Prisjakt
Black Week – se reans bästa deals

HDR10, HDR10+ och Dolby Vision – det här måste du veta

Du har säkert hört talas om benämningar som HDR, HDR10+ och Dolby Vision tidigare. Oavsett om du planerar att köpa en ny tv, mediaspelare eller mobiltelefon så dyker de upp i specifikationerna – men vad är egentligen HDR och Dolby Vision? Och varför måste du bry dig om vad de gör för din filmupplevelse? Här går vi igenom vad de är och hur de påverkar när du väljer din nästa tv.

Vad är HDR och Dolby Vision?

HDR står för "High Dynamic Range". Det är en teknik som gör det möjligt att lyfta fram fler detaljer i ljus respektive mörka partier i video. Tekniken gör det möjligt att tona ner de ljusaste områdena och lätta upp de mörkaste partierna i scener på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

HDR ger en ljusstarkare bild med fler detaljer och en mer naturtrogen färgåtergivning. Rent generellt kan vi säga att HDR gör att din upplevelse i filmer, serier och när du spela helt enkelt blir bättre. Dolby Vision är en förbättrad vidareutveckling av HDR som du kan läsa mer om här under.

Finns olika varianter av HDR?

Ja, det finns en mängd olika varianter av HDR som du bör ha koll på. Den mest grundläggande varianten heter HDR, men kallas även för HDR10. Utöver det finns HDR10+ som är Samsungs konkurrent till Dolby Vision samt mindre vanliga beteckningar som HDR400, HDR600 och HDR1000. Det enda som skiljer de sistnämnda från HDR10 är att de anger den maximala ljusstyrkan (nits) som skärmpanelen klarar.

Vad krävs för att kolla på film i HDR och Dolby Vision?

För att kolla på HDR och Dolby Vision så krävs att du uppfyller vissa krav. Både skärmen du använder och videomaterialet måste ha stöd för den HDR-teknik som används.

Idag har i princip alla nya tv-apparater och mobiltelefoner stöd, precis som de flesta mediaspelare. Men det finns fortfarande många datorskärmar som inte klarar HDR eller Dolby Vision. Även HDMI-sladden du använder måste vara rätt. Här krävs en kabel som stöder HDMI 2.0a eller senare. HDMI-kablar för HDMI 1.4 har inte stöd för HDR eller Dolby Vision.

HDR10

HDR10 eller bara kort HDR är den mest grundläggande standarden som alla HDR-kompatibla prylar stöder. Med full bakåtkompatibilitet så kan din nyare HDR10+ och Dolby Vision-pryl falla tillbaka på HDR om de behöver det. Allt fungerar helt sömlöst i bakgrunden.

HDR10 klarar 10-bitars färgdjup med en miljard färger och en ljusstyrka på maximalt 1 000 nits. Standarden har ett brett stöd på marknaden och är så vanligt idag att det egentligen inte finns mycket att säga om den.

HDR10 använder så kallad statisk metadata för att berätta för bildskärmen vilka ljusvärden som ska gälla för bilden du kollar på. Det är fasta värden för hela hela materialet utan att det ändras.

HDR10+

HDR10+ är en vidareutveckling av HDR. Det är en öppen standard som utvecklades av Samsung och som främst finns i den sydkoreanska tillverkarens tv-modeller idag.

Enklast förklarat så är HDR10+ ett svar från Samsung på Dolby Vision. De fungerar ungefär likadant då båda använder metadata för att skärmen ska veta hur varje bildruta ska visas.

HDR10+ använder sin metadata för att berätta hur ljusstyrkan ska variera från scen till scen eller bildruta till bildruta. Exakt hur det används beror helt på bildmaterialet .

En stor fördel med HDR10+ är att standarden är både öppen och helt kostnadsfri att använda. Dolby Vision däremot kräver att tillverkaren betalar en licenskostnad för att implementera den standarden.

Dolby Vision

Ett stort problem för filmskaparna är att de måste kompromissa med bildkvaliteten när de skapar den färdiga filmen i redigeringsstudion. Kamerorna som spelar in filmen ger ett fantastisk videomaterial som sedan bearbetas, komprimeras och skeppas till filmälskare världen över i ett betydligt mer begränsat format.

Dolby Vision skapades för att minska gapet mellan det material som filmskaparna arbetar med och den färdiga filmen som visas på tv-apparaterna.

Med stöd för 12-bitars färgdjup, eller 68 miljarder färger, och mycket ljusstarkare skärmpaneler så ger Dolby Vision en ännu ljusstarkare bild och mycket kraftfullare färger. Samtidigt som tekniken är ännu bättre än HDR på att lyfta fram detaljer i ljusa respektive mörka scener.

En skärm som stöder Dolby Vision klarar även HDR10 och HLG, men det är inte säkert att den kan visa HDR10+.

HLG

HLG står för "Hybrid Log Gamma" och är en kompletterande bildvisningsteknik till HDR. Den utvecklades med tv-sändningar i åtanke och det är framför allt där den används idag.

HLG har inte lika stort dynamiskt område eller lika många färger som HDR-tekniken. Du får på sin höjd ett större dynamiskt område och fler detaljer i ljusa områden där HDR även omfattar mörka partier.

Det är inte så vanligt att man pratar om HLG idag, men det är en användbar teknik eftersom den är kompatibel med både SDR- och HDR-kompatibla skärmar och eftersom den inte förlitar sig på metadata så fungerar den på en stor mängd befintlig material.

HLG-tekniken fungerar på alla typer av LCD- och OLED-skärmar, även de som inte HDR-kompatibla. Allt som behövs är stöd i form av en firmware-uppdatering och många nya skärmar redan den idag.

Dolby Vision IQ & HDR10+ Adaptive

Om du har en riktigt ny tv-modeller i den lite högre prisklassen så kan den även ha stöd för Dolby Vision IQ eller HDR10+ Adaptive.

De är vidareutvecklingar av Dolby Vision respektive HDR10+ med stöd för detektering av ljusförhållandet i rummet. Med en inbyggd ljussensor i tv:n så kan respektive standard förstå hur mycket ljus som är i rummet och ställa in ljusstyrkan för bilden på en optimal nivå.

Ett steg upp är Dolby Vision IQ with Precision Detail som tar bildvisningen ytterligare en nivå. Tv-modeller som stöder "Precision Detail" kan justera bildvisningen i sektioner på skärmen istället för bara hela bilden.

Technicolor Advanced HDR

En mindre vanlig HDR-format som bara används i ett litet antal tv-apparater från Philips är Advanced HDR.

Det är en standard som utvecklats av Technicolor i samarbete med bland annat Philips och som är tänkt att fungera på alla typer av skärmpaneler, även de som inte redan stöder HDR-standarden.

Advanced HDR kallas även för SL-HDR. Tekniken är anpassad för live-evenemang som sporthändelser och konserter, men fungerar även för filmskapare som vill använda standarden till filmer och serier.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 19 februari 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.