Prisjakt

Kickstarta året med smarta shoppingvanor

Här har vi samlat våra bästa tips på hur du kan starta året med smartare shoppingvanor.

1. Gör en hushållsbudget – och följ den!

Låt inte pengarna försvinna utan att du har koll på dina köp. Gör en hushållsbudget så vet du alltid vart pengarna går och vilka utgiftsfällorna är. Det är enkelt att göra en budget, men räkna med att det tar några timmar innan du fått en tydlig bild över alla inkomster och utgifter. Vår ekonomiskola i samarbete med Compriser hjälper dig att få ordning på budgeten och vardagsekonomin.

Här får du våra tips och råd om att göra en hushållsbudget.

Prisjämförelsen är gjord den 21 december 2022.

2. Spara mellanskillnaden på dina köp

Jämför priset mellan den billigaste och dyraste butiken innan du gör ett köp. Du kan spara mycket pengar genom att välja butiken som har det lägsta priset, kanske du kan lägga undan mellanskillnaden för att skapa en buffert för framtiden?

Exempel: Om du köper en parfym i den billigaste butiken för 335 kronor, istället för 579 kronor i den dyraste, så lägger du undan mellanskillnaden på 244 kronor åt dig själv. Om du kan spara prisskillnaden varje gång du gör ett köp med hjälp av Prisjakt blir det snabbt en stor summa.

3. Var ute i god tid och bevaka priset – till både vardag och fest

Om du planerar dina köp i god tid och prisbevakar med Prisjakt så ökar chansen att du gör bättre köp när priset är lägre. Vårt tips är att du har en stående prisbevakning på de vanligaste vardagsvarorna du köper till dig och ditt hem, exempelvis skönhets- och hushållsprodukter som du behöver regelbundet. Hittar du en pryl på Prisjakt som skulle passa bra att ge bort? Lägg till den i en lista så glömmer du inte bort den! Du har större chans att spara om du inte väntar in i det sista med att köpa julklappar, födelsedagspresenter och andra viktiga prylar.

4. Utnyttja prisgarantin

Hittat en riktig pangpryl i din favoritbutik, men ser att den är billigare någon annanstans? Fråga butiken om de har en prisgaranti och vill matcha den andra butikens lägre pris. Vissa butiker ger dig till och med mellanskillnaden tillbaka om de eller en konkurrent sänker priset inom en viss tid efter köpet. Tänk bara på att kolla villkoren noga innan du slår till på den där pangprylen – det är långt ifrån alla butiker som erbjuder prisgarantin.

5. Köp förra årets prylar istället

Du kan spara en hel del pengar på att inte köpa det senaste och hetaste på marknaden – ofta utan att du går miste om några större nyheter. När tillverkarna släpper nya serier av exempelvis mobiltelefoner, tv-apparater, barnvagnar, kläder och liknande så har du chansen att fynda förra generationens prylar till fyndpris.

Exempelvis kunde du den 9 november köpa en iPhone 12 64GB för 7 499 kronor medan senaste iPhone 13 128GB kostade 9 520 kronor, en besparing på 2 000 kronor och du får ändå en ruskigt bra mobiltelefon i den äldre modellen.

6. Undvik de dyra impulsköpen

Impulsköp är riktigt farliga och kan snabbt bli en stor börda om det handlar om dyrare prylar. Speciellt om du köper något som kanske inte matchar det du egentligen behöver, som en tv utan den där speciella funktionen för din Xbox eller Playstation. Plötsligt kan glädjen av att köpa något nytt ersättas av köpångest och krångliga returer till butiken.

Kanske håller din gamla tv lite till så att du kan spara några kronor extra och köpa rätt modell när läget är rätt? Det gäller inte bara saker som kostar tusenlappar, även billigare hushållsprylar blir snabbt dyra när du slår ihop vad de kostar. Undvik impulsköpen!

7. Köp säsongsprylarna när det är fel säsong

Brukar du köpa exempelvis vinterdäck eller skidutrustning precis innan vinterkylan gör sig påmind? Då har du missat chansen att spara pengar på att köpa utanför säsong! Det finns en hel del pengar att spara om du köper vinterprylarna på sommaren och tvärtom. Det gäller att slå till när butikerna rear ut förra årets varor och gärna blir av med alla gamla prylar som ska ge plats åt nyare serier.

8. Kolla om prylen går att köpa begagnad

Kolla alltid lägsta priset med Prisjakt innan du köper begagnade prylar. Prisskillnaden kan vara mycket lägre än du tror och att det faktiskt är värt att betala lite extra för en helt ny produkt. Det kan också hända att säljaren försöker kräva ett orimligt högt pris jämfört med vad en ny, motsvarande produkt kostar i handeln. Ta reda på utgångspriset så är det enklare att förhandla dig till ett bättre pris.

9. Använd rabattkoder

Köp inte din nya pryl utan att kolla om det finns rabattkoder till den tänkta butiken. Ibland kan du få fri frakt och i vissa fall spara någon procent extra med rätt rabattkod. Kolla först på butikens egna webbsajt och se om de listar rabattkoder: tänk på att det finns många rabattkodssajter som lockar med fuskkoder som inte fungerar, så klicka varsamt i nätdjungeln.


10. Använd mobilen för att shoppa smartare

Nätshoppingen bara växer sig allt starkare och det är busenkelt att hitta de bästa priserna med ett knapptryck i webbläsaren när du använder Prisjakt. Men glöm inte att du även kan jämföra priser även i mobiltelefonen. Det är lätt att haka på ett kampanjerbjudande i fysiska butiker – utan att kolla om det faktiskt är ett köpklipp eller inte. Med Prisjakt-appen i mobilen ser du snabbt om du är väg att ta ett bra köpbeslut eller inte.

Vår app finns till Android och iOS, men du kan så klart även jämföra priser direkt i webbläsaren också.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 18 december 2020

Uppdaterad: 21 december 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. 

Läs mer

Få ut mer av Prisjakt - så här använder du våra smarta funktioner

Har du koll på alla smarta funktioner vi har på Prisjakt? De flesta vet nog att man kan prisjämföra och se vilka prylar som finns i lager. Men visste du att man kan prisbevaka, göra pryllistor, jämföra produkter och se prishistorik?

Här förklarar vi allt som du kan göra med Prisjakt

Prisjakt Experter

Om du vill ha riktigt bra köpråd från oberoende experter så har du kommit helt rätt. Prisjakt Experter är superkunniga konsumenter som hjälper dig att fatta bättre köpbeslut. Du får exempelvis hjälp att välja rätt dator, mobiltelefon, barnvagn och smarta hem-prylar. Bara för att nämna några saker.

Se alla våra experter och deras topplistor här