Så väljer du rätt våffeljärn till våffeldagen
Våfflan – en rutig kärlekshistoria
Ett slarvigt uttal gav oss vårens godaste tradition: våffeldagen. Här får du råd inför köpet av våffeljärn och smakfulla tips som (g)räddar fikastunden.
Våffeldagen firas varje år den 25 mars på grund av en felsägning. Samma datum var det nämligen den kyrkliga högtiden Jungfru Marie bebådelsedag (numera flyttad till närmaste söndag), även kallad vårfrudagen. Säg det lite snabbt och slarvigt så har du en våffeldag. Det tackar vi för!
Våfflan lär ha funnits i Europa sedan 1600-talet. I Belgien är våfflan snudd på nationalrätt. Där serveras en puffig variant, ofta i en rektangulär modell. I Sverige fick våfflan sin runda och hjärtliga form på 1800-talet, detta för att våffeljärnen skulle passa hålen på våra nya gjutjärnsspisar.
Populära våffeljärn – dubbla
- Åviken Elegance 910(12)699 kr
- OBH Nordica Select Double 6969514 kr
- Åviken Ding Dong Original S 922DD1 149 kr
- Åviken Nobless Double 906(21)699 kr
- Wilfa WM5DB-200(3)899 kr
- Åviken Double Waffle Iron 905(19)895 kr
- Andersson WMR 2.5(2)399 kr
- Wilfa WDWA-516W(3)549 kr
- Wilfa BW-1000(1)469 kr
- Sage Appliances The Smart Waffle BWM620UK2 260 kr
- Wilfa BDWA-516W499 kr
- Braun SnackMaker 5 SM5006838 kr
Så väljer du rätt våffeljärn
En förutsättning för våffelätandet är ett järn att grädda dem i. Det här är några saker du kan fundera på inför köpet:
- Enkel- eller dubbeljärn: Utgå från ditt behov. Är ni en större familj är dubbeljärnet givet, medan singelhushållet säkert klarar sig bra med ett enkeljärn. Dina förvaringsmöjligheter kan också spela in, ett dubbeljärn tar ju mer plats, men det finns också modeller som går att förvara på högkant.
- Säkerhet: Järnet blir riktigt varmt så det är viktigt att det är utformat med omsorg om användaren. Står det stadigt när locket är öppet? Finns det en lampa som visar när det är hett och/eller när våfflan är färdiggräddad? Är handtaget tillräckligt stort och isolerat så du inte riskerar att bränna dig?
- Värme: Drömmen är en jämnt gräddad våffla med fin färg och härligt fras. Kolla in hur järnets värmeelement är placerade, hur snabbt det värms upp och hur hett det blir – det påverkar gräddningstiden. Ingen vill ju vänta för länge på det goda. Går värmen att reglera är det en bonus, men det gör järnet dyrare.
- Laggens storlek: Hur stor lagg (stekyta) har järnet? Hur många hjärtan får varje våffla? Finsmakaren kan ha åsikter om detta. Djupet på laggen är dock smart att kolla in. Är det för grunt är det lätt att smeten rinner över – vilket försvårar rengöringen, se nästa punkt.
- Rengöring: Laggarna är oftast belagda med non-stickmaterial i stället för att vara av gjutjärn, men du kan ändå inte diska våffeljärnet under kranen som en stekpanna. Om inte laggen går att plocka loss när den har svalnat, vill säga. Sådana modeller finns att köpa men kostar en extra slant. Du vill också undvika för många fåror, skrymslen och vrår som samlar fett och smulor. En avtagbar sladd underlättar både rengöring och förvaring.
Populära våffeljärn – enkla
- Wilfa CC1B1000499 kr
- Wilfa WM-623 Bell(2)896 kr
- OBH Nordica 6967(1)334 kr
- Åviken Diamond 908.3541 kr
- Wilfa WM-623B899 kr
- Åviken Waffle Iron 907.6489 kr
- Wilfa SWA-516W326 kr
- Åviken Ding Dong Original S699 kr
- Sage Appliances The No-Mess Waffle BWM5201 913 kr
- Cloer 1629449 kr
- Åviken Diamond 907.2(1)429 kr
- Åviken Classic 904559 kr
Prisjakts experter testar våffeljärn:
Test: OBH Nordica Select Double - frasiga våfflor för både singelhushållet och barnfamiljen
Ett stabilt järn som är enkelt att använda och du får goda våfflor som inte fastnar. Ett bra allround-järn för de flesta, helt enkelt.
Test: Wilfa Bell - hög kvalitet och snabba våfflor
Ett robust järn med otroligt härlig släppyta. Den gör bara en våffla i taget – men den är betydligt större än vanliga våfflor.
Välj rätt våffelsmet
Frasvåfflan
... är troligen den vanligaste våfflan i dag. Dess spröda konsistens passar utmärkt till dessert med något sött som topping. Du rör enkelt ihop smeten själv av smält smör, vetemjöl, vatten och/eller mjölk, men det finns också många färdiga mixer att köpa.
Matvåfflan
... är som den låter: lite matigare och har ofta ägg i smeten. Den passar extra bra till saltare varianter av topping. Prova gärna att blanda ner riven potatis, örter eller ost för ännu mer smak och substans.
