Prisjakt

Sju tips för bättre koll på ekonomin

Hela innehållet i den här artikeln är ett samarbete med Lendo.

Foto: Syda Productions, Adobe Stock

Vill du att pengarna ska räcka lite längre? Kanske har du en känsla av att du har dålig koll på din ekonomi? Du är inte ensam, många svenskar vill ha bättre koll på hushållsekonomin. Det kan handla om att man inte sparar tillräckligt mycket eller gör av med för mycket pengar på nöjen och prylar. Därför har vi samlat sju tips som ger dig bättre koll på ekonomin.

1. Få koll på dina utgifter

Det är lätt att pengarna rinner mellan fingrarna om inköpen är många och till synes obetydliga. Du tänker inte på att du har köpt något, men sammanlagt kan inköpen gräva stora hål i dina fickor och stoppa dig från att ha råd med något som du verkligen behöver. En kaffe om dagen för 40 kronor blir under ett år 14 600 kronor. Försök att strypa alla småinköp under en månad och se vilken effekt det har på ekonomin.

2. Undvik spontanköpen

Det är omöjligt att ha stenkoll på allt. Oplanerade köp, oavsett om det handlar om mat, kläder eller hemutrustning, leder lätt till att man köper lite extra av sådant som redan finns eller som man inte behöver. Ett klassiskt exempel är att man ofta har flera olika tröjor som i princip ser likadana ut.

Det kan givetvis manifestera sig i olika grad, men du blir effektivare med dina inköp om du har tid att checka av vad som finns hemma och planerar dina inköp efter behov. Gör inga köp på stående fot, fundera först på om det verkligen är nödvändigt.

Oftast är det nyhetens behag som driver till spontanköp och den känslan klingar av ganska snabbt.

3. Bygg en buffert

En buffert fungerar som en krockkudde för din ekonomi och det bör alla ha. Du vet aldrig när bilen går sönder, du råkar bli sjuk eller biter av en tand. Det kan ta tid att bygga upp en buffert, men sikta på att spara ihop tre månaders löpande kostnader. Utan en buffert kan du behöva ta dyra lån som kan ta lång tid att betala av.

4. Sätt upp sparmål

Har du inte funderat på vad du vill ha råd att göra med dina pengar kan det vara svårt att motivera sig till att spara. Kanske en resa, köpa en ny dator eller flytta till ett ägt boende? Med tydliga mål blir det roligare och troligare att du sparar och når dina mål mycket snabbare. Ha en stående överföring från lönekontot till ett sparkonto direkt när pengarna kommer in, så behöver du inte fundera på det mer.

Foto: Kittiphan, Adobe Stock

5. Avsluta onödiga abonnemang

Det är lätt att teckna sig för olika abonnemang och tjänster, men hur mycket använder du dem? Vissa avtal har du säkert haft i flera år och pengarna dras automatiskt varje månad. Ägna en stund att leta upp dessa och se om det finns bättre eller billigare alternativ. Kanske är det dags att säga upp dem helt? Däremot är det oumbärligt för din ekonomi att ha en hemförsäkring och att du är med i a-kassan – dessa bör alltså inte tas bort.

6. Förhandla om räntan (lån och sparande)

När räntorna stiger blir bostadslån, leasing, billån och privatlån mycket dyrare. Dessvärre ökar inte räntorna på sparkontot med samma takt. Det är här bankerna tjänar pengar. Konkurrensen mellan bankerna har hårdnat och nu är det läge att både se över villkoren för dina lån och den erbjudna sparräntan. Det kan vara värt att se om det kan löna sig att jämföra lån eller slå ihop flera mindre i ett. Chansen är stor att det finns bättre erbjudanden på marknaden än de du sitter med nu.

7. Lös dyra krediter och fakturor

Det kan vara smidigt att välja att betala med faktura eller kreditkort och det finns fördelar också. Exempelvis behöver du inte ligga ute med pengar innan varan kommit. Men betalas inte hela summan direkt blir det ofta en mycket dyr affär. Räntorna ligger ofta i spannet 10–20 % vilket är en bra bit över vad räntorna för privatlån ligger. Har du många fakturor på avbetalning och flera krediter är det ofta bättre att lösa dem med ett lån med bättre ränta. Då minskar exempelvis de dyra avi-avgifterna.

Hela innehållet i den här artikeln är ett samarbete med Lendo. Innehållet är skrivet av Sharon Lavie, sparekonom på Lendo, och granskad av Daniel Haaf, content editor på Prisjakt. Både Lendo och Prisjakt är en del av Schibsted-koncernen.