Prisjakt
Annons

Trädgårdsbelysning – några tips inför köpet

Våren är bästa tiden att planera sin trädgårdsbelysning – träden saknar löv och det är fortfarande mörkt på kvällarna. Här ger vi några tips på vägen när du ljussätter din utemiljö.

Text: Daniel Haaf

Det blir allt vanligare att lysa upp sin trädgård. Och ärligt talat, fördelarna är många. Dels blir sommarkvällarna på altanen mysigare, dels blir det trevligare att titta ut på vintern.

Att det blir vanligare är också en effekt av att kostnaderna har gått ner rejält de senaste åren. Att driva led-lampor kostar bara en bråkdel av vad det tidigare kostade att låta glödlampor brinna.

Dessutom är utbudet av olika belysningslösningar stort. Nackdelen är så klart att det blir svårt och tidskrävande att välja.

Fundera över belysningens funktion

Det kan finnas flera orsaker till varför människor väljer att installera lampor i sin trädgård. Innan du köper på dig dyra armaturer bör du fundera över vad din anledning är.

Ska belysningen göra det lättare att hitta nycklarna vid ytterdörren eller hålla tjuvarna borta från garageuppfarten? Då behöver du en funktionell belysning som lyser upp den plats du vill. Dessutom ska den vara tillräckligt ljusstark. Satsa på riktad belysning eller en bra allmänbelysning som sprider ljuset över den önskade ytan.

Ska belysningen vara dekorativ och mysig? Då behöver du snarare en ljussvagare belysning som sprider mjukt ljus över exempelvis en buske, ett träd eller en fasad. Du vill inte att den dekorativa belysningen ska blända, så rikta den mot något eller se till att du inte kan se själva ljuskällan.

Funktionell och dekorativ belysning behöver inte vara två helt olika saker. En bra belysning kan skapa mysig stämning under ett träd samtidigt som den sprider ljus över entrégången.

Prova dig fram

Våren är bästa tiden att planera och testa sin trädgårdsbelysning. Eftersom träd och buskar saknar löv kan du enkelt se hur det kommer att se ut även på vintern, då belysningen gör som mest nytta eftersom det är som mörkast. Dessutom är det tillräckligt mörkt på kvällarna på våren för att du ska få en känsla för hur ljuset faller, samtidigt som du slipper frysa fingrarna av dig.

Tänk på att bra ljussättning handlar om att skapa kontrast mellan ljus och mörker. För mycket ljus gör trädgården ointressant, medan lagom mycket ljus skapar spännande effekter och känslan av att trädgården består av olika rum.

Innan du monterar fast dina armaturer eller gräv ner dina kablar är det en bra idé att placera dem på prov på olika ställen. Låt dem stå några dagar för att känna om det blev bra eller dåligt. Även en ytterst liten flytt kan göra att ljuset kommer åt andra vinklar och skapar helt andra effekter. Våga experimentera innan du bestämmer dig för den slutgiltiga placeringen.

Glöm inte heller att betrakta belysningen inifrån huset. Det är därifrån du kommer att uppleva den större delen av året, när det är för kallt för att sitta ute. En bra trädgårdsbelysning fyller sin funktion både på sommaren och vintern.

Tänk dessutom igenom var du vill placera strömbrytaren som slår på och av dina lampor. Den bör vara enkel att komma åt, annars tröttnar du snart att trycka på den. Alternativ till att trycka på strömbrytare är timers och rörelsedetektorer. Ett annat alternativ är att ansluta den till något system för smarta hem så att du kan styra den med till exempel mobiltelefonen.

230 volt, lågvolt eller solenergi

Det finns i huvudsak tre typer av belysningssystem att välja på till trädgården – 230 volt, lågvolt och solenergibaserade system.

De system som drivs av 230 volt kopplas direkt till elnätet medan lågvoltssystemen kräver en transformator som omvandlar 230 volt till lägre spänning, ofta 12 volt. De solenergibaserade systemen, ofta bestående av enstaka lampor, laddas när solen skiner.

Om du ska installera belysning i närheten av en byggnad, på till exempel fasaden eller altanen, är det bäst att välja en armatur som hanterar 230 volt. De är driftsäkra, hållbara, ljusstarka och du behöver inte trassla med någon transformator. Tänk bara på att alla fasta installationer – alltså de som saknar stickpropp – kräver hjälp av elektriker.

