Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Det kan kännas riktigt svårt att välja barnvagn eftersom det är så många grejer man bör ta hänsyn till. Man vill ju få till det allra bästa valet för en själv och ens egen livssituation! Jag får ofta frågan "Vilken vagn ska jag köpa?" men det är omöjligt att svara på utan att ställa motfrågor. Men här har jag i alla fall listat några saker som är extra viktiga att tänka på innan det är dags att ge sig ut på jakt.
Var ska vagnen i huvudsak rullas?
Ja, precis som rubriken lyder, var kommer ni att mest att köra vagnen? Är det i stadsmiljö, på landet eller kanske mycket i skog? Det är viktigt att ta hänsyn till då det finns flera typer av hjul på vagnarna som lämpar sig olika bra för de olika underlagen. Även barnvagnens fjädring kan lämpa sig olika bra på olika underlag. Så fundera ordentligt på hur ni rör er och vad det är för typ av miljöer där.
Åker ni ofta bil?
En annan sak som är viktig att ta hänsyn till är om ni ofta åker bil och hur stort ert bagageutrymme är. Det är inte heller kul att flera gånger om dagen lyfta in en stor och tung vagn i bilen och det kan lätt bli ett irritationsmoment.
Kolla alltid vagnens mått på återförsäljarens hemsida. Att köpa ny bil är ju ofantligt dyrt så därför är det både billigare och lättare att kolla alla mått innan ni väljer barnvagn. Man vill inte inse i efterhand att vagnen man köpt inte får plats i bilen. Vill du ha tips på bra alternativ så har jag skrivit en topplista med barnvagnar som tar liten plats i bilen.
Hur länge vill ni kunna använda vagnen?
Alla är inte som jag, som har ägt över 50 vagnar under småbarnsåren ;) De flesta vill köpa en vagn till att bebisen föds som de kan använda under hela barnvagnstiden, vilket är helt förståeligt. Kolla då efter en vagn med rymlig sittdel och bra maxvikt. Standard i Sverige brukar vara 9 kg maxvikt för liggdelen och 15 kg maxvikt för sittdelen, men där finns en del undantag. Det går alltid att göra vagnen mer ombonad med t.ex, en dyna eller åkpåsen men blir vagnen för trång så behöver man oftast köpa en ny, rymligare vagn.
Vanlig eller ergonomisk sittdel?
Det finns två olika typer av sittdelar, vanlig sittdel och ergonomisk sittdel. En vanlig sittdel har ett rakt ryggstöd som går att fälla ned till ett plant läge. Då kan barnet sova på både rygg, mage och på sidan. En ergonomisk sittdel är skålformad och du fäller ner hela sittdelen när du ska ha liggläge. En ergonomisk sittdel går alltså inte att fälla till ett helt plant läge.
Vet du att ditt barn föredrar att sova på mage eller sidan så är en vanlig sittdel att föredra. Små barn sitter ibland bättre i en ergonomisk sittdel då de kan vara är lite mindre och mer ombonade. En vanlig sittdel inte är oergonomisk bara för att den inte kallas ergonomisk. Min expertkollega Anna har skrivit en längre guide på ämnet om du vill läsa mer.
Duovagn, kombivagn - vad är skillnaden?
Det är många begrepp att reda ut! En kombivagn är en sittvagn som används med en mjuklift som bebisen ligger i. Man fäller alltså ned sittdelen helt till ett plant liggläge och placerar en mjuklift i för att få en ombonad plats för bebisen.
En duovagn är en vagn med separat liggdel och sittdel. Du använder alltså samma chassi, först med liggdel och sedan när barnet blivit större (oftast kring 6 månader) så tar du bort liggdelen och klickar dit sittdelen. Detta gäller med undantag för Bugaboo Donkey som kallar sin vagn för mono om det är för ett barn och duo om det är för två barn vilket alltså inte har något att göra med om det är kombi- eller duovagn.
Liggdel eller mjuklift - vad ska man välja?