Populära järn för belgiska våfflor
- Emerio WM-110984(1)428 kr
- Wilfa BW-1000(1)469 kr
- Sage Appliances The Smart Waffle BWM620UK2 260 kr
- Cloer 1445(2)650 kr
- Ariete Party Time 1973375 kr
- Åviken Belgisk 902639 kr
- Tefal King Size WM756D1 290 kr
- Krups FDD95D1 514 kr
- Emerio WM-122535169 kr
- Teesa TSA3224331 kr
- Gastroback 424241 488 kr
- Champion CHVJ300348 kr
Bästa våffeljärnet – enligt experten Daniel
En kockutbildning mixat med ett stort teknikintresse gör att vår expert Daniel Sörlöv tillbringar mer tid i köket än de flesta – och han älskar att krydda sin matlagning med bra utrustning. Givetvis har han spanat in utbudet av våffeljärn:
"I den här listan har jag samlat de våffeljärn jag tycker är de bästa i respektive kategori – från vardag till storfamilj men också för den prylgalne. För dig som ska köpa ditt allra första våffeljärn finns här också ekonomiska och hållbara alternativ att börja med."
Ett järn i elden och andra specialvarianter
För den som vill göra våfflor som förr i tiden eller grädda godsaker över öppen eld finns fortfarande klassiska våffeljärn i gjutjärn, flera med långa handtag. En fördel med våffeljärn i gjutjärn är att du kan använda dem över öppen eld, nackdelen är att de normalt väger en hel del. Det finns förstås också specialjärn för de belgiska våfflorna och kombijärn med utbytbara laggar för olika våffelvarianter.
Populära specialjärn
- Wilfa CC1B1000499 kr
- Åviken Diamond 908.3541 kr
- Bestron Sweet Dreams ABWM300441 kr
- Severin HA 2082367 kr
- Tristar WF-1170278 kr
- Clatronic WA 3772345 kr
- Åviken Waffle Iron 908.6580 kr
- Champion Waffle Bowl Maker CHVS220369 kr
- Sabor Select Bubbelvåffeljärn350 kr
- Cloer 261894 kr
- Princess 132465379 kr
- Kitchpro Bubbelvåffeljärn KitchPro295 kr
Tips & tricks
- För extra frasiga våfflor – byt ut vätskan mot kolsyrat vatten.
- För både frasighet och fylligare smak – byt ut en del av vätskan mot öl, med fördel en ljus lager. Ett knep från våffel- och öllandet Belgien.
- Låt smeten stå 30 min innan du gräddar, då hinner mjölet svälla och våfflorna blir fluffigare
- Prova att smaksätta smeten, till exempel med vaniljsocker, kakao, kanel eller kardemumma.
- Vill du grädda först och äta sen? Håll våfflorna varma i ugnen.
- Glöm inte bort att våffeljärnet har fler användningsområden, exempelvis kan du göra varma mackor, omelett, raggmunk eller quesadillas i det.
Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor
En guide i våfflans värld är förstås inte komplett utan ett recept, och varför då inte gå till den moderna våfflans födelse kring förra sekelskiftet? Kokbokspionjären Cajsa Warg komponerade detta recept för boken "Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber" 1755:
"Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda."
Detta kan i nutid översättas till:
3 ¼ dl creme fraiche
6 ½ dl vatten
1 ¾ dl smält smör
2 ägg
ca 5 dl vetemjöl
Receptet beräknas ge ca 15 våfflor.
Den klassiska frasvåfflan
Den klassiska frasvåfflan är en vinnare som går hem hos de flesta barnfamiljer. Det är busenkelt att göra smeten och med vårt recept här under får du cirka 10 fantastiskt goda våfflor att smaska på – gärna med lite sylt, grädde och varför inte en näve bär högst upp på toppen?
Smält smöret på låg värme och ställ undan så att det svalnar. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vispa sedan ner mjölken tills det är en jämn smet. Lägg till äggen och det smälta smöret. Vispa försiktigt ihop allt och låt vila så att bakpulvret hinner göra sin del. Grädda i våffeljärnet tills våfflorna har fått en vackert gyllene färg.
Receptet:
100 g smält smör
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl standardmjölk
2 st ägg
Receptet beräknas ge ca 10 våfflor.
Så rengör du ditt våffeljärn
Hur många våfflor du än avnjutit – till sist kommer oundvikligen disken. Det finns några olika knep för att få våffeljärnet rent efter användning:
- Hushållspapper. Medan järnet fortfarande är varmt men sladden är urdragen; lägg några lager hushållspapper på laggen och stäng järnet. Låt det stå en stund och torka lite extra vid behov.
- Hetta. Låt våffeljärnet "grädda sig själv" i några minuter på högsta effekt. Resterna bränns till kol och är lätta att torka bort när järnet har svalnat. Sörj dock för god ventilation och var beredd på att brandvarnaren kan reagera…
- Brödtricket. Grädda några skivor formfranska i järnet, brödet drar till sig fettet.
- Diskvåfflan. Blanda 1 dl vatten, 4 msk salt och 2 dl mjöl och grädda smeten som en vanlig våffla. Släng den färdiga diskvåfflan och torka av järnet med en fuktig trasa när det svalnat.
Text: Jessika Jellbom
Uppdaterad: 16 februari 2024
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den.