Kraftigt ökat intresse för webbkameror
När allt fler stannar hemma från jobb och skola ökar behovet av webbkameror
Text:
Daniel Haaf
Efter den senaste tidens uppmaningar att undvika folksamlingar och arbeta hemifrån har intresset för webbkameror ökat explosionsartat. Trots att många bärbara datorer har inbyggd webbkamera och man ofta kan använda både mobiltelefoner och surfplattor så har antalet besökare i kategorin för webbkameror ökat stort på bara några dagar.
Hela 645 procent fler besök den 16 mars jämfört med en normal dag i januari och februari enligt Prisjakts mätning. Och samtidigt kryper priserna på webbkameror försiktigt uppåt. Vår statistik visar på en genomsnittlig prisökning med runt 25 procent på webbkameror som besökts på Prisjakt, jämfört med i början på januari månad 2020.
Om du har en stationär dator utan webbkamera, inte vill eller kan använda mobiltelefonen, eller vill strömma dina gamingsessioner på internet så tipsar vi om några populära webbkameror här under. Längst ner finner du även sex tips på saker du måste ha koll på innan du köper en webbkamera.
5 populäraste webbkamerorna just nu
Logitech HD Pro Webcam C920
Logitech HD Pro Webcam C920 är en webbkamera från 2015 som klarar videosamtal i 1080p och har ljuskorrigering för optimal bild. Webbkameran har två mikrofoner för ljudinspelning och medföljande mjukvara från Logitech för att redigera och dela dina videor.
Logitech Pro Stream C922
Logitech Pro Stream C922 är en webbkamera som anpassats för att strömma video på internet. Modellen släpptes 2016 med stöd för 1080p, ljuskorrigering, dubbla mikrofoner och justerbart stativ. Det medföljer även tre månaders prövoperiod på Xsplit Premium.
Här hittar du alla priser på Logitech Pro Stream Webcam C922.
Logitech HD C270
Logitech HD C270 är en enkel och billig webbkamera för dig som inte behöver det bästa marknaden har att erbjuda. HD-kvalitet, brusreducering för videosamtal och ljuskorrigering. Logitech HD C270 lanserades 2010 men fungerar med Windows 10 trots sin ålder.
Logitech Brio
Logitech Brio är webbkameran för dig som kräver det där extra med hög upplösning i 4K, HDR-stöd och kraftfull ljuskorrigering. Har stöd för Windows Hello, justerbar bildvinkel och är certifierad för många företagslösningar. Finns även som i variant för internetstreaming.
Logitech Webcam C930e
Logitech Webcam C930e är en webbkamera som främst riktar in sig mot företagsanvändare. Modellen är certifierad för bland annat Skype för Företag, Cisco Jabber, Vidyo och Zoom. Klarar 1080p och kan monteras på såväl externa skärmen, bärbara datorn och bordet.
Några saker att tänka på när du väljer webbkamera – 6 tips
1. Webbkamera, mobiltelefon eller vanlig kamera
Det är inte säkert att du måste köpa en webbkamera. Har du redan en nyare mobiltelefon eller surfplatta kan du använda den för videosamtal. Om du har en nyare kompakt- eller systemkamera kan denna kanske användas som en webbkamera till datorn också. Om du inte köper en separat webbkamera sparar du lite pengar och chansen är god att du ändå får bättre bildkvalitet än med bärbara datorns inbyggda webbkamera.
2. Operativsystem och mjukvara
Kolla noga så att webbkameran du väljer har stöd för datorn du ska använda den med. De flesta modellerna på marknaden klarar både Windows 10 och macOS idag, men det är inte lika säkert att Linux finns med på listan exempelvis. Många program för att strömma videor finns också bara till vissa operativsystem – kolla vad du behöver före köp.
3. Mikrofonerna
Tänk på att bildkvaliteten bara är halva upplevelsen för de som finns i andra änden. Det är lätt att glömma bort ljudet och här är det viktigt att du hittar en bra mikrofonlösning som sållar bort allt onödigt ljud och fokuserar på din röst. Nyare webbkameror har bra mikrofoner, men bäst är att ha en separat mikrofon för datorn som du kan placera närmare munnen.
4. Glöm inte ljuset
Ljuset i rummet är en anledningen till att videokvaliteten blir lidande. Webbkameror är känsliga för dåliga ljusförhållanden och kan behöva extra belysning för att fungera optimalt. Det finns modeller med inbyggd belysning, exempelvis Razer Kiyo, som tar bort hårda skuggor från ansiktet och ger en bättre bild när rummet inte har tillräckligt med ljus.
5. Windows Hello
Ska webbkameran användas med en dator som har Windows 10 är det praktiskt med stöd för Windows Hello. Det är automatisk inloggning till din användare i Windows 10 med hjälp av ansiktet. En webbkamera som stöder Windows Hello kan använda funktionen för snabbare och smidiga inloggning utan behov av lösenord eller pin-kod.
6. Företagsanpassade lösningar
Om du använder företagsanpassade lösningar som Zoom och Vidyo kanske du vill ha en webbkamera som är certifierad för dessa. Det är normalt inte nödvändigt, men det är en garanti för att webbkameran ska fungera optimalt med just de mjukvaror som du och ditt företag använder.
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].