Hur vet man vad man ska välja här då? Mitt tips är att börja kika på vilka vagnar ni är intresserade av samt fundera över hur ni bor (hiss, trappor, förvaringsmöjligheter osv) Sedan finns två alternativ, att köpa en sittvagn med en mjuklift som placeras i sittdelen (kombivagn) eller att köpa en vagn med liggdel som du fäster på chassit (duovagn).
Vet du redan innan att du endast kan förvara vagnen i källaren/barnvagnsrum och då kanske är tvungen att bära upp liggdel/mjuklift för trappor till lägenheten varje dag - då rekommenderar jag att köpa en vagn med mjuklift eftersom den är betydligt lättare att bära. Annars är det nog mest en smaksak och vilken vagn man siktat in sig på som avgör om man ska köpa en duo- eller kombivagn.
Planerar ni syskon tätt?
Vet ni redan innan att ni snart kommer att behöva en vagn för två barn? Då kan det vara ett alternativ att kika på en vagn som går att använda som både enkelvagn och syskonvagn så slipper ni köpa en ny vagn efter en kort tid. Då har vi till exempel Bugaboo Donkey där du antingen kan köra vagnen som mono, för ett barn med en sidokorg bredvid, eller dra ut chassit och sätta dit ytterligare en sitt- eller liggdel och använda vagnen för två barn. Sedan finns det flera olika vagnar där du kan välja mellan att ha ett eller två barn placerade på höjden, t.ex. Uppababy Vista eller Baby Jogger City Select.
Travelsystem, vad är det?
Ofta i annonser, butiker eller på hemsidor nämns det att barnvagnen har ett s.k. travelsystem. Det innebär att du kan placera ett babyskydd på vagnen istället för liggdel/sittdel, antingen direkt på chassit eller med hjälp av adaptrar som passar just det märket och den modellen på babyskyddet. Så ett tips är att även kolla på vilket babyskydd som passar just er tänkta vagn och om det behövs några adaptrar till. Supersmidigt att ha om man t.ex. ska in i affären snabbt och bebisen har somnat i bilen.
När ni funderat, bestämt er för budget/prisklass och skrivit en lista med några vagnar så är mitt bästa tips att åka till en välsorterad barnvagnsbutik för att testa, klämma och känna ordentligt innan ni bestämmer er för köp.
En annan sak att fundera på är om ni vill köpa ny eller begagnad vagn. Ska ni köpa nytt, kika runt på internet efter var det finns bra pris på vagnen, ofta finns det olika deals så där man kan få med tillbehör som t.ex. babyskydd på köpet och ibland även rabattkoder att hitta för att få ned priset lite. Ett annat tips är att prisbevaka produkten på Prisjakt.
Ska ni köpa begagnat så är mitt tips att vara ute i god tid och hålla mycket koll på både Blocket och köp- och säljsidor på Facebook. Köp inte första bästa utan håll koll på priser, skick och vad som ingår. Ska man köpa begagnat är det även viktigt att kontrollera vagnen ordentligt innan köpet så att det inte finns något mögel, något trasigt och även så att alla funktioner på vagnen fungerar som de ska.
Barnvagnarna ni ser här är de jag nämner i texten men även några extra vagnar, som tips på vagnar som ligger mig själv extra varmt om hjärtat :)
Stort lycka till med ert barnvagnsköp!
Jag är en barnvagnsnörd ut i fingerspetsarna, har sedan jag varit barn själv alltid fascinerats av barnvagnar och hade enorm kunskap långt innan jag själv fick börja rulla vagn på riktigt. Alltid när jag var med kompisar/släkt med barn som satt i vagn ville jag rulla vagnen. Sedan jag fick mitt första barn för 6 år sedan har vi bytt vagnar så många gånger att de flesta höjer på ögonbrynen. Men många vänner har insett att det är en tillgång att känna mig, då jag nu ofta får frågor som tex "vilken är den bästa vagnen?" eller "vilken sulky ska jag välja?" Och med barnvagnsnörderi tillkommer såklart även nörderi inom en hel del tillbehör :-)
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs merSophie rekommenderar 6 produkter
Om du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.
Topplistor inom Barnvagnar