Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Guide: Smarta hem - den kompletta guiden för att komma igång
5 juli 2021
Skulle du vilja att alla lampor tänds när du kommer hem från jobbet, eller att kaffekokaren startar när du går upp på morgonen? Möjligheterna i ett smart hem är idag nästan obegränsade.
I denna guide kommer jag börja med att gå igenom de olika protokollen, d.v.s. de olika "språken" som prylarna använder sig av, samt hur du väljer rätt protokoll för just ditt hem. Sedan kommer jag gå igenom vilka som är de bästa och vanligaste lösningarna från olika tillverkare. Idag finns det många företag som vill lyckas på smarta hem-marknaden, vilket innebär att det finns mycket att välja på, men också några fallgropar att gå i.
Jag har själv under de senaste tre åren köpt på mig en hel del smarta hem-prylar för att skapa automatiseringar i hemmet. Jag har därav lärt mig oerhört mycket om vilka prylar som fungerar bra och mindre bra.
Wifi - bra för smarta lampor och pluggar
Det vanligaste trådlösa protokollet är wifi, som finns i våra vanliga routrar. Fördelen med smarta hem är att de är trådlösa och därav kan man sätta dörrsensorn eller rörelsesensorn var man vill i hemmet. Wifi förbrukar dock en del energi, vilket innebär att wifiprylar oftast behöver ansluta till ström för att inte ladda ur batteriet efter en dags användande.
Det finns många smarta lampor eller smartpluggar som använder sig av just wifi för att man ska slippa köpa till en smart hubb. I och med att lampor och pluggar är ansluta till el gör det inget att de drar lite mer ström. De är dessutom oftast lite billigare att köpa än Zigbee- eller Z-wave-produkter.
Zigbee - det vanligaste protokollet
För att prylarna skulle dra mindre ström och enklare kunna kommunicera med varandra startades Zigbee Alliance av de stora elektroniktillverkarna. Tanken var att det skulle vara ett öppet protokoll som alla kunde använda.
Zigbee-protokollet är idag den vanligaste standarden bland smarta hem-produkter. Fördelarna är låg energiförbrukning samt att prylar som är anslutna till ett vägguttag (smartpluggar samt lampor) kan vidarebefordra signalen, så att samtliga prylar nås om det är ett stort hem.
Z-wave - lite dyrare och lite säkrare
Det tredje protokollet som används är Z-wave. Detta är också ett strömsnålt protokoll, men använder sig av en annan kod. Z-wave anses vara något säkrare än Zigbee, dock kostar kretskorten mer att tillverka. Därför är oftast dessa smarta prylar lite dyrare än Zigbee-produkter.
Bluetooth - kräver ingen hubb
Bluetooth är också ett vanligt protokoll bland smarta hem-lösningar. Denna teknik har låg strömförbrukning. Men den största fördelen är att tekniken finns i våra smarta telefoner och således behövs ingen hubb för att styra enheterna.
Vilket system skall man då välja?
Ja, här är det faktiskt behovet som styr. Vill man ha några billiga smarta lampor eller smartpluggar att styra med telefonen finns lösningar från Deltaco, Innr, Shelly och Nedis. Dessa produkter använder sig av wifi och är därav lite billigare i inköp.
Ska man utrusta hemmet med trådlösa rörelsesensorer som tänder lampor när man går in i rummet och drivs av batterier finns smarta lösningar från Aeotec, Xiaomi, Samsung Smartthings, Philips Hue, Sonoff och Ikea. Dessa system använder sig främst av Zigbee-protokollet. Om man vill att produkterna ska fungera ihop med full funktionalitet är det säkrast att hålla sig till en tillverkare.
Vill man ha ett lite säkrare system ska man köpa Z-wave produkter, då de använder sig av en annan frekvens. Det innebär att de inte lika lätt blir störda av t.ex. ett wifi-nätverk. En annan fördel är att Z-wave-produkter fungerar bra ihop, även om man använder prylar från olika tillverkare/system (så länge man ansluter produkterna till samma hubb).
"Hubben" - hjärtat i det smarta hemmet
Nästan alla smarta hem-system behöver en hubb för att fungera. Hubben är likt din router navet i nätverket som alla smarta prylar styrs från. Hubben möjliggör oftast att prylarna kan styras lokalt, det vill säga att man inte behöver ha internetuppkoppling för att systemet ska fungera. Alla inställningar och automatiseringar sparas i hubben som skickar ut signaler till lamporna eller väggpluggarna.
Vissa system som beskrivs här nedan använder sig av en hubb men behöver ändå internetuppkoppling för att fungera. Detta eftersom styrningarna ligger på en server hos tillverkaren. Oftast är dessa smarta prylar billigare i inköp, men man får betala en liten månadsavgift för att få tillgång till alla inställningar. Smarta lösningar med en månadsavgift är oftast enklare för gemene man att hantera, då man vanligtvis inte behöver uppdatera systemet. Detta sköts istället från servern.
Samsung Smartthings - bra för nybörjaren
Nu ska jag beskriva de olika system man kan köpa för att komma igång med sitt smarta hem. Jag börjar med det jag själv har och är väl förtrogen med. Nämligen Samsung Smartthings!
Detta system är ett väldigt bra alternativ för nybörjaren, då gränssnittet är väldigt enkelt att komma igång med. Smartthings har stöd för cirka 260 olika fabrikat av allt ifrån lampor till vattenläckagelarm och brandlarm. Appen är tydlig och det är enkelt att göra egna automatiseringar. Hubben har stöd för Z-wave, Zigbee och wifi.
