Prisjakt
Annons
iStock.com / Deagreez

Så väljer du rätt hörlurar

Här är egenskaperna som du måste känna till innan du väljer hörlurar.

Text: Daniel Haaf

Over-ear, in-ear, on-ear: Over-ear har större hörselkåpor som omsluter öronen utan att ligga direkt på dem. On-ear är lite mindre och placeras direkt utanpå öronen. In-ear är små lurar som placeras direkt i örat och är primärt tänkt att användas med mobiltelefoner.

Öppna eller slutna: Öppna hörlurar har fritt luftflöde på hörlurarnas sidor och ger ett öppnare, mer dynamiskt ljud än slutna hörlurar med stängda sidor. Öppna hörlurar släpper dock in mer ljud från omgivningen och låter alla runtomkring höra precis vad du lyssnar på. Stängda hörlurar ger ett mer inneslutet ljud men är bättre på att hålla ljuden utifrån ute och musiken för bara dina öron.

Brusreducering: Aktiv brusreducering är en teknik för att blockera oönskade ljud från omgivningen. Det sker främst genom att hörlurarna skapar ljud som stör ljudvågorna från utsidan så de aldrig når dina öron. Brusreducering kan i vissa fall göra att användaren känner ett visst obehag. Prova i butik innan du köper för att se hur du påverkas.

Trådlösa eller trådade: Trådlösa hörlurar använder inbyggda batterier och bluetooth-anslutning till en ljudkälla. Används ofta i kombination med brusreducering. Ger ofta något sämre ljudkvalitet jämfört med trådade hörlurar, men behöver i gengäld ingen extern hörlursförstärkare då sådan redan sitter inbyggd i hörlurarna. Vissa modeller kan växla mellan trådlöst och trådad användning.

Headphones on girl looking on a smartphone
iStock.com / LightFieldStudios

Hörlurar av typen over-ear som täcker öronen helt.

Lätta eller tunga att driva: Alla hörlurar har ett visst motstånd för elektriciteten som strömmar genom dem. Ju högre motstånd desto svårare är det att få ut högt ljud ur dem. Hörlurar med högt motstånd kallas tungdrivna och kan behöva en hörlursförstärkare för att fungera bra. De med lågt motstånd kallas lättdrivna och fungerar ofta bra utan en extra förstärkare.

Mikrofon: Med en mikrofon kan du använda hörlurarna till samtal eller spel när du måste kommunicera med andra. De flesta in-ear-lurarna har inbyggd mikrofon då de ofta är tänkta för mobiltelefonen, medan hörlurar av typen over- och on-ear ofta saknar då de är designade för bara musik.

Stereo eller surround: Hörlurar anpassade för musik använder bara två ljudkanaler för vänster respektive höger kåpa. Hörlurar för gaming använder många fler kanaler för att du ska höra vilket håll ljudet kommer från, exempelvis framifrån eller från sidan. En del modeller använder simulerad surround som lurar dina öron att tro att ljudet kommer från ett specifikt håll, andra har flera högtalarelement placerade i kåporna för en mer exakt ljudbild.

Bluetooth-kodek: Om du vill ha bästa möjliga ljudkvalitet ska de trådlösa hörlurarna ha stöd för tekniker som aptX, aptX HD och LDAC. Det är omkodare som minskar kvalitetsförluster mellan uppspelningskällan och hörlurarna. Det gör att ljudkvaliteten blir bättre, men ökar också kraven på musiken du spelar på exempelvis telefonen. Tänk på att även uppspelningskällan, exempelvis mobiltelefonen, måste ha stöd för samma omkodare för att det ska fungera.

Hörlurar av typen on-ear som ligger utanpå höronen.

Bluetooth-version: Nyare hörlurar har ofta en senare bluetooth-version. Det är rekommenderat att välja åtminstone bluetooth 4.0 eller senare. Alla versioner är bakåtkompatibla med äldre versioner. Om din mobiltelefon bara stödjer bluetooth 3.0 kan nya hörlurar med bluetooth 5.0 användas utan problem. Skillnaden är att du då inte kan använda nyare tekniker för lägre strömförbrukning, längre räckvidd och högre datahastighet.

Batteri: Glöm inte att kolla batteritiden om du väljer trådlösa hörlurar. En del modeller klarar bara några få timmars lyssnande, medan mer exklusiva hörlurar klarar upp mot 30 timmars användning. Vissa modeller kan växla mellan trådlös och trådad användning, bra om batteriet tar slut och du vill fortsätta använda hörlurarna ändå.

Tips på hörlurar för både Android och iOS

Apple AirPods 2 & AirPods Pro

Apple AirPod-serien är den kanske mest populära och omtyckta på marknaden idag. De vita, ikoniska in-ear-lurarna är anpassade för iOS men fungerar även till Android (även om det är med vissa begränsningar). Det finns flera varianter där AirPods 2 är den senare normalvarianten utan extra funktionalitet medan dyrare AirPods Pro har brusreducering och silikonpluppar till öronen för bättre passform.

Se pris på AirPods 2 och AirPods Pro

Sony WF-1000XM3

Om du vill ha bästa ljudkvalitet och brusreducering kan Sony WF-1000XM3 vara rätt val för dig. Hörlurarna har fått mycket positiv kritik för sina egenskaper och prislappen är nära tusenlappen under konkurrenten AirPods Pro. Designen gör att WF-1000XM3 kanske inte tilltalar alla, så kolla innan du köper om dessa är rätt för dina öron. Fungerar till iOS men behöver Android för att verkligen komma till sin rätt.

Se pris på Sony WF-1000XM3 här

Jabra Elite 75t

Om du tränar regelbundet och vill ha ordentligt vattentåliga in-ear-lurar i löparspåret så är Jabra Elite 75t något för dig. De är välljudande, sitter bra i öronen och klarar såväl svettiga träningspass som regnskurar utan problem. Justera ljudet efter tycke och smak med Jabra-appen för din mobiltelefon och få upp till 28 timmars användning med det tillhörande laddningsskalet.

Se pris på Jabra Elite 75t här

Sony WH-1000XM3

Om du har en Android-telefon blir det nog inte bättre än så här. Sony WH-1000XM3 utmärker sig med bra ljudkvalitet, utmärkt brusreducering och lång batteritid. Hörlurarna har bäst ljud när de är påslagna, men kan även användas med sladd om det behövs när batteriet måste laddas. Om WH-1000XM3 är utanför din budget finns även föregångaren WH-1000XM2 som är lite billigare, men inte nämnvärt sämre.

Se pris på Sony WH-1000XM3 här

Bose QuietComfort 35 II

Marknadens skönaste hörlurar med brusreducering för iPhone? Bose QuietComfort 35 II är fjäderlätta hörlurar som nästan försvinner på huvudet. Hörlurarna har bra ljudkvalitet, är bekväma och kan användas med Siri för röststyrning. Det finns en efterföljande modell i Bose Noise Cancelling Headphones 700 för några hundralappar extra.

Se pris på Bose QuietComfort 35 II här

Jabra Elite 85H

Utmanaren som på allvar ger Sony och Bose ordentligt med konkurrens. Jabra Elite 85H har lång batteritid, bra brusreducering och SmartSound-funktion som automatiskt ställer in ljudet efter omgivningen. Hörlurarna stöder röststyrning med Google Assistant, Siri och Alexa – och allt till ett lägre pris än både Sony och Bose.

Se pris på Jabra Elite 85H här

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].