Mer att läsa om dammsugare
Med rätt dammsugare i hemmet är det roligare och enklare a rengöra golven. Det finns många olika varianter och modeller att välja mellan. Här tipsar vi om hur du väljer rätt.
Typ: Det finns flera olika dammsugartyper att välja mellan. De vanligaste är golvdammsugaren, den stora handdammsugaren och den lilla handdammsugaren.
- Golvdammsugare: Ett givet val när du tänker storstäda. Den har bra sugförmåga och är lätt att köra. Däremot är den något krånglig att få ut och in i städskrubben.
- Stor handdammsugare: Bra för att köra över golvet i exempelvis köket mellan storstädningarna. Den är lätt att plocka fram, men är tyngre att hantera eftersom motor och dammuppsamling är monterade på skaftet. Stora handdammsugare kan du använda utan att böja dig eftersom de har långa skaft och hjul under munstycket.
- Liten handdammsugare: Smidiga om du vill dammsuga snabbt i soffan eller bilen. Har relativt kort batteritid som begränsar hur mycket du kan städa med dem. Dessutom måste du böja dig ner om du vill använda den på golvet.
Dammupptagningsförmåga: Dammsugare är märkta med hur bra de är på att suga damm på hårt golv respektive mattor. Det kallas dammupptagningsförmåga. Bästa sugeffekten märks med bokstaven A. Tillverkarna brukar också märka hur många watts sugeffekt dammsugarna har.
Filter: Ett filter stoppar små partiklar från att spridas i rummet när du dammsuger. Det gör att luften håller sig renare och är speciellt bra för de som är känsliga för damm eller kvalster. Dammsugarna märks på en skala från A till G utifrån hur bra filter de har. A är bäst. Du kan också hålla utkik efter hepa-klassificering. Dagens dammsugare bör ha filter märkt med E12 eller bättre, vilket betyder att de filtrerar bort 99,5 procent av alla partiklar som har en viss, standardiserad storlek. Många handdammsugare saknar hepa-filter och släpper därför ut stora mängder partiklar.
Ljudnivå: Många tillverkare marknadsför sina dammsugare som tysta. Allt är relativt, så jämför ljudnivån mellan olika modeller. Ljudnivån mäts i decibel och tillverkarna måste uppge det.
Energiklass: Dammsugare märkas med energiklass, där A+++ är bäst. Ju högre energiklass desto bättre energieffektivitet.
Påse eller behållare: Det finns dammsugare med påsar och utan påsar. De utan påsar har i stället en behållare som du behöver tömma och rengöra regelbundet.
Rörlighet: Jämför längd på slang och sladd om du köper en golvdammsugare. Ju längre desto bättre. Titta också på hjulens konstruktion och om dammsugaren är lättstyrd.
Tillbehör: Med många modeller följer det med möbelmunstycke och ett mindre fogmunstycke. Andra tillbehör som kan vara bra är: parkettmunstycke, möbelborste, turboborste och ett roterande munstycke för heltäckningsmattor. De flesta brukar även gå att köpa separat i efterhand.
- Djurborste: Speciellt anpassat munstycke för att användas på djur. Tar upp hår och skräp utan att munstycket riskerar att sugas fast på djuret.
- Fogmunstycke: Är ett smalare munstycke som kommer åt på besvärliga och svåråtkomliga ställen där ett vanligt munstycke inte får plats.
- Textilmunstycke: Anpassat för att rengöra madrasser, soffor, gardiner, stoppade möbler, bilinteriör och liknande.
- Turbomunstycke: Koncentrerar sugeffekten på ett mindre område för en kraftfullare effekt. Är bättre än vanliga munstycken när du vill ha en djupgående rengöring som är effektivare på mindre ytor.
- Kombimunstycke: Kombinerar flera olika munstycken i samma produkt. Exempelvis möbelmunstycke och borstmunstycke.