Lågvoltssystem kan du däremot installera själv. In med stickproppen i ett vägguttag och ut med kabel och lampor i trädgården. Lågvoltssystem är smidiga och ofta billigare om du behöver komma långt ut i trädgården och de flesta är lätta att komplettera med ytterligare lampor i senare skede – det är bara att köpa mer kabel och fler armaturer och skruva ihop. En nackdel är att kablar och armaturer brukar vara bräckligare, men det finns naturligtvis undantag.

De allra flesta solbaserade lampor är inte anslutna till varandra, utan fungerar fristående med en solcell på toppen. De finns att köpa för under en tia i många varuhus och kommer att hålla därefter. Mer påkostade varianter håller förhoppningsvis längre. Solbaserade lampor är inte särskilt ljusstarka, men däremot väldigt enkla att installera eftersom de inte kräver någon kabeldragning.

Om du planerar att gräva ner kablar bör du tänka på att kablar som leder 230 volt ska grävas ner av elektriker. De kräver rätt djup, rätt skyddande rör och ofta en varningsmarkering något längre upp i marken. Lågvoltskablar kan du däremot gräva ner på egen hand, men åtminstone en decimeter under jordytan rekommenderas. Se framför allt till att du inte lägger kablarna på en plats där du kan gräva av dem av misstag i framtiden.

IP-märkning och jordfelsbrytare

Belysning som placeras utomhus ska vara märkt med IP-klass. Beroende på var och hur du ska placera din belysning behöver du olika IP-klass.

Den första siffran i IP-klassificeringen talar om hur petskyddad utrustningen är. Ju lägre siffra, desto större föremål kan tränga in. Den andra siffran talar om hur fukttålig utrustningen är och det är framför allt det du behöver lägga vikt vid när du letar utebelysning.

IP-märkning

  • IPX1: Belysning som är skyddad från väta som kommer uppifrån eller snett uppifrån. Mycket begränsat skydd.
  • IPX3: Belysning som kan utsättas för regn, men med en halvmeter eller mer utskjutande tak eller golv utanför sig.
  • IPX4: Belysning som monteras upp till en halvmeter från tak eller golv. Är sköljtät och har ofta avrinning av vatten som trängt in i belysningen. Klarar inte större vattenmängder.
  • IPX5: Är damm- och spolsäker med tätningar som hindrar vatten från att nå de elektriska komponenterna. Klarar stora vattenmängder, dock inte högt vattentryck.
  • IPX7: Belysning som monteras i mark eller golv. Är vattentätt och kan sänkas i vatten efter tillverkarens anvisningar.

Att belysningen är anpassad för utomhusbruk och har rätt IP-klass betyder att du har minimerat risken för att du ska få ström i dig eller att det ska bli kortslutning.

En extra säkerhetsåtgärd är att installera jordfelsbrytare. De finns ofta färdigmonterade i nyare elcentraler, men om du använder trädgårdsbelysning med stickpropp skadar det inte att köpa en fristående som du kopplar in mellan vägguttaget och stickproppen.

Att välja armaturer

Utbudet av trädgårdsbelysning är stort, vilket gör det svårt att välja. Bara på Prisjakt finns drygt 1 200 olika armaturer som är avsedda för utomhusbruk.

Om valet mellan 230 volt, lågvolt och solenergi är det viktigaste du gör, är valet av prisklass det näst viktigaste.

Du kan få trädgårdsbelysning för bara några tior, men var beredd på att den är tillverkad av plast och inte särskilt tålig mot varken väder, felflugna fotbollar eller framfusiga trädgårdsredskap. Inte heller lågvoltssystemen för några hundralappar brukar vara särskilt hållbara.

Tänk också på att billiga armaturer ofta har inbyggda led-lampor som inte går att byta, medan du alltid kan byta ljuskälla i armaturer som är avsedda för 230 volt.

En annan sak du bör ha i åtanke är att inte köpa fast dig i ett system som blir ett hinder på sikt. Det här är aldrig ett problem för armaturer som drivs av 230 volt, men olika lågvoltssystem är sällan kompatibla med varandra. Det kan alltså vara billigt att köpa en transformator och tre spotlights i ett paket, men om det inte finns några möjligheter att koppla in fler eller andra armaturer senare är det inte särskilt prisvärt på sikt.

När du väljer armatur och lampor behöver du också fundera över hur ljusstarka de ska vara. Om det handlar om dekorationsbelysning brukar några enstaka watt i en led-lampa räcka. Om du ska belysa hela garageuppfarten behöver du lampor som ger betydligt mer ljus.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].