Den största styrkan med detta system är den inbyggda larmövervakningsfunktionen. Med den kan man koppla in dörrbrytare, läckagesensorer och brandlarm till hubben och därmed få liknande funktionalitet som ett professionellt larmsystem. Ett bra sätt att hålla koll på hemmet när man är borta.
Nackdelen är att systemet idag kräver internetuppkoppling för att fungera. Det ryktas att Samsung jobbar på att få allt att ligga lokalt på hubben, men inget är bekräftat än.
Philips Hue - kräver inget internet
Philips Hue var först med smarta lampor som använder sig av Zigbee. Man kan säga att de satte standarden för det smarta hemmet. Oftast jämförs andra tillverkare med Philips Hue-systemet.
Philips Hue fungerar lokalt och behöver ingen internetuppkoppling. I och med att lamporna använder sig av Zigbee behövs en hubb. Appen är enkel och har precis fått ett nytt snyggt gränssnitt. I Hue-familjen finns olika former av lampor (både för inom- och utomhusbruk), rörelsesensorer, lampknappar och smartpluggar för att styra vägguttagen.
Google Home - röststyrning och enkel app
Google Home är en app som kan styra smarta prylar från flera olika tillverkare. Med detta system räcker det att man köper en av Googles små högtalare, så är man igång. Systemet har i dagsläget inget inbyggt protokoll, utan ansluter till hemmets hubbar via internet.
Det är barnsligt simpelt att koppla upp sina smarta hubbar/prylar och på ett enkelt sätt styra dem från appen eller med rösten. I appen hittar man rutiner där man till exempel kan tända lamporna i hemmet när solen går ner. Vill du att robotdammsugaren ska städa? Inga problem, bara säg till Google så startar dammsugaren. Men observera alltså att du i dagsläget behöver en Google-högtalare för att kunna styra ditt hem via Google Home.
Amazon Alexa - röststyrning och Zigbee
Nu även i Sverige! Det stora företaget från USA har skapat ett liknande system som Google Home, fast med egna smarta prylar utöver sina smarta högtalare. Så länge du pratar engelska (finns i nuläget inte på svenska) kan fråga assistenten Alexa om det mesta och be henne styra saker i ditt hem. Fördelen mot Googles system är att vissa av Amazons högtalare har inbyggt Zigbee-protokoll och därav behöver inte en extra hubb för att styra de smarta prylarna. Har man en smart hubb hemma som fungerar med Amazon Alexa så kan man endast ladda ner appen och använda rutinerna eller automatiseringarna via telefonen. Precis som Google home så ansluts detta via internet.
Apple Homekit - dyrt men genomtänkt
Apple är såklart med i smarta hem-marknaden. De har valt en lite egen lösning, där allt kan styras från en iPhone eller iPad med hjälp av bluetooth eller wifi. Det innebär dock att om telefonen/paddan lämnar hemmet så slutar automatiseringarna att fungera. För att lösa detta kan man köpa en HomePod - Apples smarta högtalare med assistenten Siri.
Med denna högtalare kan man styra hemmet med hjälp av röststyrning och automatiseringarna fungerar även när man inte är hemma med telefonen. Det finns inte lika mycket smarta prylar som är kompatibla med HomeKit jämfört med de andra tillverkarna, vilket gör också att de är lite dyrare i inköp. Fördelen är att produkter som ÄR kompatibla med HomeKit är oerhört genomtänka och väldigt enkla att sätta upp.
Ikea trådfri - mycket prisvärt
Ikea kom för några år sedan med en liknande lösning som Philips Hue: lampor som kunde byta färg och styras med trådlösa knappar. Ikeas smarta hem-produkter är prisvärda och ett lämpligt system att börja med. Passar också den som inte vill lägga för mycket pengar på ett smart hem.
Systemet fungerar med Google Home (inklusive röststyrning) och går faktiskt att koppla till Philips Hues hubb, i och med att det använder sig av Zigbee-protokollet. Så om du vill bygga på ditt hem med lampor från Philips Hue senare går det smidigt.
Homey och Hubitat
Detta är två olika tillverkare av smarta hubbar med samma tekniska lösningar. Hubbarna bygger på öppen källkod och innehåller samtliga protokoll som smarta hem använder. Det innebär att alla kan skriva koder och program så att hubbarna kan styra (nästan) alla smarta prylar på marknaden. Dessa system kräver lite mer kunskap och att man läser på innan. Framförallt Homey, då den är rätt dyr i inköp. Men för vissa kan detta vara lösningen om man vill samla alla smarta prylar under en hubb.
Att komma igång - börja litet!
Att skapa ett smart hem är galet roligt och kan vara till stor nytta för vår planet, då vi förbrukar mindre ström när saker inte står igång hela dagen.
Mina tips är att börja i en liten skala och bygga ut med tiden. Skaffar man alla smarta prylar direkt så kommer man bli frustrerad när automatiseringarna eller scenerna inte fungerar som de ska i början. Det tar lite tid att komma fram till vad man ska göra för inställningar för att prylarna ska fungera optimalt.
Det andra tipset är att se till så det finns fysiska knappar för dina smarta lampor. Du kanske gillar att använda rösten eller telefonen varje gång det ska tändas i vardagsrummet, men din sambo eller dina barn kanske inte är lika imponerade. Då är det skönt att ha en lösning som fungerar för alla.
Får du inte din automatisering eller scen att fungera? Lugn, det finns väldigt mycket forum på nätet där just smarta hem-lösningar avhandlas.
Expert på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har jag fått genom tidigt intresse för elektronik samt att jag jobbar i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i mitt hem finns enligt min sambo otroligt mycket smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs merJohan rekommenderar 7 produkter
Om du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.
Topplistor inom Smarta hubbar