Prisjakt

Rätt kläder och utrustning för en lyckad svampjakt

Svampkonsulenten Carina Lerdahl tillbringar många timmar i skogen och vet hur viktig rätt klädsel och utrustning är för en lyckad tur. Här tipsar hon om bekväma plagg och prylarna hon aldrig är utan. God svampjakt!

Svampkonsulenten Carina Lerdahl. Foto: Privat

Carina Lerdahls stora svampintresse började gro hösten 2017, och det tack vare hennes 4-årige son som var nyfiken på precis allt i naturen.

– Han började intressera sig för svampar och hade många frågor, men jag hade inga svar att ge. Jag sökte lite på Facebook och hittade gruppen Svamp-klapp och en helt ny värld öppnade sig, på den vägen är det. Jag var inte så intresserad av matsvamp egentligen utan mer dom där svamparna man aldrig hört talas om, så är det än idag, även om jag älskar att lära ut om våra matsvampar och våra giftsvampar. 

Du är numera utbildad svampkonsulent, vad gör en sådan?

– Som svampkonsulent håller jag kurser och föreläsningar om svamp, håller svamputställningar och arrangerar utflykter. Jag lär ut hur man på ett säkert sätt lär sig plocka matsvamp (ca 100 i Sverige), vilka svampar man bör låta bli, hur man tar tillvara svampen och så vidare. Jag jobbar även som moderator i gruppen Svamp-klapp, samt modererar en stor internationell grupp som hanterar förgiftningar, berättar Carina som dessutom sprider kunskap via sitt instagramkonto @svampsafari.

1. Svampplockarens grundutrustning

En dag i skogen är alltid härlig, men med rätt saker i packningen blir den ännu bättre. Det är också klokt att vara beredd på det oförutsedda, naturen kan vara nyckfull. Carina har ett standard-kit som alltid är med på turen: kniven, korgen och mobiltelefonen.

Vid längre turer har jag alltid ryggsäck, kaffe, vatten, nått sött som håller blodsockret i topp, nötter eller torkad frukt, lättare lunch. Jag packar också ner en powerbank till mobilen, toapapper, ett litet första-hjälpen-kit och en visselpipa för att kalla på hjälp.

Naturens små mästerverk, här en dubbel karljohansvamp. Foto: Carina Lerdahl

2. Stabila och vattentäta kängor

– Bra skor är viktigare än kläder, säger Carina.

Skogsterrängen är varierad och snubbelrisken stor. Det kan också bli riktigt blött, halt och lerigt, så satsa på ett par vattentäta skor eller stövlar med bra grepp i sulan.

– Jag föredrar ett par stabila kängor med lite högre skaft, man går över stock och sten och det är lätt att vricka foten.

Men kraftiga kängor väger också mer, så det är viktigt att prova och känna vad som fungerar för dig. Går du långa turer i tuff terräng kan bara några tiotals gram göra stor skillnad för orken.

3. Byxor med stretch för extra rörlighet

Svampplockaren går, klättrar, bockar sig fram, faller på knä och sitter på huk. Så det krävs ett par byxor som ger stor rörelsefrihet.

– Jag väljer ett par byxor som är slitstarka, har stretch i knän och rumpa och gärna är gjorda i ett lätt material. De behöver också vara vattenavvisande och ha stora fickor med dragkedja för nycklar, mobil och annat. En skalbyxa vid regn är också bra att ha, säger Carina.

Funktionsmaterial som både andas och är vattenavvisande är praktiskt och bekvämt, men se också till att byxorna tål att tvättas då och då.

Den rödgula trumpetsvampen gör skäl för sitt namn. Foto: Carina Lerdahl

4. Smidig skaljacka med fickor

Rörlighet är ledordet när det gäller kläder på svampturen. Även jackan ska ge frihet att sträcka sig efter rara soppar utan att ge en glipa ovanför byxlinningen eller strama över ryggen.

– Jag föredrar en längre skaljacka, men ganska tunn. Att klä sig lager på lager är bättre än stora otympliga kläder, säger Carina.

Hon slår ett slag för ett bra underställ och ett värmande mellanlager som kan varieras beroende på väderlek och säsong. Ett annat av Carinas måsten på jackan är rejäla fickor med dragkedja. Vem vill tappa bort bilnyckeln i skogen?

Så slipper du gå vilse

Carina vet hur roligt det är att hitta nya stigar och svampställen – och hur lätt det är att tappa orienteringen. Ett bra tips är att sätta en kartnål i mobilens kart-app, exempelvis där du parkerat bilen eller klivit av bussen.

– Jag rekommenderar att använda den speciellt när du ger dig ut i nya skogar så du hittar tillbaka. Det är lätt att gå vilse i ivern efter svamp!

Carina har också installerat mobilappen 112 som är bra att ha om olyckan är framme. Den skickar ut koordinater till räddningstjänsten så du lätt kan lokaliseras.

Carinas bästa boktips:

Text: Jessika Jellbom

Publicerad: 29 augusti 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Läs mer

Foto: BartekSzewczyk, iStock

Så väljer du rätt skaljacka

Är det dags att byta ut den gamla jackan mot en nyare, bättre skaljacka? Här tipsar vi om de viktigaste sakerna du måste tänka på inför valet.

Läs artikeln

Foto: Dudarev Mikhail, Adobe Stock

Sportfiske för nybörjaren

Det kan kanske verka lite komplicerat att som nybörjare sätta igång, men det behöver det inte vara. Med de rätta fiskeredskapen och våra användbara tips är det bara att sätta igång.

Läs artikeln