra kulled som kan hålla kameran stilla. Bär inte omkring kameran i stativet när du har filterhållaren monterad, utan packa ner den i väskan. Det är inte kul att tappa ett filter för över tusen kronor i backen bara för att tjäna tid.

Digitalfilm är gratis, ta många bilder med olika inställningar så har du fler bilder att välja på när du kommer hem. Lycka till!


Jag började med foto på den analoga tiden, då var inte teknik det avgörande på kameror på samma sätt som idag. Jag har fotograferat med Canon och har alltid jämfört "mitt" märke med andra, läst på och diskuterat med folk som använder andra märken. Mycket handlar mycket om teknik, upplösning och funktioner idag, men jag intresserar mig även för det som är runt om med. Tillbehör som blixtar, original eller tredjeparts. Trådlösa tillbehör och finns det en app som kan styra kameran, är den bra? Hur är menyn, lätt att förstå eller krånglig? Det är en kul hobby som tar upp mycket av min fritid, och man utvecklas hela tiden.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplistor inom Objektiv

Bästa objektivet för Canon
Bästa objektivet för CanonTopplista av Petter Abrahamsson
Annons
Annons